2015-10-23 21:44

2015-10-26 09:38

Närtillverkade droppar

KARLSTAD: 55 utställare och mycket folk på första öl- och whiskyfestivalen

Carlstad Beer and Whisky festival är i gång på Färjestadstravet. Här finns 55 utställare varav flera värmländska mikrobryggerier.
Det gör även Nordmarkens destilleri.
– Vi är Värmlands första whiskydestilleri och börjar producera eget om tre år.

Det säger Morgan Svensson som tillsammans med Ingemar Karls och Gunnar Corp är delägare i bolaget.

– Vi ska bygga ett eget destilleri i Holmedal utanför Töcksfors där vi har en egen källa. Vi har jobbat i branschen tidigare och vet att det finns ett väldigt sug efter lokalproducerad whisky.

– Det finns cirka tio svenska whiskydestillerier, men vi är Värmlands första och om tre år är våra produkter klara. Vi satsar 1,5–2 miljoner i anläggningen, säger Morgan Svensson.

På festivalen visade de upp sin oberoende buteljerade whisky och sin egenproducerade vodka.

– Nordmarkens aqvavit med kummin, dill, koriander och pomerans går redan bra på krogarna i Årjängs kommun, liksom vår hirkum pirkum, vintersnaps och limoncello.

En av Karlstads nya mikrobryggerier är MJ's bryggeri som startades av Mikael Jakobsen.

Start i köket

– Jag började göra öl hemma i köket och sedan i våras finns produktionen i Matmejeriet. Mitt ölintresse har alltid varit stort och nu gör vi 200 liter i veckan; tre starköl, bland annat en Single hop ale och en honungsöl och två folköl.

– Nu kan man köpa starkölen hos Kjell och Bola och folkölen hos Konsum Värmlands butiker i Karlstad och produktionen ökar, berättar Mikael Jakobsen.

Olle Fridebring som tillsammans med David Nordberg tagit initiativet till den nya festivalen var nöjd med den första av de två dagarna.

– Vi har sålt cirka 4 000 förköpsbiljetter och hoppas på dubbelt så många besökare totalt. Vi har en bra mix av utställare och planen är att festivalen ska bli årligen återkommande.

Det säger Morgan Svensson som tillsammans med Ingemar Karls och Gunnar Corp är delägare i bolaget.

– Vi ska bygga ett eget destilleri i Holmedal utanför Töcksfors där vi har en egen källa. Vi har jobbat i branschen tidigare och vet att det finns ett väldigt sug efter lokalproducerad whisky.

– Det finns cirka tio svenska whiskydestillerier, men vi är Värmlands första och om tre år är våra produkter klara. Vi satsar 1,5–2 miljoner i anläggningen, säger Morgan Svensson.

På festivalen visade de upp sin oberoende buteljerade whisky och sin egenproducerade vodka.

– Nordmarkens aqvavit med kummin, dill, koriander och pomerans går redan bra på krogarna i Årjängs kommun, liksom vår hirkum pirkum, vintersnaps och limoncello.

En av Karlstads nya mikrobryggerier är MJ's bryggeri som startades av Mikael Jakobsen.

Start i köket

– Jag började göra öl hemma i köket och sedan i våras finns produktionen i Matmejeriet. Mitt ölintresse har alltid varit stort och nu gör vi 200 liter i veckan; tre starköl, bland annat en Single hop ale och en honungsöl och två folköl.

– Nu kan man köpa starkölen hos Kjell och Bola och folkölen hos Konsum Värmlands butiker i Karlstad och produktionen ökar, berättar Mikael Jakobsen.

Olle Fridebring som tillsammans med David Nordberg tagit initiativet till den nya festivalen var nöjd med den första av de två dagarna.

– Vi har sålt cirka 4 000 förköpsbiljetter och hoppas på dubbelt så många besökare totalt. Vi har en bra mix av utställare och planen är att festivalen ska bli årligen återkommande.