2016-07-10 20:47

2016-07-10 20:48

"Jag har aldrig ångrat mig"

KARLSTAD/SYDAFRIKA: Åkte genom Sydafrika med motorcykel som sällskap

Äventyr. Vägen genom Sydafrika till Karlstad på motorcykel är 3 500 mil och en obeskrivlig upplevelse. Det kan Henrik Jönsson från Karlstad intyga. I lördags kom han hem till Karlstad för att stanna– i alla fall ett tag.

Det var i juli 2013 som Henrik Jönsson tillsammans med sin bror Robert, kompisarna Christian och Carl lämnade Karlstad för att segla runt jorden. Längtan att upptäcka världen växte redan när Henrik var ung och när examen var rodd i hamn och en båt inköpt gick avfärden.

– Den livsstilen man här när man seglar runt är helt fantastisk och öbefolkningar kunde börja gråta när vi kom för att de aldrig hade sett vita personer förut. Mäktigt, berättar Henrik.

Ny utmaning

Efter två år på havet befann sig kompisgänget i Indonesien och Henrik bestämde sig i samma stund att han ville fortsätta äventyret – fast på egen hand och det var Afrika som lockade den äventyrslystne värmlänningen. Hur han skulle ta sig genom Afrika fick han svar på efter att ha kommit i kontakt med en tysk äventyrare som rest genom Afrika på motorcykel– Henrik skulle göra desamma. Sagt och gjort så befann han sig i Afrika och en motorcykel fanns i hans ägo.

– Att resa ensam var en del av idén, en ny utmaning. Det är lättare att vara spontan och träffa nya människor om man är ensam, man är inte alls lika beroende av någon annan, säger Henrik.

Fotointresse

Henrik berättar om en motorcykelsolycka, hemlängtan, öken, oberäkneliga nätter i tält och oändligt många möten med både människor och savanndjur. Under resans gång har alla intryck gjort att Henriks intresse för foto har växt och att en ny kamera blev ett självklart inköp för Henrik.

– Jag har försökt att lägga upp bilderna på min blogg. Mest för att visa familj och vänner vart jag håller hus och för att jag har kommit på att foto är ett roligt sätt att berätta på, men jag lär nog inte bli någon ny Blondin- Bella direkt, skrattar Henrik.

Hemlängtan

När familj och vänner tog emot Henrik i småbåtshamnen i Karlstad på lördagen var glädjetårarna många. Henriks mamma Ann- Sofie Jönsson beskrev känsla som ”obeskrivlig” och Henrik kunde inte annat än hålla med.

– Ju närmare hem man kommer desto mer hemlängtan får man. Jag har saknat familjen och vänner.

Under sommaren ska Henrik, till familjens förtjusning, hålla sig hemma i Värmland för att umgås, försöka hitta ett boende och så småningom börja söka jobb.

– Jag har gjort denna resa och jag har aldrig ångrat mig, men nu har jag gjort det och ser fram emot att påbörja ett så kallat normalt liv, med egen säng, jobb, familj och allt vad det innebär.

Vart och när går nästa äventyr?

– Det är hemligt, ler Henrik.

Det var i juli 2013 som Henrik Jönsson tillsammans med sin bror Robert, kompisarna Christian och Carl lämnade Karlstad för att segla runt jorden. Längtan att upptäcka världen växte redan när Henrik var ung och när examen var rodd i hamn och en båt inköpt gick avfärden.

– Den livsstilen man här när man seglar runt är helt fantastisk och öbefolkningar kunde börja gråta när vi kom för att de aldrig hade sett vita personer förut. Mäktigt, berättar Henrik.

Ny utmaning

Efter två år på havet befann sig kompisgänget i Indonesien och Henrik bestämde sig i samma stund att han ville fortsätta äventyret – fast på egen hand och det var Afrika som lockade den äventyrslystne värmlänningen. Hur han skulle ta sig genom Afrika fick han svar på efter att ha kommit i kontakt med en tysk äventyrare som rest genom Afrika på motorcykel– Henrik skulle göra desamma. Sagt och gjort så befann han sig i Afrika och en motorcykel fanns i hans ägo.

– Att resa ensam var en del av idén, en ny utmaning. Det är lättare att vara spontan och träffa nya människor om man är ensam, man är inte alls lika beroende av någon annan, säger Henrik.

Fotointresse

Henrik berättar om en motorcykelsolycka, hemlängtan, öken, oberäkneliga nätter i tält och oändligt många möten med både människor och savanndjur. Under resans gång har alla intryck gjort att Henriks intresse för foto har växt och att en ny kamera blev ett självklart inköp för Henrik.

– Jag har försökt att lägga upp bilderna på min blogg. Mest för att visa familj och vänner vart jag håller hus och för att jag har kommit på att foto är ett roligt sätt att berätta på, men jag lär nog inte bli någon ny Blondin- Bella direkt, skrattar Henrik.

Hemlängtan

När familj och vänner tog emot Henrik i småbåtshamnen i Karlstad på lördagen var glädjetårarna många. Henriks mamma Ann- Sofie Jönsson beskrev känsla som ”obeskrivlig” och Henrik kunde inte annat än hålla med.

– Ju närmare hem man kommer desto mer hemlängtan får man. Jag har saknat familjen och vänner.

Under sommaren ska Henrik, till familjens förtjusning, hålla sig hemma i Värmland för att umgås, försöka hitta ett boende och så småningom börja söka jobb.

– Jag har gjort denna resa och jag har aldrig ångrat mig, men nu har jag gjort det och ser fram emot att påbörja ett så kallat normalt liv, med egen säng, jobb, familj och allt vad det innebär.

Vart och när går nästa äventyr?

– Det är hemligt, ler Henrik.