2015-01-26 17:05

2015-01-26 17:07

Sämst i landet att blinka

KARLSTAD: Närmare 60 procent av Karlstadsförarna använder inte blinkers

Bara fyra av tio använder blinkers i centrala Karlstad visar en färsk undersökning. Det är absolut sämst i landet.

Motormännen och Sveriges Motorcyklister, SMC, har gemensamt undersökt användandet av blinkers i 15 orter runt om i landet. I Värmland tittade man på blinkandet i Karlstad, i flerfilskorsningen Karl IX:s gata och Våxnäsgatan precis utanför NWT-huset.

Undersökningen visade att endast 42 procent använde blinkers korrekt, medan hela 58 procent alltså inte gjorde det. Det är en solklar sistaplats i landet. Nästa sämst var Falköping på 46 procent och därefter låg resultaten på mellan 29 och fem procent som inte använde blinkers.

Vad beror det här usla resultatet på?

– Det var verkligen inget vidare och det finns flera anledningar. Dels vaneåkning då föraren vet precis var den ska, mellan jobb, dagis, affär och bostad, och glömmer bort att blinka. Dels stress och ständig tillgänglighet via telefonen. Man har blivit mer och mer nonchalant och okoncentrerad som bilförare, säger Birgitta Karstensson, ordförande för Klubb Karlstad Motormännen i Värmland.

Det låter som allmänna orsaker. Varför så illa i Karlstad?

– Det kan bero på platsen. På den sträckan sker mycket vaneåkning. Annars har jag inget bra svar på det.

Hur kan vi bli bättre på att blinka?

– Man måste börja med trafikvett tidigt, när barnen börjar cykla. Trafiken har ökat så mycket att det är oerhört viktigt att få in den här kunskapen i skolan.

Undersökningen visar också skillnader mellan kvinnor och män. 18 procent av kvinnorna struntade i blinkers medan 27 procent av männen gjorde det. Yrkeschaufförer är bättre på att blinka än privatförare och sämst är motorcyklister, enligt undersökningen.

Motormännen och Sveriges Motorcyklister, SMC, har gemensamt undersökt användandet av blinkers i 15 orter runt om i landet. I Värmland tittade man på blinkandet i Karlstad, i flerfilskorsningen Karl IX:s gata och Våxnäsgatan precis utanför NWT-huset.

Undersökningen visade att endast 42 procent använde blinkers korrekt, medan hela 58 procent alltså inte gjorde det. Det är en solklar sistaplats i landet. Nästa sämst var Falköping på 46 procent och därefter låg resultaten på mellan 29 och fem procent som inte använde blinkers.

Vad beror det här usla resultatet på?

– Det var verkligen inget vidare och det finns flera anledningar. Dels vaneåkning då föraren vet precis var den ska, mellan jobb, dagis, affär och bostad, och glömmer bort att blinka. Dels stress och ständig tillgänglighet via telefonen. Man har blivit mer och mer nonchalant och okoncentrerad som bilförare, säger Birgitta Karstensson, ordförande för Klubb Karlstad Motormännen i Värmland.

Det låter som allmänna orsaker. Varför så illa i Karlstad?

– Det kan bero på platsen. På den sträckan sker mycket vaneåkning. Annars har jag inget bra svar på det.

Hur kan vi bli bättre på att blinka?

– Man måste börja med trafikvett tidigt, när barnen börjar cykla. Trafiken har ökat så mycket att det är oerhört viktigt att få in den här kunskapen i skolan.

Undersökningen visar också skillnader mellan kvinnor och män. 18 procent av kvinnorna struntade i blinkers medan 27 procent av männen gjorde det. Yrkeschaufförer är bättre på att blinka än privatförare och sämst är motorcyklister, enligt undersökningen.