2016-10-13 20:07

2016-10-13 20:24

Värmländsk öl till riksfinal

KARLSTAD: Kristian är vinnare i årets Matverk

En frisk ölupplevelse med ambition och värmländsk tradition. Det är vad som föll juryn i smaken vid regionfinalen av innovationstävlingen Matverk som avgjordes under torsdagen.
– Väldigt hög kvalitet på årets bidrag, säger juryns ordförande Barbro Fernström.

Matverk är tävlingen som har blivit en årligen återkommande tradition. Tävlingen arrangeras av Nifa, som är en branschförening för värmländska matföretag inom ramen för EU- projektet Matregionen Värmland.

Målet med tävlingen är tydligt; skapa nya produkter med stark värmländsk identitet samt skapa nya samarbeten mellan värmländska producenter. I årets upplaga deltog sex lag, bestående av minst en råvaruproducent och en kock/förädlare.

På torsdagen bedömdes bidragen av en rutinerad jury.

– Juryn bedömer allt från förpackningsdesign till smak, marknadspotential och värmländsk profil, säger Anneli Romany Engström, verksamhetsledare på Nifa och fortsätter:

– Juryn ger också de tävlande förbättringsförslag och professionell återkoppling, vilket hjälper dem utveckla produkten ytterligare.

Havreöl

Fryken havre Ale lättöl från Västra Ämterviks bryggeri och Stöpafors kvarn fick höga poäng av juryn och tog därmed hem segern i årets regionfinal.

– Det känns helt underbart. Det är ett kvitto på att det jag har jobbat med i fyra år börjar ge frukt, säger ölbryggaren och nyblivna regionmästaren Kristian Thorén.

Hur var konkurrensen?

– Stenhård, jag är verkligen imponerad av kvaliteten på mina medtävlandes bidrag.

– Ölet har mycket karaktär, värmländsk anknytning och kom långt på alla kriterier, säger juryns ordförande Barbro Fernström.

Starka bidrag

På prispallen hamnade även Årjängspölsa från Köttmästarn och Enkullens gård. På en tredje plats kom Värmländsk vinägrett lingon från Yakoyak och Spishyllan.

– Det har aldrig varit så jämnt, vilket visar att årets bidrag verkligen var starka med hög kvalitet, säger Barbro Fernström.

Vinnande koncept

I januari kommer Fryken havre Ale att tävla i riksfinal i Nyköping, men några justeringar i receptet planerar inte Kristian.

– Jag har experimenterat mig fram i ett år nu och förbättrat det genom att lyfta fram havren mer. Det känns som jag har hittat rätt, så några nya experiment innan finalen kommer jag troligen inte att göra, säger Kristian Thorén.

Matverk är tävlingen som har blivit en årligen återkommande tradition. Tävlingen arrangeras av Nifa, som är en branschförening för värmländska matföretag inom ramen för EU- projektet Matregionen Värmland.

Målet med tävlingen är tydligt; skapa nya produkter med stark värmländsk identitet samt skapa nya samarbeten mellan värmländska producenter. I årets upplaga deltog sex lag, bestående av minst en råvaruproducent och en kock/förädlare.

På torsdagen bedömdes bidragen av en rutinerad jury.

– Juryn bedömer allt från förpackningsdesign till smak, marknadspotential och värmländsk profil, säger Anneli Romany Engström, verksamhetsledare på Nifa och fortsätter:

– Juryn ger också de tävlande förbättringsförslag och professionell återkoppling, vilket hjälper dem utveckla produkten ytterligare.

Havreöl

Fryken havre Ale lättöl från Västra Ämterviks bryggeri och Stöpafors kvarn fick höga poäng av juryn och tog därmed hem segern i årets regionfinal.

– Det känns helt underbart. Det är ett kvitto på att det jag har jobbat med i fyra år börjar ge frukt, säger ölbryggaren och nyblivna regionmästaren Kristian Thorén.

Hur var konkurrensen?

– Stenhård, jag är verkligen imponerad av kvaliteten på mina medtävlandes bidrag.

– Ölet har mycket karaktär, värmländsk anknytning och kom långt på alla kriterier, säger juryns ordförande Barbro Fernström.

Starka bidrag

På prispallen hamnade även Årjängspölsa från Köttmästarn och Enkullens gård. På en tredje plats kom Värmländsk vinägrett lingon från Yakoyak och Spishyllan.

– Det har aldrig varit så jämnt, vilket visar att årets bidrag verkligen var starka med hög kvalitet, säger Barbro Fernström.

Vinnande koncept

I januari kommer Fryken havre Ale att tävla i riksfinal i Nyköping, men några justeringar i receptet planerar inte Kristian.

– Jag har experimenterat mig fram i ett år nu och förbättrat det genom att lyfta fram havren mer. Det känns som jag har hittat rätt, så några nya experiment innan finalen kommer jag troligen inte att göra, säger Kristian Thorén.