2016-05-12 06:00

2016-05-12 06:00

NWT-huset vid Klarälven fyller 20 år

KARLSTAD: Trånga lokaler vid Herrgårdsgatan byttes mot Europas modernaste tidningsanläggning

20 år har gått sedan NWT flyttade in i tidningshuset i kvarteret Härolden. Det var en jättelik satsning på 400 miljoner kronor som gav koncernen de modernaste lokalerna i Europa.
– Samtidigt var vi lite rädda att lämna Herrgårdsgatan, men den viktiga tidningskänslan infann sig snabbt även här, säger Staffan Ander.

Den 17 maj 1982 cirklade ett litet enmotorigt flygplan runt över Karlstad. I planet satt NWT:s ägare Gustaf Ander, arkitekten Ove Svärd och piloten Hans Adén.

Herrarna letade efter en tomt där NWT skulle kunna bygga sitt nya stora tidningshus. Ett läge som stack ut var kvarteret Härolden mellan Våxnäsgatan och Karl IX:s gata och med Klarälven strax bredvid.

– Vi sökte en tomt med närhet till vatten och min far föll för det fina läget vid älven, säger NWT:s chefredaktör Staffan Ander.

1993 köpte Gustaf Ander tomten och i mars året därpå inleddes rivningen av de få äldre hus som fanns i Härolden för att göra plats för det stora tidningshuset. Hösten 1994 kunde arbetena med byggnaderna påbörjas.

Det innebar att NWT för första gången sedan 1865 snart skulle lämna Karlstads centrum. Sedan 1952 hade tidningen funnits i kvarteret runt Kungsgatan/Herrgårdsgatan, men lokalerna var slitna.

”Nödvändigt att flytta”

– Det var så trångt där och samtidigt hade vi pressen i källaren. Det var nödvändigt för oss att flytta av miljöskäl, säger Staffan Ander.

På bara 18 månader lyckades Skanska och ett stort antal underentreprenörer skapa det som den finska arkitekttrion Petri Pussinen, Paavo Liimatainen och Antti Tähtinen hade utvecklat på ritbordet. Ett ljust och funktionellt tidningshus inklusive 28 lägenheter samt ett modernt presshus.

– Det handlade om att skapa en skeppskänsla i tidningshuset både utvändigt med fasad och entrédörrar och invändigt med golvens träparkett. Dessutom fick vi möjlighet att bygga en fin brygga vid älven. Vi ville även få till en öppen entrédel i huset och reste bland annat till USA för att få inspiration.

Söndagen den 12 maj 1996 flyttade redaktionen in i de nya lokalerna som hade kostat 400 miljoner kronor att färdigställa.

Modernast i Europa

Tack vare storsatsningen hade NWT fått de modernaste tidningslokalerna i Europa med en tryckpress som klarade hela 64 helsidor i fyrfärg. Dessutom användes redan då miljövänlig vegetabilisk färg i stället för oljefärg. Hit kom tusentals besökare från branschen på studiebesök.

Hela bygget betalades kontant. Det var så Gustaf Ander ville ha det.

– Tidningen skulle vara helt fri från alla band till andra, säger Staffan Ander.

De nya lokalerna och NWT:s 160-årsjubileum firades med stor invigningsfest där bland andra Sven-Ingvars deltog. Allting hade blivit som ägarfamiljen hade tänkt sig. De nya lokalerna hade smyckats med den egna konstsamlingen samt glaskonst av Kjell Engman form av fiskar i ett porlande vattenfall.

– Samtidigt var vi lite rädda att lämna Herrgårdsgatan, men den viktiga tidningskänslan infann sig snabbt även här i Härolden.

”Slutmålet i hans liv”

– Nu har 20 år passerat och det har gått väldigt fort, men våra lokaler känns fortfarande väldigt fräscha.

– Det som var extra roligt var att far hann uppleva att de blev färdiga. Det var slutmålet i hans liv.

Den 17 maj 1982 cirklade ett litet enmotorigt flygplan runt över Karlstad. I planet satt NWT:s ägare Gustaf Ander, arkitekten Ove Svärd och piloten Hans Adén.

Herrarna letade efter en tomt där NWT skulle kunna bygga sitt nya stora tidningshus. Ett läge som stack ut var kvarteret Härolden mellan Våxnäsgatan och Karl IX:s gata och med Klarälven strax bredvid.

– Vi sökte en tomt med närhet till vatten och min far föll för det fina läget vid älven, säger NWT:s chefredaktör Staffan Ander.

1993 köpte Gustaf Ander tomten och i mars året därpå inleddes rivningen av de få äldre hus som fanns i Härolden för att göra plats för det stora tidningshuset. Hösten 1994 kunde arbetena med byggnaderna påbörjas.

Det innebar att NWT för första gången sedan 1865 snart skulle lämna Karlstads centrum. Sedan 1952 hade tidningen funnits i kvarteret runt Kungsgatan/Herrgårdsgatan, men lokalerna var slitna.

”Nödvändigt att flytta”

– Det var så trångt där och samtidigt hade vi pressen i källaren. Det var nödvändigt för oss att flytta av miljöskäl, säger Staffan Ander.

På bara 18 månader lyckades Skanska och ett stort antal underentreprenörer skapa det som den finska arkitekttrion Petri Pussinen, Paavo Liimatainen och Antti Tähtinen hade utvecklat på ritbordet. Ett ljust och funktionellt tidningshus inklusive 28 lägenheter samt ett modernt presshus.

– Det handlade om att skapa en skeppskänsla i tidningshuset både utvändigt med fasad och entrédörrar och invändigt med golvens träparkett. Dessutom fick vi möjlighet att bygga en fin brygga vid älven. Vi ville även få till en öppen entrédel i huset och reste bland annat till USA för att få inspiration.

Söndagen den 12 maj 1996 flyttade redaktionen in i de nya lokalerna som hade kostat 400 miljoner kronor att färdigställa.

Modernast i Europa

Tack vare storsatsningen hade NWT fått de modernaste tidningslokalerna i Europa med en tryckpress som klarade hela 64 helsidor i fyrfärg. Dessutom användes redan då miljövänlig vegetabilisk färg i stället för oljefärg. Hit kom tusentals besökare från branschen på studiebesök.

Hela bygget betalades kontant. Det var så Gustaf Ander ville ha det.

– Tidningen skulle vara helt fri från alla band till andra, säger Staffan Ander.

De nya lokalerna och NWT:s 160-årsjubileum firades med stor invigningsfest där bland andra Sven-Ingvars deltog. Allting hade blivit som ägarfamiljen hade tänkt sig. De nya lokalerna hade smyckats med den egna konstsamlingen samt glaskonst av Kjell Engman form av fiskar i ett porlande vattenfall.

– Samtidigt var vi lite rädda att lämna Herrgårdsgatan, men den viktiga tidningskänslan infann sig snabbt även här i Härolden.

”Slutmålet i hans liv”

– Nu har 20 år passerat och det har gått väldigt fort, men våra lokaler känns fortfarande väldigt fräscha.

– Det som var extra roligt var att far hann uppleva att de blev färdiga. Det var slutmålet i hans liv.