2016-08-09 06:00

2016-08-09 06:00

Karlstads vänligaste parker

KARLSTAD: NWT testar parkhäng

I Karlstads kommun finns det över 80 parker, man skulle kunna säga att det är lite utav en parkdjungel. Men vad är egentligen en park och vart ligger picknickfilten bäst? NWT har besökt några av Karlstads parker för att svara på detta.

– En park är en anläggning med naturlig eller planterad växtlighet, berättar Sabina Enström, parkingenjör hos Karlstads kommun. Det är knepigt att svara på vad en park egentligen är, fortsätter hon.

En park kommer i många olika skepnader, den kan vara stor eller liten, med mängder av planerade planteringar eller naturlig grönska. Vissa parker har lekplatser och somliga har bara bänkar. Bland Karlstads rika parkutbud finns alla möjliga parker. På Kronoparken hittar vi Teletubbieparken vid Universitetet, vars mjuka kullar utgör ett perfekt ryggstöd om man behöver en paus från studier eller bara önskar att vila en stund. På Sandgrundsudden finns utrymme för såväl bad, lek och picknickfiltar och i Stadsträdgården tillgodoses både fotosugna blomälskares intresse såväl som glassbegäret.

I dagsläget har kommunen inga planer för några nya parker. Däremot finns det planer för att fräscha upp flera av de befintliga parkerna inom den närmsta tiden och successivt framåt i tiden.

– Selmaparken står på tur för en uppfräschning nu närmast, säger Sabina. Nya växter ska planteras och hela parken ska fräschas till, sen finns även Sandgrund etapp tre med i planeringsfasen, fortsätter hon.

Vilken är din favoritpark i Karlstad?

– Min personliga favorit nog ändå Stadsträdgården, den är väldigt fin tycker jag.

– En park är en anläggning med naturlig eller planterad växtlighet, berättar Sabina Enström, parkingenjör hos Karlstads kommun. Det är knepigt att svara på vad en park egentligen är, fortsätter hon.

En park kommer i många olika skepnader, den kan vara stor eller liten, med mängder av planerade planteringar eller naturlig grönska. Vissa parker har lekplatser och somliga har bara bänkar. Bland Karlstads rika parkutbud finns alla möjliga parker. På Kronoparken hittar vi Teletubbieparken vid Universitetet, vars mjuka kullar utgör ett perfekt ryggstöd om man behöver en paus från studier eller bara önskar att vila en stund. På Sandgrundsudden finns utrymme för såväl bad, lek och picknickfiltar och i Stadsträdgården tillgodoses både fotosugna blomälskares intresse såväl som glassbegäret.

I dagsläget har kommunen inga planer för några nya parker. Däremot finns det planer för att fräscha upp flera av de befintliga parkerna inom den närmsta tiden och successivt framåt i tiden.

– Selmaparken står på tur för en uppfräschning nu närmast, säger Sabina. Nya växter ska planteras och hela parken ska fräschas till, sen finns även Sandgrund etapp tre med i planeringsfasen, fortsätter hon.

Vilken är din favoritpark i Karlstad?

– Min personliga favorit nog ändå Stadsträdgården, den är väldigt fin tycker jag.

  • Johanna Lindholm, Ida Myrin