2016-02-16 06:00

2016-02-16 06:00

Första golvet funnet

KARLSTAD: Nutidsarkeologi på Sandgrund

Härom veckan togs Sandgrunds träterrass bort. Under den hittade man – Sandgrunds första terrass anlagd med röd kalksten. Nu funderar en arkitekt på hur denna ska kunna användas.

För så där ett och ett halvt år sedan upptäckte man att det rann vatten längs en av de akvarelltäckta väggarna på Sandgrund i Karlstad, Lars Lerins konsthall. Ett av de rör som avbördade regn- och smältvatten från taket hade sprungit läck efter att ha gjort god tjänst under långt mer än 50 år.

Konsthallen har sedan dess genomgått en mycket grundlig reparation, renovering och ombyggnad som ska vara klar lagom till sommarsäsongen.

Gammalt system

– Det gamla avrinningssystemet bestod av rör som gick inne i byggnaden, berättar Tomas Karlsson som är projektledare hos fastighetsägaren Karlstads kommun.

Från början doldes rören av ett innertak. Men när Sandgrund byggdes om till konsthall togs innertaket bort så att man kan se både rören och andra konstruktioner.

– Nu har vi byggt ett helt nytt avrinningssystem som inte går inne i byggnaden, fortsätter Tomas Karlsson.

Härom veckan revs den tidigare träterrassen. Det var sedan länge bestämt att den skulle bort men nu blev det tidigare än tänkt sedan man insett att tre dräneringsbrunnar doldes under den stora terrassen.

Man visste om att när Sandgrund byggdes 1960 så fanns det en terrass anlagd med röd kalksten ut mot Klarälven. En del av denna har man, sedan ombyggnaden till konsthall, kunnat se inne i byggnaden. Nu visade det sig att resten fanns hyfsat väl bevarad under träterrassen.

– Sandgrund är ju en skyddad byggnad, säger Tomas Karlsson. Så klart att vi måste bevara den.

På måndagsförmiddagen hade man därför en arkitekt på plats som nu ska fundera på hur man kan göra. Tanken är att terrassen ska bli bredare så att den kan fungera som uteservering.

För så där ett och ett halvt år sedan upptäckte man att det rann vatten längs en av de akvarelltäckta väggarna på Sandgrund i Karlstad, Lars Lerins konsthall. Ett av de rör som avbördade regn- och smältvatten från taket hade sprungit läck efter att ha gjort god tjänst under långt mer än 50 år.

Konsthallen har sedan dess genomgått en mycket grundlig reparation, renovering och ombyggnad som ska vara klar lagom till sommarsäsongen.

Gammalt system

– Det gamla avrinningssystemet bestod av rör som gick inne i byggnaden, berättar Tomas Karlsson som är projektledare hos fastighetsägaren Karlstads kommun.

Från början doldes rören av ett innertak. Men när Sandgrund byggdes om till konsthall togs innertaket bort så att man kan se både rören och andra konstruktioner.

– Nu har vi byggt ett helt nytt avrinningssystem som inte går inne i byggnaden, fortsätter Tomas Karlsson.

Härom veckan revs den tidigare träterrassen. Det var sedan länge bestämt att den skulle bort men nu blev det tidigare än tänkt sedan man insett att tre dräneringsbrunnar doldes under den stora terrassen.

Man visste om att när Sandgrund byggdes 1960 så fanns det en terrass anlagd med röd kalksten ut mot Klarälven. En del av denna har man, sedan ombyggnaden till konsthall, kunnat se inne i byggnaden. Nu visade det sig att resten fanns hyfsat väl bevarad under träterrassen.

– Sandgrund är ju en skyddad byggnad, säger Tomas Karlsson. Så klart att vi måste bevara den.

På måndagsförmiddagen hade man därför en arkitekt på plats som nu ska fundera på hur man kan göra. Tanken är att terrassen ska bli bredare så att den kan fungera som uteservering.