2016-07-20 06:00

2016-07-21 15:08

Pokémon Go erövrar Värmland

VÄRMLAND: Planerar Pokémonträff i Stadsträdgården

Har du sett ovanligt många med mobilen i handen cirkulera kring olika platser de senaste dagarna? Anledningen kan då mycket väl vara det succéartade mobilspelet Pokémon Go som lockar ut värmlänningarna på Pokémonjakt.

Lördagen blev en högtidlig dag för Pokémonfantaster i Sverige. Då blev det möjligt att ladda ned mobilspelet Pokémon Go till mobiltelefoner i Sverige och det nära 20 års gamla spelets återkomst har väckt en Pokémonhysteri.

– Jag blev helt lyrisk när jag upptäckte spelet, säger Joel Oredsson, som efter åtta år som tävlande i Pokémonspel kan titulera sig som Pokémonprofessor.

Pokemon Go baseras på telefonens positioneringssystem och ger spelarna indikationer om var de virtuella monstren, pokèmonfigurerna, kan finnas. Pokémonen är utspridda överallt och fångar dem gör man genom att besöka platsen man ser dem på genom skärmen.

– I Karlstad till exempel, där finns det mycket vatten-Pokémon eftersom det finns mycket vatten, så det är anpassat efter verkligheten. Det är det jag gillar mest med spelet, säger Joel.

Vad kommer det sig att det blivit så populärt?

– En stor dragningskraft är att man kommer ut och träffar andra. Men sedan tror jag också att det har ett stort nostalgiskt värde och troligen är det därför många 80- och 90- talister som spelar. Det är ett fantastiskt sätt att återuppleva barndomsminnen på, säger Joel, som berättar att han går i genomsnitt en mil per dag tack vare spelet.

Pokémonträff

Pokémons är värda olika många poäng och är olika svåra att fånga. Muséiparken i centrala Karlstad är en plats där det finns gott om de färgglada monstren, därför också många Pokémonspelare.

– Jag brukar spela tidigt på morgonen, då är inte belastningen på servern lika stor, säger Joel.

Men den hastigt växande Pokémon-trenden har också visat negativa konsekvenser. TT rapporterar om en man i Gällivare som fick besök av vad han trodde var inbrottstjuvar, men som visade sig vara Pokémonentusiaster på jakt efter en ovanlig Pokémon som skulle ha gömt sig i mannens hall.

Joel Oredsson är inte särskilt orolig för att liknande händelser ska inträffa eller att beroende ska utvecklas.

– Så länge man håller det på en lagom nivå ska det inte vara någon fara.

Vad är en lagom nivå?

– När man inte spelar hela tiden eller är ute och letar Pokémons på natten, som jag vet att en del gör, säger Joel.

Facebookgrupper har skapats där spelet diskuteras flitigt. I facebookgruppen Pokémon Go Karlstad med omnejd planeras just nu en träff i Stadsträdgården på fredag. Mycket spelande, umgänge och utbyte av Pokémonkunskaper utlovas.

– Det kan potentiellt komma upp till 600 personer, berättar Joel Oredsson.

Lördagen blev en högtidlig dag för Pokémonfantaster i Sverige. Då blev det möjligt att ladda ned mobilspelet Pokémon Go till mobiltelefoner i Sverige och det nära 20 års gamla spelets återkomst har väckt en Pokémonhysteri.

– Jag blev helt lyrisk när jag upptäckte spelet, säger Joel Oredsson, som efter åtta år som tävlande i Pokémonspel kan titulera sig som Pokémonprofessor.

Pokemon Go baseras på telefonens positioneringssystem och ger spelarna indikationer om var de virtuella monstren, pokèmonfigurerna, kan finnas. Pokémonen är utspridda överallt och fångar dem gör man genom att besöka platsen man ser dem på genom skärmen.

– I Karlstad till exempel, där finns det mycket vatten-Pokémon eftersom det finns mycket vatten, så det är anpassat efter verkligheten. Det är det jag gillar mest med spelet, säger Joel.

Vad kommer det sig att det blivit så populärt?

– En stor dragningskraft är att man kommer ut och träffar andra. Men sedan tror jag också att det har ett stort nostalgiskt värde och troligen är det därför många 80- och 90- talister som spelar. Det är ett fantastiskt sätt att återuppleva barndomsminnen på, säger Joel, som berättar att han går i genomsnitt en mil per dag tack vare spelet.

Pokémonträff

Pokémons är värda olika många poäng och är olika svåra att fånga. Muséiparken i centrala Karlstad är en plats där det finns gott om de färgglada monstren, därför också många Pokémonspelare.

– Jag brukar spela tidigt på morgonen, då är inte belastningen på servern lika stor, säger Joel.

Men den hastigt växande Pokémon-trenden har också visat negativa konsekvenser. TT rapporterar om en man i Gällivare som fick besök av vad han trodde var inbrottstjuvar, men som visade sig vara Pokémonentusiaster på jakt efter en ovanlig Pokémon som skulle ha gömt sig i mannens hall.

Joel Oredsson är inte särskilt orolig för att liknande händelser ska inträffa eller att beroende ska utvecklas.

– Så länge man håller det på en lagom nivå ska det inte vara någon fara.

Vad är en lagom nivå?

– När man inte spelar hela tiden eller är ute och letar Pokémons på natten, som jag vet att en del gör, säger Joel.

Facebookgrupper har skapats där spelet diskuteras flitigt. I facebookgruppen Pokémon Go Karlstad med omnejd planeras just nu en träff i Stadsträdgården på fredag. Mycket spelande, umgänge och utbyte av Pokémonkunskaper utlovas.

– Det kan potentiellt komma upp till 600 personer, berättar Joel Oredsson.

Vad är Pokémon Go?

Ett platsbaserat mobilspel från speljätten Nintendo, utvecklat av Niantic och utgivet av The Pokémon Company. Pokémon Go utnyttjar mobilens gps och kamera så att spelare kan fånga och samla virtuella monster, Pokémon, i den verkliga världen. Spelet går ut på att jaga monster med mobilen där din omgivning är spelplatsen. För att spela spelet krävs en nedladdning av spelet till en mobiltelefon (Android eller iOS). Olika Pokémons finns i olika miljöer och när det är dags att fånga visas en Pokémon i mobilkameran och användaren kastar en pokéboll som visas på skärmen. Spelet har redan utvecklats till en hysteri och i blan annat USA har spelet installeras på fler enheter än vad ”Candy Crush”, Viber, ”Clash of Clans”, Linkedin och Tinder gjorts.