2016-08-26 06:00

2016-08-26 06:00

Ny formel bra för S

Budget. Finansminister Magdalena Andersson visar nu återigen vilken stjärna hon är i regeringen. På onsdagseftermiddagen framträdde hon på en pressträff från budgetöverläggningarna på Harpsund.

Många har på goda och berättigade grunder ställt sig frågor om varför S goda regeringsresultat inte växlas ut i ökat opinionsstöd?

Ekonomin går bättre än tåget, folk arbetar som aldrig förr och regeringen Löfven har - sin oerfarenhet och taniga minoritetsposition till trots - visat sig vara kapabla att få till ett stort antal breda överenskommelser i viktiga frågor med de borgerliga partierna.

Energi, invandring, försvar, skolfrågor och regerandets finanspolitiska ramverk är exempel på områden där Sverige numera har en ny och stadig politik med fast förankring i alla tänkbara regeringsalternativ här framöver.

Men väljarna har visat ett gäspande ointresse. Statsministerns förtroendesiffror har rasat i botten och häromkvällen såg jag ännu inte publicerade opinionsundersökningar som visar på medborgarnas fortsatt fallande förtroende för att Sveriges ledande politiker ska lyckas reda ut problemen.

Socialdemokratins opinionsmisslyckande handlar om en enda sak: Enligt samfällda undersökningar anser medborgarna att Invandring/Migration/Integration är de överlägset viktigaste frågorna för politiken att ordna till. En stigande andel av befolkningen anser att det har kommit för många invandrare på för kort tid.

I november förra året återinförde regeringen den reglerade invandringspolitiken. Antalet störtdök. Prognosen för 2016 ligger på cirka 30 000 asylsökande. Emellertid har Socialdemokraterna - fram till nu - ägnat sig åt att be om ursäkt för att de med kraft gjorde precis det som ungefär 70 procent av medborgarna tyckte var helt rätt!

Magdalena Andersson har nu med saklig och politisk auktoritet förnyat S-politiken på detta område. Vår politik börjar ge effekt sa Magdalena Andersson: Migrationens kostnader faller med ungefär 100 miljarder kronor fram till 2020. Arbetslösheten för infödda svenskar är runt 4 procent. Den höga arbetslösheten för utrikes födda med låg utbildning tar vi itu med i särskild ordning.

Om Magdalena Andersson får bilda skola för socialdemokratin i stort så har partiet nu en formel för hur Socialdemokraterna ska vinna mer erkänsla från medborgarnas sida. Formeln är enkel: Säg som det är. Sluta be om ursäkt.

Widar Andersson

Folkbladet

Många har på goda och berättigade grunder ställt sig frågor om varför S goda regeringsresultat inte växlas ut i ökat opinionsstöd?

Ekonomin går bättre än tåget, folk arbetar som aldrig förr och regeringen Löfven har - sin oerfarenhet och taniga minoritetsposition till trots - visat sig vara kapabla att få till ett stort antal breda överenskommelser i viktiga frågor med de borgerliga partierna.

Energi, invandring, försvar, skolfrågor och regerandets finanspolitiska ramverk är exempel på områden där Sverige numera har en ny och stadig politik med fast förankring i alla tänkbara regeringsalternativ här framöver.

Men väljarna har visat ett gäspande ointresse. Statsministerns förtroendesiffror har rasat i botten och häromkvällen såg jag ännu inte publicerade opinionsundersökningar som visar på medborgarnas fortsatt fallande förtroende för att Sveriges ledande politiker ska lyckas reda ut problemen.

Socialdemokratins opinionsmisslyckande handlar om en enda sak: Enligt samfällda undersökningar anser medborgarna att Invandring/Migration/Integration är de överlägset viktigaste frågorna för politiken att ordna till. En stigande andel av befolkningen anser att det har kommit för många invandrare på för kort tid.

I november förra året återinförde regeringen den reglerade invandringspolitiken. Antalet störtdök. Prognosen för 2016 ligger på cirka 30 000 asylsökande. Emellertid har Socialdemokraterna - fram till nu - ägnat sig åt att be om ursäkt för att de med kraft gjorde precis det som ungefär 70 procent av medborgarna tyckte var helt rätt!

Magdalena Andersson har nu med saklig och politisk auktoritet förnyat S-politiken på detta område. Vår politik börjar ge effekt sa Magdalena Andersson: Migrationens kostnader faller med ungefär 100 miljarder kronor fram till 2020. Arbetslösheten för infödda svenskar är runt 4 procent. Den höga arbetslösheten för utrikes födda med låg utbildning tar vi itu med i särskild ordning.

Om Magdalena Andersson får bilda skola för socialdemokratin i stort så har partiet nu en formel för hur Socialdemokraterna ska vinna mer erkänsla från medborgarnas sida. Formeln är enkel: Säg som det är. Sluta be om ursäkt.

Widar Andersson

Folkbladet