2016-07-04 06:00

2016-07-04 06:00

Tröttnar aldrig på hamburgarna

KARLSTAD: Patrik Hjelte äger elva Mc Donald's-restauranger

Han går aldrig och lägger sig utan att ha koll på hur det gått för restaurangerna. Riktigt ledig är han nog aldrig. Men för hamburgerkungen Patrik Hjelte är också jobbet lika mycket hans fritid:
– Att vara med och utveckla människor är det bästa jag vet.

Många känner kanske redan till historien om 17-åringen som hoppade av gymnasiet, började jobba på den första Mc Donald's-restaurangen på Drottninggatan i Karlstad och 25 år senare äger elva restauranger i Värmland, Strömstad och i Växjö.

Men för de som inte riktigt har koll kommer här en bakgrund.

Tjänstemannakarriär

– Jag var skoltrött och berättade för mamma och pappa att jag ville hoppa av. Deras första fråga var: ”hur har du tänkt att du ska försörja dig?”. Jag slog upp tidningen och fick se en annons om att Mc Donald's skulle öppna, gick på en intervju och fick jobbet.

Det var 1991. Efter internutbildningar blev han som 22-åring restaurangchef, plockades upp till huvudkontoret i Stockholm och gjorde tjänstemannakarriär. För tio år sedan kom erbjudandet att ta över samma restaurang som han startade sin yrkesbana: nu som franchisetagare.

I dag äger du elva restauranger och har omkring 600 anställda. Hur ser du på utvecklingen?

– Jag tänker exempelvis på hur gränshandeln förändrats. Då, 2006, var det lite som att gränshandeln bestod av att norrmannen åkte till Systembolaget runt påsk. Sedan smälldes det upp 30 000 kvadratmeter handel, mitt ute i skogen i Charlottenberg och jag tänkte: vad ger jag mig in på?

– Men därefter slog vi omsättningsrekord nio år i rad. I dag växer gränshandeln ständigt och förutom Charlottenberg så har jag ju restauranger även i Töcksfors och i Strömstad. Det är en fantastisk utveckling.

Var kommer din drivkraft från?

– Att utveckla människor, det är det bästa jag vet. Att anställa en 17-årig kille eller tjej, som jag själv en gång var, och se hur de tre, fyra år senare blir restaurangansvariga med kanske ett 30-tal anställda - det är fantastiskt. Det bästa som skulle kunna hända är väl egentligen att någon av dem köper ut mig om 25 år eller så. En annan drivkraft är väl att jag har svårt att vara nöjd, jag vill alltid göra saker och ting bättre.

Du satsar mycket på människor som inte är födda i Sverige, hur är dina tankar kring det?

– Vi måste skapa fler jobb som ett viktigt led i integrationen och jag som arbetsgivare har ett viktigt ansvar. Mina anställda har 16, 17 olika nationaliteter och utgör mellan 30 och 35 procent av de anställda. Vi har ett bra samarbete med Arbetsförmedlingen med en lösning som innebär att de som är nya i Sverige jobbar halvtid hos mig och läser SFI på halvtid. Det är en väldigt bra lösning.

– Jag har många goda exempel på tjejer och killar som knappt kan ett ord svenska när de börjar, men som snabbt lär sig språket, får nya vänner och på kort tid kan avancera till restaurangchefer.

Hur är du som ledare?

– Jag är tävlingsmänniska och vill inte vara tvåa på bollen, men givetvis är det ofta med glimten i ögat. Jag hoppas och tror att jag är tydlig och snäll; en schysst kille. Jag hoppas att mina anställda känner att jag satsar på dem, uppskattar dem och är glad att se dem. Jag är den som hälsar på alla i kassan, i köket och i förlängningen har ett förlåtande ledarskap.

Kan du bli arg?

– Så in i bomben! Men inte så att jag skriker så att luggen ställer sig och jag är verkligen tydlig med att människor givetvis kan göra fel och att vi kan lära oss av våra misstag.

Hur mycket jobbar du?

– Jag kan väl säga att jag 365 dagar om året går jag in och kollar hur restaurangerna har sålt under dagen. Jag kan inte gå och lägga mig utan att ha gjort det. Ofta blir det något sms till en restaurangchef av typen: kanske borde du sätta in mer personal mellan 17 och 18, då sålde vi väldigt bra. Jag har en ganska fullspäckad kalender, det går liksom inte att boka in ett möte med mig dagen därpå. Du kanske kan förstå paniken när min son råkade radera min kalender och jag inte hade någon back-up...

– Samtidigt har jag fantastiskt personal, personal som tar egna initiativ och som vill mycket. Det senaste var en restaurangchef som bollade en idé om att hålla nattöppet, sånt är riktigt roligt. Anledningen till att det går så bra för oss är ju att vi har roligt på jobbet, ett engagemang i det vi gör.

Hur ser ditt engagemang i det värmländska näringslivet ut?

– Jag sitter i ett antal styrelser numera: Färjestad, Visit Värmland och Ung Företagsamhet, bland annat. Styrelseuppdragen utvecklar mig jättemycket. Jag sitter också i Handelskammaren Värmlands fullmäktige. Vi har föreläst en hel del om hur vi arbetar inom Handelskammarens regi och jag tycker att det är ett viktigt och bra forum för att utbyta idéer och erfarenheter.

Du verkar vara genuint engagerad i Värmlands utveckling.

– Det är en avgörande fråga för mig! Gränshandels utveckling, infrastruktur - som en tvåfilig motorväg mellan Karlstad och Oslo - eller en bättre väg mellan Karlstad och Arvika, är otroligt viktiga faktorer för min business.

– Jag engagerar mig mycket i utvecklingen av samtliga städer som jag har verksamhet i, men även hela Värmlands utveckling. Jag tycker det är väldigt spännande med vad som händer kring Karlstads vatten, som den nya stadsdelen som växer fram utifrån Inre Hamn och jag ser Karlstad som ett lokomotiv i ett blomstrande Värmland. Det är byggkranar överallt, universitet växer och det är givetvis av godo för mig: många vill ta mindre studielån och jobba extra hos oss.

Patrik Hjelte ser också mycket positivt på Karlstads vision om att vara den fjärde största evenemangsstaden i Sverige.

– Första kvällen på Putte i parken ifjol - herregud! När klockan var ett på natten stod det fem tusen personer och ville ha en Big Mac på Nobelplan, vi var helt överkörda! Hela stan frodas ju och det är win-win för alla.

Vad gör du själv i sommar?

– Vi är mycket hemma på sommaren, jag älskar att vara i Karlstad sommartid. Vi reser mycket också, men kanske inte just på sommaren. Men några turer blir det, inte minst till Strömstad där jag har restaurang och som är en riktig sommarstad.

Tröttnar du aldrig på Mc Donald's och allt jobb du ständigt har runt dig?

– Aldrig! Jag ser mig själv som extremt lyckligt lottad och tycker på riktigt att det är roligt att gå till jobbet varje dag, annars hade jag aldrig fortsatt. Jag blir glad av att vi växer, att vi lyckas och kanske köper jag fler restauranger, som jag nyligen gjorde i Växjö.

Blir det en restaurang på Bergvik igen?

– Vi lyckades inte komma fram till en lösning den här gången, men någon gång i framtiden finns vi på Bergvik igen, det är jag övertygad om.

Många känner kanske redan till historien om 17-åringen som hoppade av gymnasiet, började jobba på den första Mc Donald's-restaurangen på Drottninggatan i Karlstad och 25 år senare äger elva restauranger i Värmland, Strömstad och i Växjö.

Men för de som inte riktigt har koll kommer här en bakgrund.

Tjänstemannakarriär

– Jag var skoltrött och berättade för mamma och pappa att jag ville hoppa av. Deras första fråga var: ”hur har du tänkt att du ska försörja dig?”. Jag slog upp tidningen och fick se en annons om att Mc Donald's skulle öppna, gick på en intervju och fick jobbet.

Det var 1991. Efter internutbildningar blev han som 22-åring restaurangchef, plockades upp till huvudkontoret i Stockholm och gjorde tjänstemannakarriär. För tio år sedan kom erbjudandet att ta över samma restaurang som han startade sin yrkesbana: nu som franchisetagare.

I dag äger du elva restauranger och har omkring 600 anställda. Hur ser du på utvecklingen?

– Jag tänker exempelvis på hur gränshandeln förändrats. Då, 2006, var det lite som att gränshandeln bestod av att norrmannen åkte till Systembolaget runt påsk. Sedan smälldes det upp 30 000 kvadratmeter handel, mitt ute i skogen i Charlottenberg och jag tänkte: vad ger jag mig in på?

– Men därefter slog vi omsättningsrekord nio år i rad. I dag växer gränshandeln ständigt och förutom Charlottenberg så har jag ju restauranger även i Töcksfors och i Strömstad. Det är en fantastisk utveckling.

Var kommer din drivkraft från?

– Att utveckla människor, det är det bästa jag vet. Att anställa en 17-årig kille eller tjej, som jag själv en gång var, och se hur de tre, fyra år senare blir restaurangansvariga med kanske ett 30-tal anställda - det är fantastiskt. Det bästa som skulle kunna hända är väl egentligen att någon av dem köper ut mig om 25 år eller så. En annan drivkraft är väl att jag har svårt att vara nöjd, jag vill alltid göra saker och ting bättre.

Du satsar mycket på människor som inte är födda i Sverige, hur är dina tankar kring det?

– Vi måste skapa fler jobb som ett viktigt led i integrationen och jag som arbetsgivare har ett viktigt ansvar. Mina anställda har 16, 17 olika nationaliteter och utgör mellan 30 och 35 procent av de anställda. Vi har ett bra samarbete med Arbetsförmedlingen med en lösning som innebär att de som är nya i Sverige jobbar halvtid hos mig och läser SFI på halvtid. Det är en väldigt bra lösning.

