2016-01-28 12:53

2016-01-28 12:53

Matfuskare i Karlstad ska pekas ut på ny karta

MAT: Kommunen ökar kontrollen på restauranger

Karlstads kommun tar krafttag för att hitta eventuella matfuskare. Dessutom ska alla livsmedelskontroller göras publika via en ny restaurangkarta på kommunens hemsida.
– Vi ser ju mer och mer av matfusk, säger avdelningschefen Britt Carlsson.

För fyra år sedan uppdagades den stora skandalen med 70 ton falsk oxfilé i Karlstad. Fläskkött hade färgats rött och en stor brottsutredning inleddes.

I dagarna uppmärksammas ett nytt stort fall där två gotländska företag misstänks ha sålt en omfattande mängd utländskt kött som svenskt.

Med anledning av de senaste årens upptäckter fokuserar livsmedelsinspektörerna i Karlstad allt mer på att upptäcka matfusk och bedrägerier med mat.

– Just nu går två inspektörer på utbildning. Förr var det mer fokus på renlighet, nu är det matfusket vi har öppnat ögonen för, säger Britt Carlsson på miljöenheten.

Nöjd just nu

Bara i Karlstads kommun serveras livsmedel på cirka 650 platser. Alla ska kontrolleras och under 2016 hoppas enhetens personal hinna besöka fler än tidigare.

– Vi är ett duktigt gäng som har hittat allt bättre arbetssätt. Vi kan ägna mer tid åt inspektioner och mindre åt administration.

När Britt Carlsson säger att ”vi ser mer och mer av matfusk” tänker hon i första hand ur ett nationellt perspektiv och på det som upptäcktes i Karlstad 2012.

De senaste åren har inspektörerna inte hittat så allvarliga brister lokalt.

– Just nu är jag nöjd med våra restauranger och storkök. Vi kontrollerar om meny och vad som serveras stämmer överens och de allra flesta sköter sig. Karlstadsborna kan känna sig säkra när de går ut på restaurang.

Vanligaste anmärkningen?

– Slarv med nedkylningen, mat står ute för länge. Det ökar risken för matförgiftning.

Hur din favoritkrog sköter sig ska det snart bli enklare att få koll på. Någon gång under våren lanserar Karlstads kommun en restaurangkarta på hemsidan. Klickar du på en restaurang får du en sammanfattning av senaste kontrollen och eventuella brister.

Kommunens skärpta rutiner är följden av tydliga riktlinjer från Livsmedelsverket. Arbetet mot fusk och bedrägerier har blivit mer systematiskt och intensivt.

– De allra flesta livsmedelsföretag gör rätt och följer lagstiftningen men med de nya arbetssätten ökar möjligheterna att upptäcka dem som inte gör det. Vårt uppdrag är att se till att olagliga livsmedel tas bort från marknaden, säger Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

En omfattande del av det fusk som förekommer handlar om att dyra livsmedel som konsumenter är beredda att betala mer för byts ut mot billigare. De senaste två åren har 100 inspektörer runt om i landet utbildats och under 2016 går ytterligare 150 inspektörer kursen.

För fyra år sedan uppdagades den stora skandalen med 70 ton falsk oxfilé i Karlstad. Fläskkött hade färgats rött och en stor brottsutredning inleddes.

I dagarna uppmärksammas ett nytt stort fall där två gotländska företag misstänks ha sålt en omfattande mängd utländskt kött som svenskt.

Med anledning av de senaste årens upptäckter fokuserar livsmedelsinspektörerna i Karlstad allt mer på att upptäcka matfusk och bedrägerier med mat.

– Just nu går två inspektörer på utbildning. Förr var det mer fokus på renlighet, nu är det matfusket vi har öppnat ögonen för, säger Britt Carlsson på miljöenheten.

Nöjd just nu

Bara i Karlstads kommun serveras livsmedel på cirka 650 platser. Alla ska kontrolleras och under 2016 hoppas enhetens personal hinna besöka fler än tidigare.

– Vi är ett duktigt gäng som har hittat allt bättre arbetssätt. Vi kan ägna mer tid åt inspektioner och mindre åt administration.

När Britt Carlsson säger att ”vi ser mer och mer av matfusk” tänker hon i första hand ur ett nationellt perspektiv och på det som upptäcktes i Karlstad 2012.

De senaste åren har inspektörerna inte hittat så allvarliga brister lokalt.

– Just nu är jag nöjd med våra restauranger och storkök. Vi kontrollerar om meny och vad som serveras stämmer överens och de allra flesta sköter sig. Karlstadsborna kan känna sig säkra när de går ut på restaurang.

Vanligaste anmärkningen?

– Slarv med nedkylningen, mat står ute för länge. Det ökar risken för matförgiftning.

Hur din favoritkrog sköter sig ska det snart bli enklare att få koll på. Någon gång under våren lanserar Karlstads kommun en restaurangkarta på hemsidan. Klickar du på en restaurang får du en sammanfattning av senaste kontrollen och eventuella brister.

Kommunens skärpta rutiner är följden av tydliga riktlinjer från Livsmedelsverket. Arbetet mot fusk och bedrägerier har blivit mer systematiskt och intensivt.

– De allra flesta livsmedelsföretag gör rätt och följer lagstiftningen men med de nya arbetssätten ökar möjligheterna att upptäcka dem som inte gör det. Vårt uppdrag är att se till att olagliga livsmedel tas bort från marknaden, säger Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

En omfattande del av det fusk som förekommer handlar om att dyra livsmedel som konsumenter är beredda att betala mer för byts ut mot billigare. De senaste två åren har 100 inspektörer runt om i landet utbildats och under 2016 går ytterligare 150 inspektörer kursen.