2016-08-24 06:00

2016-08-24 06:00

De forskar för din säkerhet på nätet

4 FRÅGOR TILL: Lothar Fritsch

25 år efter att allmänheten fick tillgång till World Wide Webb ligger forskningsfokuset på nätsäkerhet. Just nu pågår en internationell sommarforskarskola på Karlstads universitet.

Vad gör 80 dataforskare och forskningsstudenter när ni möts under en vecka?

– Vi har workshops och föreläsningar på temat personlig integritet, kontroll och transparens för ett tryggt nätsamhälle. Det är en forskarutbildning för studenter där de får presentera sin egen forskning och får den bedömd av professorer som ger återkoppling. De får sedan skriva om dem och de samlas i en bok. Det är en fantastisk möjlighet till internationell publicitet för dem.

Det är tredje gången under 23 år som Karlstad arrangerar. Vad betyder det för universitetet?

– Det är en möjlighet för våra egna forskarestudenter att få ett brett kontaktnät dä det finns professorer och forskare från hela världen här, Tyskland, Brasilien, Indien, Storbritannien, USA, Israel bland andra. Och det är ett kvitto på att datavetenskapen här håller den nivån att vi kan arrangera ett sådant här projekt.

Vad innebär EU:s dataskyddsförordning som träder i kraft om två år?

– Den ska rusta hela informationsteknologibranschen i Europa och styrka individens rättigheter. Man ska då ha insynsrätt i all den information som man delar över nätet. Om man inte längre vill vara med i Facebook, Intstagram eller Pokémon Go så måste man få tillbaka all data man lämnat ut så den inte kan säljas vidare. Det kan bli dryga böter för de stora datasystemsföretagen så de börjar bli väldigt nervösa.

Dina tre bästa tips att skydda sig på nätet?

– Sätt dig in i vad cookies är och hur datalagring fungerar. Varför behöver Apple tillgång till så mycket uppgifter som din epost, telefonnummer och att tagga dig via gps? När du delar något i sociala medier, tänk igenom vem som ska se det. Ska det sparas i tio år så alla kan se det eller bara läsas av tre goda vänner? Surfa med en annan ip-adress än den du normalt använder. Det finns anonymiseringstjänster att ladda ner så din ip-adress inte går att spåra.

Vad gör 80 dataforskare och forskningsstudenter när ni möts under en vecka?

– Vi har workshops och föreläsningar på temat personlig integritet, kontroll och transparens för ett tryggt nätsamhälle. Det är en forskarutbildning för studenter där de får presentera sin egen forskning och får den bedömd av professorer som ger återkoppling. De får sedan skriva om dem och de samlas i en bok. Det är en fantastisk möjlighet till internationell publicitet för dem.

Det är tredje gången under 23 år som Karlstad arrangerar. Vad betyder det för universitetet?

– Det är en möjlighet för våra egna forskarestudenter att få ett brett kontaktnät dä det finns professorer och forskare från hela världen här, Tyskland, Brasilien, Indien, Storbritannien, USA, Israel bland andra. Och det är ett kvitto på att datavetenskapen här håller den nivån att vi kan arrangera ett sådant här projekt.

Vad innebär EU:s dataskyddsförordning som träder i kraft om två år?

– Den ska rusta hela informationsteknologibranschen i Europa och styrka individens rättigheter. Man ska då ha insynsrätt i all den information som man delar över nätet. Om man inte längre vill vara med i Facebook, Intstagram eller Pokémon Go så måste man få tillbaka all data man lämnat ut så den inte kan säljas vidare. Det kan bli dryga böter för de stora datasystemsföretagen så de börjar bli väldigt nervösa.

Dina tre bästa tips att skydda sig på nätet?

– Sätt dig in i vad cookies är och hur datalagring fungerar. Varför behöver Apple tillgång till så mycket uppgifter som din epost, telefonnummer och att tagga dig via gps? När du delar något i sociala medier, tänk igenom vem som ska se det. Ska det sparas i tio år så alla kan se det eller bara läsas av tre goda vänner? Surfa med en annan ip-adress än den du normalt använder. Det finns anonymiseringstjänster att ladda ner så din ip-adress inte går att spåra.