2016-08-30 16:13

2016-08-30 16:13

Sista bytet avklarat

GÄSSLINGEGRUND: Trilskande växellådor

På tisdagen var det några timmar med nästan vindstilla mellan flera blåsiga dagar på Vänern. Det var tillräckligt lång tid för att man skulle hinna byta ut den andra av två krånglande växellådorna i Vindpark Vänern.

Trilskande växellådor har varit något av en följetong för de vindkraftverk vid Gässlingegrund som ägs av de kommunala energibolagen i Hammarö och Karlstad. Ett av verken har stått still i två år, ett annat i mer än ett år.

Sedan tidigare i sommar har en mindre armada av båtar och pråmar legat i beredskap i Karlstads hamn för att gå ut till Gässlingegrund för att byta ut de två växellådor. Men en ovanligt blåsig sommar har gjort att bytet dragit ut på tiden.

Först skulle rotorbladen monteras ner. Sedan skulle de gamla växellådorna lyftas ner. Därefter skulle nya växellådor lyftas på plats och till sist även rotorbladen. Och allt detta har varit beroende av nästan vindstilla dagar.

På tisdagen lyftes den andra nya växellådan på plats. Det som återstår nu är att få även rotorbladen på plats igen.

– Nu blåser det upp igen, säger projektledaren Andreas Andersson från företaget ÅF. Men till helgen verkar det lugna ner sig igen och då hoppas vi kunna gå ut igen.

De krånglande växellådorna kostar ägarna mycket pengar. Det finns en försäkring men försäkringsbolaget har vägrat betala. Den tvisten ska behandlas av Stockholms tingsrätt till hösten.

Därefter ska verken säljas. Det har ägarna bestämt.

Trilskande växellådor har varit något av en följetong för de vindkraftverk vid Gässlingegrund som ägs av de kommunala energibolagen i Hammarö och Karlstad. Ett av verken har stått still i två år, ett annat i mer än ett år.

Sedan tidigare i sommar har en mindre armada av båtar och pråmar legat i beredskap i Karlstads hamn för att gå ut till Gässlingegrund för att byta ut de två växellådor. Men en ovanligt blåsig sommar har gjort att bytet dragit ut på tiden.

Först skulle rotorbladen monteras ner. Sedan skulle de gamla växellådorna lyftas ner. Därefter skulle nya växellådor lyftas på plats och till sist även rotorbladen. Och allt detta har varit beroende av nästan vindstilla dagar.

På tisdagen lyftes den andra nya växellådan på plats. Det som återstår nu är att få även rotorbladen på plats igen.

– Nu blåser det upp igen, säger projektledaren Andreas Andersson från företaget ÅF. Men till helgen verkar det lugna ner sig igen och då hoppas vi kunna gå ut igen.

De krånglande växellådorna kostar ägarna mycket pengar. Det finns en försäkring men försäkringsbolaget har vägrat betala. Den tvisten ska behandlas av Stockholms tingsrätt till hösten.

Därefter ska verken säljas. Det har ägarna bestämt.