2016-09-22 22:30

2016-09-22 22:30

Förvånansvärt bra skörd trots torka

VÄRMLAND: Spannmålsodling

I somras, när regnet uteblev och markerna blev allt torrare, pekade det mesta mot en jämförelsevis liten spannmålsskörd i Värmland. Men så blev det inte.
– Jag är jättenöjd, säger Johan Rydberg. Det här hade jag inte trott på.

Spannmålsskörden är nu avklarad i nästan hela Värmland. Ännu finns det inga heltäckande sammanställningar av hur det gick men den allmänna uppfattningen är att det blev en stor skörd. Inte lika stor som under rekordåret 2015, men ändå.

Elfte generationen

NWT for till Mellby gård för att ta tempen på spannmålsskörden. Där bor Johan Rydberg med sin familj. Johan är elfte generationens brukare av denna gård nästan längst norrut i Väse gamla socken. Dessutom är han styrelsemedlem i LRF Värmland.

Grisuppfödning

Johan Rydberg är egentligen grisbonde. Affärsidén är att föda upp griskultingar med hjälp av inhyrda suggor och sedan sälja dem till slakt. Men grisar behöver mat och därför odlas det också mycket spannmål på Mellby gård. En del av skörden säljer Johan på marknaden, särskilt om det blir en stor skörd. Och så blev det även i år – mot alla odds.

– 2015 var ju ett fantastiskt bra år med en rekordskörd och dessutom en bra kvalitet, berättar Johan Rydberg. Men i år var förutsättningarna inte alls lika bra.

För litet regn

– Vi har inte fått tillräckligt med regn. Sommaren var torr och det är fortfarande torrt. Så den prognos som gjordes i somras talade för en klart mindre skörd än förra året.

Men så blev det inte. Det blev inte lika mycket som förra året men ändå en stor skörd.

– Vi tog in det sista i söndags och jag tror att det blev åtminstone 700 ton totalt, säger Johan Rydberg. Jag är helnöjd.

Det mesta är redan bortkört men kvar i silon finns 250 ton med en blandning av korn och vete som ska bli grismat.

Sedan återstår frågan om hur mycket betalt man får för den del av skörden som säljs på marknaden. Det tas stickprov från skörden som skickas på analys. Det är först när det är gjort som Johan Rydberg vet hur kvaliteten är – och hur bra betalt han får.

Är det riktigt bra kan kornet bli till maltkorn, råvaran för nästan allt gott öl. Havren kan bli till gryn som dyker upp i våra müsliförpackningar. Och vetet kan användas som brödsäd.

Världsmarknaden

Spannmålspriserna sätts på världsmarknaden, på de stora spannmålsbörserna. Och det gäller även för den spannmål som odlas nästan längst norrut i Väse socken.

– Priserna går uppåt och neråt, säger Johan Rydberg. Men generellt sett är de pressade.

– Som bonde gäller det att odla rätt grödor och sedan sälja dem till rätt köpare vid rätt tidpunkt.

Spannmålsskörden är nu avklarad i nästan hela Värmland. Ännu finns det inga heltäckande sammanställningar av hur det gick men den allmänna uppfattningen är att det blev en stor skörd. Inte lika stor som under rekordåret 2015, men ändå.

Elfte generationen

NWT for till Mellby gård för att ta tempen på spannmålsskörden. Där bor Johan Rydberg med sin familj. Johan är elfte generationens brukare av denna gård nästan längst norrut i Väse gamla socken. Dessutom är han styrelsemedlem i LRF Värmland.

Grisuppfödning

Johan Rydberg är egentligen grisbonde. Affärsidén är att föda upp griskultingar med hjälp av inhyrda suggor och sedan sälja dem till slakt. Men grisar behöver mat och därför odlas det också mycket spannmål på Mellby gård. En del av skörden säljer Johan på marknaden, särskilt om det blir en stor skörd. Och så blev det även i år – mot alla odds.

– 2015 var ju ett fantastiskt bra år med en rekordskörd och dessutom en bra kvalitet, berättar Johan Rydberg. Men i år var förutsättningarna inte alls lika bra.

För litet regn

– Vi har inte fått tillräckligt med regn. Sommaren var torr och det är fortfarande torrt. Så den prognos som gjordes i somras talade för en klart mindre skörd än förra året.

Men så blev det inte. Det blev inte lika mycket som förra året men ändå en stor skörd.

– Vi tog in det sista i söndags och jag tror att det blev åtminstone 700 ton totalt, säger Johan Rydberg. Jag är helnöjd.

Det mesta är redan bortkört men kvar i silon finns 250 ton med en blandning av korn och vete som ska bli grismat.

Sedan återstår frågan om hur mycket betalt man får för den del av skörden som säljs på marknaden. Det tas stickprov från skörden som skickas på analys. Det är först när det är gjort som Johan Rydberg vet hur kvaliteten är – och hur bra betalt han får.

Är det riktigt bra kan kornet bli till maltkorn, råvaran för nästan allt gott öl. Havren kan bli till gryn som dyker upp i våra müsliförpackningar. Och vetet kan användas som brödsäd.

Världsmarknaden

Spannmålspriserna sätts på världsmarknaden, på de stora spannmålsbörserna. Och det gäller även för den spannmål som odlas nästan längst norrut i Väse socken.

– Priserna går uppåt och neråt, säger Johan Rydberg. Men generellt sett är de pressade.

– Som bonde gäller det att odla rätt grödor och sedan sälja dem till rätt köpare vid rätt tidpunkt.