Margareta Karlsson lämnar S

KARLSKOGA: ”Jag gör det för partiets skull”

Efter 22 år har Margareta Karlsson beslutat att lämna Socialdemokraterna.
– Det kan tyckas drastiskt, men det är noga övervägt. men den främsta orsaken är att jag kommit till en punkt där jag inte kan göra mer internt i partiet, säger hon.
Publicerad: 2011-02-22 07:35 | Uppdaterad: 2011-02-22 14:55
LÄS OCKSÅ:
Margareta Karlsson
Foto: Sigun Carlen-Slottner
 [Förstora] 

Hon ser lugn och beslutsam ut, fast hon just tagit det stora beslutet att lämna det parti hon jobbat så hårt för i många år. Men det är noga övervägt.

Så snart kriskommissionen var tillsatt på nationell nivå skrev hon dit och pekade på demokrati- och organisationsformen som de stora ämnen som borde diskuteras, både på riks- och lokalnivå. Att hon nu tar det stora steget att lämna partiet beror mest på hur det fungerar lokalt. Eller snarare inte fungerar.

Så himla orolig

– Jag är så himla orolig för partiet och kan jag göra något för att få upp ögonen på folk så... Många medlemmar har ju tystnat. Säger man emot eller är för tydlig får man räkna med att inte få några uppdrag.

Hon pratar om skitsnack bakom ryggen, att det finns en liten grupp i bakgrunden som styr genom att underminera och förtala, intrigera och manipulera och som håller varandra om ryggen.

Förtalskampanj

Den fanns på hennes aktiva tid också.

– Det var inte alltid kul. Fick jag beröm från borgerligt håll så visste jag att en förtalskampanj skulle komma igång igen.

Sågs du inte som riktig socialdemokrat?

– Jag vet inte. Men jag har många gånger undrat varför de valde mig och jag tror att det var för att de trodde att jag kunde styras och var snäll och foglig. Jag tycker fortfarande att jag är snäll, säger hon men tillägger med ett skratt.

– Men inte foglig.

De socialdemokratiska grundvärderingarna anser hon fortfarande vara helt rätt.

– Men hur hanteras de i verkligheten? Jag kan aldrig acceptera kränkande behandling, säger hon.

Vågar inte

– Som det är nu vågar man inte tala om vad man tycker och tänker, inte ifrågasätta, inte säga sin mening. Så man pejlar in stämningen. Man måste vara väldigt, väldigt lagom för att få vara med.

– Det sägs ju att i krig och kärlek är allt tillåtet. Man borde tillägga i politik också. Där är det alltid tillåtet med otäcka påhopp.

Hon är inte ensam om att vara bekymrad över hur det står till och går till i partiet. Många andra har vänt sig till henne med samma farhågor.

– Jag har rådgjort med en del partikamrater innan jag tog det här steget och de tycker att jag gjort rätt.

Det finns de som ifrågasatt om du verkligen är en ”riktig” socialdemokrat?

På det svarar hon med att citera Stefan Eindhorn som i boken ”Vägar till visdom” skriver att det finns tre sorters politiker:

De som drivs av egoistiska skäl och ser politiken som en plattform för att säkra den egna framgången.

De som drivs av ideologiska skäl och vill forma världen efter sin övertygelse.

De som drivs av en vilja att göra gott för sina medmänniskor och att arbeta förutsättningslöst och pragmatiskt med siktet inställt för allas väl.

Försökt vara

– De sistnämnda är de som har förutsättningen att leda utvecklingen framåt och en sådan politiker har jag försökt vara.

Hon pratar mycket om vikten av ledarskap, att få legitimitet för det, att utvärdera det, att lyssna på medarbetarna, något som hon åker runt i landet och håller föreläsningar om. Och om vikten av att som politiker prata med folk, alltid och överallt. Inte bara i valstugan fyra veckor före valet.

– I partiet har man inte lyssnat till vad folk tycker och tänker och inte förstått att omvärlden förändrats. Man kan inte förlita sig på den gamla väljarstammen.

Nu har du stuckit ut hakan ordentligt?

– Det har jag gjort förut också. Man får inte vara för slätstruken. Och nu har jag kommit till en punkt när jag inte kan göra mer internt. Men genom det här kan jag i alla fall kanske få upp ögonen på folk.

Hur känns det nu när steget är taget?

– Tråkigt att behöva ha tagit till så drastiska åtgärder och ledsamt om folk blir besvikna på mig. Samtidigt känner jag mig lättad över att ha kommit fram till ett beslut.

– Jag får nog både ris och ros. Det finns nog de som tycker att det är bra att det äntligen är någon som vågar. Andra kanske anser att jag förrått partiet. Men om ingen sagt något tidigare, är det dags nu 2011!

Stormat förut

– Men jag har ridit ut stormar förut. Jag var 45 år innan jag vågade säga min mening, men sedan har jag vågat. Nu är det här vad jag står för. Andra tycker kanske annorlunda och då respekterar jag det.

– Det är inte så glamoröst att vara politiker. Det gäller att ha siktet inställt på sina ideal och fötterna på jorden och att i alla sammanhang vara ärlig.

Men nu har hon gjort sitt i partiet och politiken. Livet går vidare. På torsdag kommer barnbarnet Melker och ska stanna några dagar. Barnbarnen i Stockholm ska också passas då och då, husbilen vädras när det bli varmare och föreläsningar hållas.

– Jag hoppas att mitt ställningstagande leder till en diskussion i partiet. Det tar så mycket energi att bråka internt.

Sigun Carlén-Slottner
0586-72 13 33
Skriv ut!  Skriv ut!  |  Tipsa en vän!  Tipsa!  |  Rätta fel i artikeln!  Rätta!
Fakta
Margareta Karlsson

Före detta kommunstyrelseordförande i Karlskoga och nu före detta socialdemokrat:

Bor: i hus i Skranta.

Ålder: 69 i år.

Familj: Maken Rune, egna barn och barnbarn, samt Runes barn och barnbarn.

Yrke: Lågstadielärare och speciallärare. Rektor för Rävåsens skola inklusive förskolor.

Politisk karriär: Medlem i SAP för 22 år sedan. Blev ersättare i tekniska nämnden. 1994 vald till ”andra” kommunalråd bredvid Sven Gadde. Från 1998 till 2006 ”första kommunalråd” och kommunstyrelseordförande.

Källa:

Just nu på ettan
billiga resor billiga resor

Tävla i vår julkalender
Tipsa nwt.se!
Telefon: 054-19 90 00 (vxl)
Via sms/mms: 0730-12 12 12
Senaste nytt
Webbfrågan
Har du bott i en studentbostad?

Adventslördag på Norsplan i Vålberg.
FLER

Har du en egen nyhet?

Vill du dela med dig av något som äger rum där du bor, eller en fin bild? Mejla in detta till oss! så kan det hamna under Läsarnas här på nwt.se. Läs mer om hur du bidrar till Läsarnas här.