2016-04-07 16:41

2016-04-07 16:41

Erbjuder gästerna en doggy bag

KARLSTAD: Hotellkedja slår ett slag för miljön

Under torsdagen stod Fredrik Leek, vd för Clarion Hotel Plaza och Anna Hedberg, regionchef för Företagarna och delade ut doggy bagar vid Soltorget.
– Vi vill slå ett slag för miljön. En tredjedel av all mat kastas i dag, säger Fredrik Leek.

Nu ska alla Clarion och Quality hotel satsa lite extra på miljön.

– Vi börjar erbjuda alla våra restauranggäster doggy bagar. Matsvinnet i världen är väldigt stort. En tredjedel av all mat som produceras i världen kastas.

– Därför vill vi slå ett slag för miljön. Numera väger och mäter vi allt i våra kök och är ISO-certifierade, men ändå hade vi på Plaza i Karlstad under mars cirka 600 kilo matavfall, säger Fredrik Leek.

Ett sätt att minska mängden är att låta gästerna ta med sin överblivna mat hem.

– Det är jättevanligt i USA, men här är folk rädda för att känna sig snåla. Det vill vi ändra på, säger hotell-vd:n.

– Detta är ett sätt att komma i miljöarbetet. Nästan alla småföretag tycker miljöarbete är jätteviktigt, men bara hälften jobbar med det, säger Anna Hedberg.

”Jättebra initiativ”

Doggy bagarna som den här dagen innehöll en energibar, nötter och ett äpple hade strykande åtgång.

– Ett jättebra initiativ. Jag försöker själv slänga så lite mat som möjligt, säger Karlstadsbon Björn Wingquist.

Satsningen på att minska matsvinnet är bara en del i Nordic Choice hotels arbete på området.

– Hotelledningen med Petter och Gunhild Stordalen jobbar även med tävlingen Local Eat Award som vi hoppas ska bli motsvarigheten till Nobelpriset på miljö- och hållbarhetsområdet. Till den kan alla anmäla sig och delta, säger Fredrik Leek.

Nu ska alla Clarion och Quality hotel satsa lite extra på miljön.

– Vi börjar erbjuda alla våra restauranggäster doggy bagar. Matsvinnet i världen är väldigt stort. En tredjedel av all mat som produceras i världen kastas.

– Därför vill vi slå ett slag för miljön. Numera väger och mäter vi allt i våra kök och är ISO-certifierade, men ändå hade vi på Plaza i Karlstad under mars cirka 600 kilo matavfall, säger Fredrik Leek.

Ett sätt att minska mängden är att låta gästerna ta med sin överblivna mat hem.

– Det är jättevanligt i USA, men här är folk rädda för att känna sig snåla. Det vill vi ändra på, säger hotell-vd:n.

– Detta är ett sätt att komma i miljöarbetet. Nästan alla småföretag tycker miljöarbete är jätteviktigt, men bara hälften jobbar med det, säger Anna Hedberg.

”Jättebra initiativ”

Doggy bagarna som den här dagen innehöll en energibar, nötter och ett äpple hade strykande åtgång.

– Ett jättebra initiativ. Jag försöker själv slänga så lite mat som möjligt, säger Karlstadsbon Björn Wingquist.

Satsningen på att minska matsvinnet är bara en del i Nordic Choice hotels arbete på området.

– Hotelledningen med Petter och Gunhild Stordalen jobbar även med tävlingen Local Eat Award som vi hoppas ska bli motsvarigheten till Nobelpriset på miljö- och hållbarhetsområdet. Till den kan alla anmäla sig och delta, säger Fredrik Leek.