2016-06-08 08:16

2016-06-08 18:06

Håll koll på restaurangerna på ny karta

KARLSTAD

(UPPDATERAD) Nu är kartan här som gör att du själv kan hålla koll på om favoritkrogen, butiken eller skolans kök håller måttet i kulisserna. Livsmedelsinspektörerna fyller ständigt på med information.

Hur kallt är det i pizzerians kyl? Och hur rent är det i skolköket egentligen?

Nu är den digitala kartan här, som NWT berättade om i januari, där du själv kan hålla koll på hur maten hanteras innan den landar på tallriken på krogen, sjukhuset, häktet och i skolan. Och även i matbutiker, kiosker, bageri och apotek.

– Vi tror att Karlstadsborna kommer att uppskatta möjligheten att se hur de olika restaurangerna och butikerna sköter sin livsmedelshantering, säger Ida Höjskeld, en av livsmedelsinspektörerna som utför kontrollerna.

Karlstads kommun har fem inspektörer som tillsammans gör 700 oanmälda besök per år i 650 verksamheter.

– Vi har olika kontrollområden och gör ett urval för varje år. Vi tittar bland annat på livsmedelshantering och förvaring, mäter temperaturer och ser om det är en ren, hygienisk och säker livsmedelsmiljö, säger Ida Höjskeld.

– Verksamheterna är medvetna om att vi kommer till de allra flesta en gång per år, men de vet inte när. Vi får oftast ett positivt mottagande, utåt i alla fall, men det är klart det är en stress, forsätter hon.

De har hunnit med ungefär hälften i år och från 1 januari och framåt går det alltså att se resultatet på kartan Livsmedelskollen som finns i appen Mitt Karlstad och på karlstad.se/livsmedelskollen

Samhällsbyggnadshusets eget café fick sin tillsyn innan årsskiftet och finns därför inte med. Men NWT fick ta del av det. De fick godkänt på alla punkter men det noterades att ”personalen inte gått någon livsmedelsutbildning, vilket vore lämpligt” och ”Vikten av att ingrediensförteckningar på hemmagjorda bakverk finns tillgängligt”.

Vad anmärker ni oftast på under kontrollerna?

– Nedkylning av färdiglagad mat som inte går tillräckligt snabbt är den allvarligaste bristen. Det är en känslig process då det snabbt blir mycket bakterier. Det är vi hårda på att följa upp.

Och då kostar det för verksamheten. De ordinarie ingår i avtalet men för återkontroll tar inspektörerna ut närmare 1000 kronor i timmen.

Hur kallt är det i pizzerians kyl? Och hur rent är det i skolköket egentligen?

Nu är den digitala kartan här, som NWT berättade om i januari, där du själv kan hålla koll på hur maten hanteras innan den landar på tallriken på krogen, sjukhuset, häktet och i skolan. Och även i matbutiker, kiosker, bageri och apotek.

– Vi tror att Karlstadsborna kommer att uppskatta möjligheten att se hur de olika restaurangerna och butikerna sköter sin livsmedelshantering, säger Ida Höjskeld, en av livsmedelsinspektörerna som utför kontrollerna.

Karlstads kommun har fem inspektörer som tillsammans gör 700 oanmälda besök per år i 650 verksamheter.

– Vi har olika kontrollområden och gör ett urval för varje år. Vi tittar bland annat på livsmedelshantering och förvaring, mäter temperaturer och ser om det är en ren, hygienisk och säker livsmedelsmiljö, säger Ida Höjskeld.

– Verksamheterna är medvetna om att vi kommer till de allra flesta en gång per år, men de vet inte när. Vi får oftast ett positivt mottagande, utåt i alla fall, men det är klart det är en stress, forsätter hon.

De har hunnit med ungefär hälften i år och från 1 januari och framåt går det alltså att se resultatet på kartan Livsmedelskollen som finns i appen Mitt Karlstad och på karlstad.se/livsmedelskollen

Samhällsbyggnadshusets eget café fick sin tillsyn innan årsskiftet och finns därför inte med. Men NWT fick ta del av det. De fick godkänt på alla punkter men det noterades att ”personalen inte gått någon livsmedelsutbildning, vilket vore lämpligt” och ”Vikten av att ingrediensförteckningar på hemmagjorda bakverk finns tillgängligt”.

Vad anmärker ni oftast på under kontrollerna?

– Nedkylning av färdiglagad mat som inte går tillräckligt snabbt är den allvarligaste bristen. Det är en känslig process då det snabbt blir mycket bakterier. Det är vi hårda på att följa upp.

Och då kostar det för verksamheten. De ordinarie ingår i avtalet men för återkontroll tar inspektörerna ut närmare 1000 kronor i timmen.