Carin Hjulström prisad för romandebut

En av fyra som gästar Bokens dag på tisdag

Carin Hjulström kom för någon månad sedan ut med romanen Finns inte på kartan som är hennes debut som författare. Hon är journalist och jobbar som programledare i tv där hon bland annat setts i Carin med C och Carin 21:30. Och på tisdag är hon en av fyra som gästar Bokens dag i Karlskoga.
Publicerad: 2009-11-05 07:30
Carin Hjulström belönades med Studieförbundet Vuxenskolans författarpris för sin debutroman Finns inte på kartan som kom tidigare i höst. På tisdag berättar Carin Hjulström, som också är uppskattad programledare i tv, mer om sin roman när hon gästar Bokens dag. [Förstora] 

Studieförbundet Vuxenskolan fastnade för Carin Hjulströms debutroman och gav henne förbundets författarpris med motiveringen: ”Med sin debutroman Finns inte på kartan berättar Carin Hjulström på ett enkelt, underhållande och effektivt sätt en historia som ställer en rad angelägna frågor om landsbygdens problem och möjligheter, om utanförskap, integration och ansvaret vi har för våra medmänniskor. Bokens huvudperson är ett exempel på att också en vanlig människas insatser kan få igång en positiv utveckling som gör skillnad.”

Nils Ingmar Thorell, ordförande i Studieförbundets Vuxenskolans författarjury, tycker att det är en klockren pristagare eftersom romanen sätter fingret på de samhällsproblem som ryms i en ort bortom storstadens brus och utveckling.

Finns inte på kartan utspelas huvudsakligen i den fiktiva orten Bruseryd men det finns, menar Thorell, många Bruseryd runt om i vårt land. Nils Ingmar Thorell pekar också på hur självbilden förändras när en utomstående börjar ifrågasätta etablerade sanningar och anser att Carin Hjulström beskriver problemen på ett närmast filmiskt sätt.

Hedrad av priset

Carin Hjulström säger sig vara otroligt hedrad, nästan rörd över att bli utvald som pristagare och berättar att hon hela sitt liv passerat den ort som bildar underlag för boken och sett hur orten sakta förtvinat.

– Det har väckt många frågor och funderingar hos mig. Vad är det som avgör var man väljer att leva sitt liv? Vad får vissa att ge sig av och andra att stanna kvar? Vad händer när människors livsöden korsas och man vågar tänka annorlunda? frågar sig Carin Hjulström.

– Jag ville se om jag kunde berätta en fängslande historia och samtidigt föda nya tankar. Min ambition har inte varit att ge svaren utan att väcka tankar och diskussion, tillägger hon och erkänner att hon är glad och stolt över priset vilket också gjorde henne 25 000 kronor rikare.

Det kan nämnas att Bruseryd i verkligheten heter Bruzaholm och ligger mitt emellan Eksjö och Mariannelund i Eksjö kommun.

Uppvuxen i Örgryte

Carin Hjulström är 46 år. Hon växte upp i Örgryte, pappa heter Lennart Hjulström och är skådespelare och regissör, och bor sedan tjugo år tillbaka i en villa i Mölndal. Hon var i sjutton år gift med radiomannen Stefan Livh och hette då Carin Hjulström Livh men paret gick skilda vägar för ett par, tre år sedan.

Carin Hjulström ingick, tillsammans med bland andra brodern Niklas Hjulström, i gruppen Art som deltog i Rock-SM 1982, samma år som den inte alldeles obekanta gruppen Europe vann. Niklas Hjulström har senare varvar teatern, han arbetar både som skådespelare och regissör, med musiken i till exempel popduon Cue och Carin Hjulström har på frågan om livet blev som väntat svarat att hon nog trott att musiken skulle haft en större plats.

Journalist och programledare

Hon gick journalisthögskolan och har arbetat sju år som nöjesjournalist på Göteborgs-Tidningen men också varit reporter på Aftonbladet. Hon är för övrigt fortfarande krönikör på Aftonbladet och Göteborgs-Posten. Carin Hjulström har också arbetat på produktionsbolaget MTV som programutvecklare, manusförfattare och informationschef.

Möjligen har hon ändå gjort sig mest känd som programledare i tv. Det började på åttiotalet med musikprogrammet Gig och har därefter fortsatt med bland annat Fredagsexter, TV-Huset, Carin med C och Carin 21:30. Ett år på nittiotalet ledde hon också Melodifestivalen.

Carin Hjulström började skriva på sin debutroman för några år sedan och såg författandet som ett lustfyllt projekt som inte skulle hastas fram. Och på tal om lust nämner hon Marie Hermanson och Leif GW Persson som ett par favoritförfattare.

Göra mycket av lite

Finns inte på kartan har den 23-åriga journalistpraktikanten Frid Fors i centrum. När praktikplatserna ska delas ut får Frida Fors klart för sig att hon inte ens får praktik på Telias personaltidning som var hennes femteval. Carin Hjulström fortsätter:

”Frida kände hur hon blev alldeles kall. En overklighetskänsla spred sig i kroppen.

– Du ska vara på Smålandsbladets lokalredaktion i...

Janne bläddrade i sina papper. Det blev märkbart tyst i klassrummet.

– Det är en liten, liten ort som heter så mycket som...

Janne letade frenetiskt bland högarna på skrivbordet och vände till sist på pärmen och skakade ut en lapp ur plastfickan längst bak.

– Här har vi det...Bruseryd. Huvudredaktionen ligger i Eksjö, men du ska alltså producera en lokal sida för Bruseryd och däromkring. Om jag inte missminner mig har du nån koppling till trakterna där?

Frida höll andan. Luften kom varken ut eller in. Det började krypa på baksidan av låren. Långtbortihelvetes jävla skithåla! Hur kunde de sätta henne där? Hon hade inte sökt dit! Alla andra fick ju det de ville? Hon kände hur gråten började stocka sig i halsen. Nej inte gråta, inte gråta, tänkte hon. Det måste gå att få dem att ändra sig. Man måste väl kunna överklaga? Inget i världen kunde få henne att åka. Hon kunde ta vilken informationsplats som helst men att sitta ett halvår in the middle of nowhere - aldrig!”

Frida får förklarat för sig att hon fick platsen i Bruseryd för att hon har förmågan att göra mycket av lite och om detta berättade Carin Hjulström så att det gav henne Studieförbundet Vuxenskolans författarpris.

Benny Abrahamsson
0586-72 13 35
Skriv ut!  Skriv ut!  |  Tipsa en vän!  Tipsa!  |  Rätta fel i artikeln!  Rätta!
Just nu på ettan
billiga resor billiga resor

Tävla i vår julkalender
Tipsa nwt.se!
Telefon: 054-19 90 00 (vxl)
Via sms/mms: 0730-12 12 12
Senaste nytt
Webbfrågan
Har du bott i en studentbostad?

Adventslördag på Norsplan i Vålberg.
FLER

Har du en egen nyhet?

Vill du dela med dig av något som äger rum där du bor, eller en fin bild? Mejla in detta till oss! så kan det hamna under Läsarnas här på nwt.se. Läs mer om hur du bidrar till Läsarnas här.