2016-07-27 21:28

2016-07-28 08:08

Värmländska producenter laddar för smakfest

KARLSTAD: Viktig arena för småskalig livsmedelsproduktion

Den har bara växt och växt, matfesten Smaka på Värmland.
Sista helgen i september är det dags att frossa i värmländska matupplevelser för sjätte året.

Intresset för värmländsk mat och dryck har stadigt ökat de senaste åren. En arena där producenter och konsumenter kunnat mötas är matfesten Smaka på Värmland i Mariebergsskogen, Karlstad. Från starten 2011 till 2015 ökade besöksantalet från 7 000 till 17 000.

Stort intresse

Nu under sista anmälningsveckan kan projektledaren Kristina Samstorp från Hushållningssällskapet i Värmland konstatera att intresset är minst lika stort.

– Ja absolut! Med några få undantag ser det ut som förra året med många härliga utställare, runt 85 stycken. Smaka på Värmland är både en branschträff och ett tillfälle för matglada besökare, säger hon.

Provar nytt

Och just på grund av det stora matintresset från besökarna passar utställarna på att ta ut svängarna.

– Det finns överlag ett stort intresse av att hänge med i tiden och många provar gärna nya produkter och tar sig tid att prata, med varandra och besökarna. Det blir som vanligt en bra bredd utan att vi behöver anstränga oss.

– Det gäller att vara på hugget som besökare eftersom många säljer slut på allt de tar med sig. Många besökare stannar väldigt länge och äter flera mål mat och hänger med i vad som händer på scenen däremellan.

Lokal dryck

Värmland har fått många mikrobryggerier av öl de senaste åren som också kommer uppmärksammas.

– Liksom förra året kommer det finnas ett öltält på Terrassen hos Kjell och Bola. Och på scenen kommer en tjej som läst till sommelier på Grythyttan att hålla en ölprovning, säger Kristina Samstorp.

Genom arbetet med Smaka på Värmland har matfesten vuxit utanför sida ramar i fråga om tid och rum. Hushållningssällskapets mål är att inspirera och möjliggöra värmländska matupptäckter årets alla dagar, genom bland annat hemsidan och på sociala medier.

Smaka på Värmland äger i år rum helgen den 24–25 september.

– Folk får gärna komma hit hungriga och nyfikna.

Intresset för värmländsk mat och dryck har stadigt ökat de senaste åren. En arena där producenter och konsumenter kunnat mötas är matfesten Smaka på Värmland i Mariebergsskogen, Karlstad. Från starten 2011 till 2015 ökade besöksantalet från 7 000 till 17 000.

Stort intresse

Nu under sista anmälningsveckan kan projektledaren Kristina Samstorp från Hushållningssällskapet i Värmland konstatera att intresset är minst lika stort.

– Ja absolut! Med några få undantag ser det ut som förra året med många härliga utställare, runt 85 stycken. Smaka på Värmland är både en branschträff och ett tillfälle för matglada besökare, säger hon.

Provar nytt

Och just på grund av det stora matintresset från besökarna passar utställarna på att ta ut svängarna.

– Det finns överlag ett stort intresse av att hänge med i tiden och många provar gärna nya produkter och tar sig tid att prata, med varandra och besökarna. Det blir som vanligt en bra bredd utan att vi behöver anstränga oss.

– Det gäller att vara på hugget som besökare eftersom många säljer slut på allt de tar med sig. Många besökare stannar väldigt länge och äter flera mål mat och hänger med i vad som händer på scenen däremellan.

Lokal dryck

Värmland har fått många mikrobryggerier av öl de senaste åren som också kommer uppmärksammas.

– Liksom förra året kommer det finnas ett öltält på Terrassen hos Kjell och Bola. Och på scenen kommer en tjej som läst till sommelier på Grythyttan att hålla en ölprovning, säger Kristina Samstorp.

Genom arbetet med Smaka på Värmland har matfesten vuxit utanför sida ramar i fråga om tid och rum. Hushållningssällskapets mål är att inspirera och möjliggöra värmländska matupptäckter årets alla dagar, genom bland annat hemsidan och på sociala medier.

Smaka på Värmland äger i år rum helgen den 24–25 september.

– Folk får gärna komma hit hungriga och nyfikna.