2016-07-08 21:03

2016-07-08 21:03

Nu lyser tuvorna av blå bär

SOMMAR: Toppenår för blåbär – redan mogna i södra delarna

Det har rapporterats om rekordår för blåbär.
Karin Gustafsson som passar på att få sig ett gott och nyttigt mellanmål.

– Jag äter dem som de är. Med lite mjölk eller grädde, berättar hon.

Karin Gustafsson har tagit cykeln till Tyrskogen från Norrstrand i Karlstad och tänker den här dagen bara plocka lite grann.

– Ser det bra ut så kommer jag tillbaka och plockar mer.

Hon plockar för hand och slipper rensningen när hon kommer hem. Andra kör med bärrepa och fyller hinken snabbare men har en hel del jobb kvar när de kommer hem.

– Det är så gôtt att komma ut i skogen. Varje år är jag rädd att jag inte ska orka längre, säger Karin Gustafsson som fyllt 80 år.

Ingen nattfrost

Sveriges lantbruksuniversitet gör sedan 2003 bärprognoser. I år tror man att blåbärstillgången ut att vara på väg mot en toppnotering sedan starten.

Varmt väder vid blomningen i maj och uteblivna järnnätter har hjälpt till.

Nu börjar bären mogna i södra delarna av länet. Uppe i norr tror bäruppköpare att det kan dröja ett par veckor till innan affärerna kommer i gång.

– Normalt brukar vi börja runt den 20 juli, men det kan bli lite tidigare i år, säger Börje Olsson på Mitab i Torsby som ser fram emot en bra säsong.

Den som inte vill eller kan gå till skogen själv men ändå vill ha värmländska blåbär till gröten i vinter kan köpa rensat eller orensat hinkvis. En koll på blocket visar att för 300 kronor får man tio liter rensade blåbär.

Mer regn

Även kantarellerna trivs med årets variant av sommar. Det märks hon Wermlands skogsförråd i Kil som är uppköpare. Under torsdagen köpte Ola Hultman in 104 kilo svamp, men det kan bli mycket mer än så tror Ola Hultman.

– Får vi det utlovade regnet nästa vecka så kommer det att bli riktigt bra. Då kan vi få in två ton om dagen om ett par veckor, säger han.

– Jag äter dem som de är. Med lite mjölk eller grädde, berättar hon.

Karin Gustafsson har tagit cykeln till Tyrskogen från Norrstrand i Karlstad och tänker den här dagen bara plocka lite grann.

– Ser det bra ut så kommer jag tillbaka och plockar mer.

Hon plockar för hand och slipper rensningen när hon kommer hem. Andra kör med bärrepa och fyller hinken snabbare men har en hel del jobb kvar när de kommer hem.

– Det är så gôtt att komma ut i skogen. Varje år är jag rädd att jag inte ska orka längre, säger Karin Gustafsson som fyllt 80 år.

Ingen nattfrost

Sveriges lantbruksuniversitet gör sedan 2003 bärprognoser. I år tror man att blåbärstillgången ut att vara på väg mot en toppnotering sedan starten.

Varmt väder vid blomningen i maj och uteblivna järnnätter har hjälpt till.

Nu börjar bären mogna i södra delarna av länet. Uppe i norr tror bäruppköpare att det kan dröja ett par veckor till innan affärerna kommer i gång.

– Normalt brukar vi börja runt den 20 juli, men det kan bli lite tidigare i år, säger Börje Olsson på Mitab i Torsby som ser fram emot en bra säsong.

Den som inte vill eller kan gå till skogen själv men ändå vill ha värmländska blåbär till gröten i vinter kan köpa rensat eller orensat hinkvis. En koll på blocket visar att för 300 kronor får man tio liter rensade blåbär.

Mer regn

Även kantarellerna trivs med årets variant av sommar. Det märks hon Wermlands skogsförråd i Kil som är uppköpare. Under torsdagen köpte Ola Hultman in 104 kilo svamp, men det kan bli mycket mer än så tror Ola Hultman.

– Får vi det utlovade regnet nästa vecka så kommer det att bli riktigt bra. Då kan vi få in två ton om dagen om ett par veckor, säger han.

Svarta och blå

Blåbären är svarta och vanligen överdragna av en ljusblå vaxhinna. De bär som saknar detta överdrag är helt svarta och kallades förr skomakarbär och ansågs i folktron giftiga, eftersom korna eller räven ”pissat på dem”.

Näringsmässigt innehåller blåbär hög halt av C-vitamin, K-vitamin och mangan. Blåbär innehåller även höga halter av antioxidanter. Medicinsk forskning har visat att antocyaniner, ellaginsyra och andra ämnen från blåbär kan minska skador som uppstår på DNA till följd av fria radikaler samt stimulera nedbrytning av bland annat lung-, tarm-, prostata- och bröstcancerceller.

Källa: NE

Ett riktigt blåbär

Att bli kallad för ”blåbär” är ingen komplimang även om bären är både snygga och nyttiga. Uttrycket ”att vara ett blåbär” används för någon som är nybörjare eller mindre framgångsrik. Det började användas på 1969-talet och då handlade det om Vasaloppsåkare. Nybörjarna stannade helt enkelt vid varje stopp och drack blåbärssoppa och spillde lite vid varje tillfälle. När de kom i mål så såg de till slut ut som blåbär.

Källa: