2016-07-01 06:00

2016-07-01 09:50

Stort intresse för ekologisk grönsakslåda

KARLSTAD: Miljövänlig utkörning

I onsdags var det premiär för den ekologiska grönsakslådan från Torfolk gård och intresset har varit stort.
- Vi var tvungna att säga stopp och göra en väntelista, säger Ulrika Neldorin.

Grönsakslådorna kommer i två storlekar för tillfället. Den lilla för mindre måltider och den större för middagar med mycket grönt. Heiko Bubholz som har beställt en stor låda till sin familj har sedan tidigare erfarenhet av ekologiska grönsakslådor.

– För fem år sen bodde vi i Stockholm och då köpte vi säsongsbaserade lådor som den här, säger han.

Heiko bubholz handlar mycket ekologiskt och när alternativet från Torfolk gård dök upp nappade han och familjen direkt.

– Det är framför allt väldigt gott med så färska grönsaker och sen kul att prova lite annorlunda saker som följer med i lådan, säger han.

Ulrika Neldorin som är den som både kör ut och packar lådorna, visar upp veckans låda som innehåller: Potatis, tomater, polkabetor, mangold, sallad, dill, kungsmynta och jordgubbar.

– Allt skördades i går förutom potatisen, så det är väldigt färskt allting. Utbudet kommer att varieras eftersom det är en säsongsbaserad låda, säger hon.

Inspiration på köpet

Med i lådan följer även recept på vad man kan göra för maträtter av de olika grönsakerna.

– Det är för att ge lite inspiration om man är lite osäker på vad man kan göra med vissa grönsaker, säger Ulrika Neldorin.

I dagsläget packas 130 lådor med grönsaker för att köras till prenumeranter i Karlstadsområdet.

– Det är bara första veckan, men tanken är att vi ska packa fler lådor med tiden, säger Ulrika Neldorin.

Första veckan avklarad

Processen i sin korthet: Grönsakerna som ska vara med i veckans låda skördas på Torfolk gård och skickas under natten till Karlstad där Ulrika Neldorin packar lådorna. Sen kör hon ut dem till utlämningsställen eller direkt hem till dörren som i Heiko Bubholzs fall. Att det är premiärvecka för grönsakslådan är det inga tvivel om enligt Ulrika Neldorin.

– Erfarenheten av den första veckan är att det tar tid och att det kan vara svårt att hitta, säger hon med ett skratt.

Även transportmedlet klingar rätt med den ekologiska lådan.

– Jag kör bil med biogas och ska börja köra ut varor med cykel när det passar, säger hon.

Grönsakslådorna kommer i två storlekar för tillfället. Den lilla för mindre måltider och den större för middagar med mycket grönt. Heiko Bubholz som har beställt en stor låda till sin familj har sedan tidigare erfarenhet av ekologiska grönsakslådor.

– För fem år sen bodde vi i Stockholm och då köpte vi säsongsbaserade lådor som den här, säger han.

Heiko bubholz handlar mycket ekologiskt och när alternativet från Torfolk gård dök upp nappade han och familjen direkt.

– Det är framför allt väldigt gott med så färska grönsaker och sen kul att prova lite annorlunda saker som följer med i lådan, säger han.

Ulrika Neldorin som är den som både kör ut och packar lådorna, visar upp veckans låda som innehåller: Potatis, tomater, polkabetor, mangold, sallad, dill, kungsmynta och jordgubbar.

– Allt skördades i går förutom potatisen, så det är väldigt färskt allting. Utbudet kommer att varieras eftersom det är en säsongsbaserad låda, säger hon.

Inspiration på köpet

Med i lådan följer även recept på vad man kan göra för maträtter av de olika grönsakerna.

– Det är för att ge lite inspiration om man är lite osäker på vad man kan göra med vissa grönsaker, säger Ulrika Neldorin.

I dagsläget packas 130 lådor med grönsaker för att köras till prenumeranter i Karlstadsområdet.

– Det är bara första veckan, men tanken är att vi ska packa fler lådor med tiden, säger Ulrika Neldorin.

Första veckan avklarad

Processen i sin korthet: Grönsakerna som ska vara med i veckans låda skördas på Torfolk gård och skickas under natten till Karlstad där Ulrika Neldorin packar lådorna. Sen kör hon ut dem till utlämningsställen eller direkt hem till dörren som i Heiko Bubholzs fall. Att det är premiärvecka för grönsakslådan är det inga tvivel om enligt Ulrika Neldorin.

– Erfarenheten av den första veckan är att det tar tid och att det kan vara svårt att hitta, säger hon med ett skratt.

Även transportmedlet klingar rätt med den ekologiska lådan.

– Jag kör bil med biogas och ska börja köra ut varor med cykel när det passar, säger hon.

  • Robert Nilsson