2016-07-19 21:35

2016-07-20 16:03

Splittrat parti väljer Trump

CLEVELAND, USA: De minst populära presidentkandidaterna någonsin

Donald Trump är nu vald till Republikanernas presidentkandidat av ett splittrat parti.
Värmländske riksdagsledamoten Christian Holm Barenfeld (M) är på plats..

Republikanernas konventvecka i Cleveland, USA, inleddes turbulent. Flera tidigare ledare för partiet har bojkottat det i protest mot Donald Trump som presidentkandidat, och vägrat att delta.

Många på plats protesterade mot Trump genom att vilja få igenom en omröstning för att ändra konventens regler. De upplevde att de inte blev lyssnade på och många lämnade i protest. Medier beskrev stämningen som kaosartad.

Värmländske riksdagsledamoten Christian Holm Barenfeld (M) är på plats för att under fem dagar följa konventet för moderaternas räkning tillsammans med partikollegan Tobias Billström.

– Vi är här för att bilda oss en uppfattning om väljartrender och valkampanjer för att få bakgrunden till dagens situation i USA. Vi träffar olika organisationer och journalister och lyssnar till talarna. Det är till viss del intressant och till viss del oroande.

– USA är ett land som är viktigt för Sverige och resten av världen och de kommer nu gå till val med två av de minst populära presidentkandidaterna någonsin.

Måndagens talare var Donald Trumps fru Melania som på sociala medier hånats för att delar av talet var direktplagierat av Michelle Obamas tal 2008. Hur togs det emot på konventet?

– Det var inget som det reflekterades över här då, men det har fått fokus i mediebilden. I USA är valkampanjen extremt baserad på att smutskasta sin motståndare och alla tillfällen tas. Det märks otroligt mycket tydligare här än i Sverige. Det går inte att översätta amerikansk politik till svensk, det är väldigt polariserat med dessa två stora partier.

Så vem vinner valet i USA i november?

– Den sida som kommer att vara bäst på att få sina kärnväljare att gå och rösta. Definitivt är det så att jag och många i högerblocket står närmare demokraterna än republikanerna med den här kandidaten, helt klart. Så jag hade röstat på Hillary Clinton och jag tippar att det är hon som vinner i det här läget som är.

På måndag inleds Demokraternas konventvecka i Philadelphia, även då finns svenska riksdagsledamöter på plats. Då förväntas Hillary Clinton väljas till partiets presidentkandidat.

Republikanernas konventvecka i Cleveland, USA, inleddes turbulent. Flera tidigare ledare för partiet har bojkottat det i protest mot Donald Trump som presidentkandidat, och vägrat att delta.

Många på plats protesterade mot Trump genom att vilja få igenom en omröstning för att ändra konventens regler. De upplevde att de inte blev lyssnade på och många lämnade i protest. Medier beskrev stämningen som kaosartad.

Värmländske riksdagsledamoten Christian Holm Barenfeld (M) är på plats för att under fem dagar följa konventet för moderaternas räkning tillsammans med partikollegan Tobias Billström.

– Vi är här för att bilda oss en uppfattning om väljartrender och valkampanjer för att få bakgrunden till dagens situation i USA. Vi träffar olika organisationer och journalister och lyssnar till talarna. Det är till viss del intressant och till viss del oroande.

– USA är ett land som är viktigt för Sverige och resten av världen och de kommer nu gå till val med två av de minst populära presidentkandidaterna någonsin.

Måndagens talare var Donald Trumps fru Melania som på sociala medier hånats för att delar av talet var direktplagierat av Michelle Obamas tal 2008. Hur togs det emot på konventet?

– Det var inget som det reflekterades över här då, men det har fått fokus i mediebilden. I USA är valkampanjen extremt baserad på att smutskasta sin motståndare och alla tillfällen tas. Det märks otroligt mycket tydligare här än i Sverige. Det går inte att översätta amerikansk politik till svensk, det är väldigt polariserat med dessa två stora partier.

Så vem vinner valet i USA i november?

– Den sida som kommer att vara bäst på att få sina kärnväljare att gå och rösta. Definitivt är det så att jag och många i högerblocket står närmare demokraterna än republikanerna med den här kandidaten, helt klart. Så jag hade röstat på Hillary Clinton och jag tippar att det är hon som vinner i det här läget som är.

På måndag inleds Demokraternas konventvecka i Philadelphia, även då finns svenska riksdagsledamöter på plats. Då förväntas Hillary Clinton väljas till partiets presidentkandidat.