2016-07-28 09:52

2016-07-28 10:00

McDonalds datarevolution

KARLSTAD: Nytt för alla inblandade

I slutet av april var det dags att slänga ut det gamla och in med det nya. McDonalds nya beställningssystem har varit en omställning för både personal och kunder.

Snabbmatsjätten serverar burgare på löpande band och maskineriet följer en strategi som ser i princip likadan ut var du än i världen befinner dig. Men hur går det när en ovanlighet smyger sig in i det väloljade kugghuset? Som ett dataintrång som vill ta dina beställningar i stället för en person bakom kassan?

Patrik Hjelte, franchisetagare, började jobba på den första McDonald's-restaurangen på Drottninggatan i Karlstad och 25 år senare äger han elva restauranger i Värmland, Strömstad och i Växjö.

Beställ via maskin

Sedan 1991 har beställningsproceduren sett i princip likadan ut, så det är inte konstigt att det nya beställningssystemet som intagit McDonalds i Karlstad och snart hela Sverige får en del gäster att se ut som frågetecken.

Nu har det gått någon månad sen beställningscentralerna introducerades och Patrik Hjelte är tillfreds med första tiden.

– Det har verkligen gått över förväntan nu under inkörningsperioden. Så vi är väldigt nöjda med hur det har fungerat nu i början. Att maten lagas direkt på beställning är en nyhet som mottagits positivt bland våra gäster.

Har det varit kunder som visat missnöje över det nya sättet att beställa sin mat?

– Ja det har det varit. Allt är nytt även för kunderna och i början blev det en stor omställning. Jag har själv jobbat i köket under veckan och upplevt att det fungerar bra. Det är som med allt annat som är nytt, det är en inlärningsperiod innan man vänjer sig, säger han.

Har alla restauranger i Karlstad tillgång till det nya beställningssystemet?

– Nästan alla, McDonalds i city har inte installerat det nya än, men det kommer så småningom.

Är det här något som kommer att bli över hela landet?

– Ja det är tanken. Just nu konverterar 35-40 restauranger och i slutet av 2018 har alla det.

Har du upplevt någon nackdel med systemet?

– Vår utbildningstid har varit en nackdel. Det är en stor omställning att gå från ett system som funnits sen 1991, som vi var bra på, och sedan byta till något helt nytt. Men vi blir bättre för var dag som går och lär oss att hantera allt på ett bättre sätt.

Snabbmatsjätten serverar burgare på löpande band och maskineriet följer en strategi som ser i princip likadan ut var du än i världen befinner dig. Men hur går det när en ovanlighet smyger sig in i det väloljade kugghuset? Som ett dataintrång som vill ta dina beställningar i stället för en person bakom kassan?

Patrik Hjelte, franchisetagare, började jobba på den första McDonald's-restaurangen på Drottninggatan i Karlstad och 25 år senare äger han elva restauranger i Värmland, Strömstad och i Växjö.

Beställ via maskin

Sedan 1991 har beställningsproceduren sett i princip likadan ut, så det är inte konstigt att det nya beställningssystemet som intagit McDonalds i Karlstad och snart hela Sverige får en del gäster att se ut som frågetecken.

Nu har det gått någon månad sen beställningscentralerna introducerades och Patrik Hjelte är tillfreds med första tiden.

– Det har verkligen gått över förväntan nu under inkörningsperioden. Så vi är väldigt nöjda med hur det har fungerat nu i början. Att maten lagas direkt på beställning är en nyhet som mottagits positivt bland våra gäster.

Har det varit kunder som visat missnöje över det nya sättet att beställa sin mat?

– Ja det har det varit. Allt är nytt även för kunderna och i början blev det en stor omställning. Jag har själv jobbat i köket under veckan och upplevt att det fungerar bra. Det är som med allt annat som är nytt, det är en inlärningsperiod innan man vänjer sig, säger han.

Har alla restauranger i Karlstad tillgång till det nya beställningssystemet?

– Nästan alla, McDonalds i city har inte installerat det nya än, men det kommer så småningom.

Är det här något som kommer att bli över hela landet?

– Ja det är tanken. Just nu konverterar 35-40 restauranger och i slutet av 2018 har alla det.

Har du upplevt någon nackdel med systemet?

– Vår utbildningstid har varit en nackdel. Det är en stor omställning att gå från ett system som funnits sen 1991, som vi var bra på, och sedan byta till något helt nytt. Men vi blir bättre för var dag som går och lär oss att hantera allt på ett bättre sätt.

  • Robert Nilsson

Frågor till McDonalds

Får man cykla i McDriven?

Det är upp till varje enskild restaurang att bestämma.

Är köttet halalslaktat?

Nej, inget kött är halalcertifierad.

Varför möglar inte gammal pommes?

För att mat ska kunna mögla krävs vissa förutsättningar, bland annat tillförsel av syre, fukt och bakterier. Det främsta skälet till att pommes fritesen inte ruttnar är att de är helt genomfriterade i vegetabilisk olja.

Får man ha ledarhundar på restaurang?

Ja, ledarhund får man ta med sig in i våra restauranger. Säg gärna till någon medarbetare så kan vi hjälpa dig till ett bord där det inte finns någon allergiker i närheten.

Källa: McDonalds Sverige