– Jag har många goda exempel på tjejer och killar som knappt kan ett ord svenska när de börjar, men som snabbt lär sig språket, får nya vänner och på kort tid kan avancera till restaurangchefer.

Hur är du som ledare?

– Jag är tävlingsmänniska och vill inte vara tvåa på bollen, men givetvis är det ofta med glimten i ögat. Jag hoppas och tror att jag är tydlig och snäll; en schysst kille. Jag hoppas att mina anställda känner att jag satsar på dem, uppskattar dem och är glad att se dem. Jag är den som hälsar på alla i kassan, i köket och i förlängningen har ett förlåtande ledarskap.

Kan du bli arg?

– Så in i bomben! Men inte så att jag skriker så att luggen ställer sig och jag är verkligen tydlig med att människor givetvis kan göra fel och att vi kan lära oss av våra misstag.

Hur mycket jobbar du?

– Jag kan väl säga att jag 365 dagar om året går jag in och kollar hur restaurangerna har sålt under dagen. Jag kan inte gå och lägga mig utan att ha gjort det. Ofta blir det något sms till en restaurangchef av typen: kanske borde du sätta in mer personal mellan 17 och 18, då sålde vi väldigt bra. Jag har en ganska fullspäckad kalender, det går liksom inte att boka in ett möte med mig dagen därpå. Du kanske kan förstå paniken när min son råkade radera min kalender och jag inte hade någon back-up...

– Samtidigt har jag fantastiskt personal, personal som tar egna initiativ och som vill mycket. Det senaste var en restaurangchef som bollade en idé om att hålla nattöppet, sånt är riktigt roligt. Anledningen till att det går så bra för oss är ju att vi har roligt på jobbet, ett engagemang i det vi gör.

Hur ser ditt engagemang i det värmländska näringslivet ut?

– Jag sitter i ett antal styrelser numera: Färjestad, Visit Värmland och Ung Företagsamhet, bland annat. Styrelseuppdragen utvecklar mig jättemycket. Jag sitter också i Handelskammaren Värmlands fullmäktige. Vi har föreläst en hel del om hur vi arbetar inom Handelskammarens regi och jag tycker att det är ett viktigt och bra forum för att utbyta idéer och erfarenheter.

Du verkar vara genuint engagerad i Värmlands utveckling.

– Det är en avgörande fråga för mig! Gränshandels utveckling, infrastruktur - som en tvåfilig motorväg mellan Karlstad och Oslo - eller en bättre väg mellan Karlstad och Arvika, är otroligt viktiga faktorer för min business.

– Jag engagerar mig mycket i utvecklingen av samtliga städer som jag har verksamhet i, men även hela Värmlands utveckling. Jag tycker det är väldigt spännande med vad som händer kring Karlstads vatten, som den nya stadsdelen som växer fram utifrån Inre Hamn och jag ser Karlstad som ett lokomotiv i ett blomstrande Värmland. Det är byggkranar överallt, universitet växer och det är givetvis av godo för mig: många vill ta mindre studielån och jobba extra hos oss.

Patrik Hjelte ser också mycket positivt på Karlstads vision om att vara den fjärde största evenemangsstaden i Sverige.

– Första kvällen på Putte i parken ifjol - herregud! När klockan var ett på natten stod det fem tusen personer och ville ha en Big Mac på Nobelplan, vi var helt överkörda! Hela stan frodas ju och det är win-win för alla.

Vad gör du själv i sommar?

– Vi är mycket hemma på sommaren, jag älskar att vara i Karlstad sommartid. Vi reser mycket också, men kanske inte just på sommaren. Men några turer blir det, inte minst till Strömstad där jag har restaurang och som är en riktig sommarstad.

Tröttnar du aldrig på Mc Donald's och allt jobb du ständigt har runt dig?

– Aldrig! Jag ser mig själv som extremt lyckligt lottad och tycker på riktigt att det är roligt att gå till jobbet varje dag, annars hade jag aldrig fortsatt. Jag blir glad av att vi växer, att vi lyckas och kanske köper jag fler restauranger, som jag nyligen gjorde i Växjö.

Blir det en restaurang på Bergvik igen?

– Vi lyckades inte komma fram till en lösning den här gången, men någon gång i framtiden finns vi på Bergvik igen, det är jag övertygad om.

Patrik Hjelte

Ålder: 42 år

Bor: I Karlstad

Familj: Fru, två barn, tre bonusbarn och en hund

Äter helst: El Maco eller min egen älggryta

Dricker: mycket kaffe

Läser: Gärna självbiografi just nu American sniper

Lyssnar på: Allt!

Ser på tv: Serier, Game of thrones är en favorit

Fritidsintressen: Jobbet, trav, golf (har 19,2 i handicap), stor Färjestadssupporter

Mitt smultronställe: Florida många mysiga städer och fantastisk golf

Aktull: Äger elva Mc Donald's-restauranger i Värmland, Strömstad och i Växjö

Källa: