2016-04-15 16:37

2016-04-15 16:37

Serveringslinjen på fallrepet

KARLSTAD: "Högst troligt" att den försvinner

När Tingvallagymnasiets ekonomi måste komma i balans kan bland annat serveringslinjen få stryka på foten.
– Det förstör mycket för oss, säger eleven Amanda Denker.

Hon går första året på restaurangprogrammet och har inför kommande terminer kunnat välja på kök, bageri och servering som inriktning.

– Servering var mitt förstahandsval för jag tycker det är kul, och det var också enda anledningen till att jag sökte hit.

Christine Holmberg, rektor på skolan, säger att man tagit fram några förslag till sparåtgärder för att få ekonomin att gå ihop. Detta tittas nu över tillsammans med den fackliga parten.

Hur troligt är det att serveringslinjen försvinner?

– Det är högst trolig, om vi inte kan resonera oss fram till andra sparåtgärder i samma omfattning.

Hon säger att man lika väl hade kunnat plocka någon av de andra linjerna.

– Men då hade vi inte kunnat ha kvar restaurangen och caféet och det vore tråkigt.

Enligt eleverna har det sagts att ”serveringspersonal kan tas in direkt från gatan”, men det skulle inte fungera.

– Krogar vill att man ska ha koll på alkoholservering, hantering och andra regler, säger Ronja Löfgren.

Kan det här sänka attraktionsvärdet på utbildningen?

– Vi tror inte det, vi har gott söktryck till programmet. När eleverna börjar är de inte klara med att de vill gå en viss inriktning. Det växer fram med tiden, säger Christine Holmberg.

Är det inte viktigt att utbilda kunnig serveringspersonal?

– Klart det är viktigt. Men vi bedömer det som att de som är intresserade av serviceyrken kan välja program som handel eller hotell.

Amanda Denker tror att många kommer att hoppa av utbildningen om linjen försvinner.

Om den försvinner, vad ska du göra då?

– Jag får försöka byta skola, men det är inte säkert att man kommer in. Eller omskola mig och gå något jag inte vill.

Hon går första året på restaurangprogrammet och har inför kommande terminer kunnat välja på kök, bageri och servering som inriktning.

– Servering var mitt förstahandsval för jag tycker det är kul, och det var också enda anledningen till att jag sökte hit.

Christine Holmberg, rektor på skolan, säger att man tagit fram några förslag till sparåtgärder för att få ekonomin att gå ihop. Detta tittas nu över tillsammans med den fackliga parten.

Hur troligt är det att serveringslinjen försvinner?

– Det är högst trolig, om vi inte kan resonera oss fram till andra sparåtgärder i samma omfattning.

Hon säger att man lika väl hade kunnat plocka någon av de andra linjerna.

– Men då hade vi inte kunnat ha kvar restaurangen och caféet och det vore tråkigt.

Enligt eleverna har det sagts att ”serveringspersonal kan tas in direkt från gatan”, men det skulle inte fungera.

– Krogar vill att man ska ha koll på alkoholservering, hantering och andra regler, säger Ronja Löfgren.

Kan det här sänka attraktionsvärdet på utbildningen?

– Vi tror inte det, vi har gott söktryck till programmet. När eleverna börjar är de inte klara med att de vill gå en viss inriktning. Det växer fram med tiden, säger Christine Holmberg.

Är det inte viktigt att utbilda kunnig serveringspersonal?

– Klart det är viktigt. Men vi bedömer det som att de som är intresserade av serviceyrken kan välja program som handel eller hotell.

Amanda Denker tror att många kommer att hoppa av utbildningen om linjen försvinner.

Om den försvinner, vad ska du göra då?

– Jag får försöka byta skola, men det är inte säkert att man kommer in. Eller omskola mig och gå något jag inte vill.