2016-07-09 06:00

2016-07-09 06:00

Åkesson får se upp

LEDARE

Jimmie Åkesson har förstås en guldsits. Efter en lång dags färd genom varenda redaktion som är representerad här i Visby så landade han på Almedalens scen vid sjutiden i går kväll. Jag stod där rätt långt bak på gräsmattan och kunde konstatera att Åkessons inledningsfras ”Välkommen till verkligheten” satt som en smäck.

De som hälsades välkomna till verkligheten var alla de partier som nu står på kö för att tala om sådant som till exempel utanförskap, sexuella trakasserier, kriminalitet, gränskontroller och om svenska värderingar. Åkesson har en poäng; självklart har han det. Moderaterna och Socialdemokraterna har fuskat med den reglerade invandringspolitiken i ett decennium. Detta har orsakat en lång radda problem i det svenska samhället. Och det har underlättat för Jimmie Åkessons sverigedemokrater att växa till sig.

Men ingen guldsits är för evigt. Socialdemokrater och moderater har bitit i det sura äpplet och återinfört skarpa regleringar i invandringspolitiken.. SD består ju i huvudsak av tidigare S- och M-väljare varav flera säkert är nåbara för trålningar från sina forna moderpartier. Så Jimmie Åkesson får se upp.

En sak han får passa sig för är träsket. Det finns passager i Åkessons retorik som är grova och obehagliga i mina inte alltför känsliga öron. I går kväll hävdade han till exempel att cellprovsväntande kvinnor i Blekinge och skolbarn i behov av särskilt stöd har fått det sämre genom invandringen. Sådana utfall är bortstötande och farligt konfliktskapande. Det kan vara så att tillnyktringen hos S och M triggar SD att vandra djupare ut i träsket. I så fall är förstås S och m att gratulera. Medan samhällsklimatet och tryggheten sannolikt är att beklaga.

Det är också djupt olyckligt att höga ämbetsmän i staten uppträder på sådana sätt att de kan användas som publikknipande och skrattframkallande slagträn på Jimmie Åkessons valmöten. Rikspolischefen och Migrationsverkets generaldirektör ska kort sagt inte blanda sig i partipolitiken.

”Europavänner”, sa Jimmie Åkesson i en nydanande del av sitt tal i Almedalen. Det är så mycket av ”kultur, historia och politik som förenar oss i Europa”, sa Åkesson och därför vill han ha en folkomröstning som befriar oss från den politiska och överstatliga unionen EU. Övriga partier får se upp så att de inte här vadd det lider får fler sura äpplen att bita i.

 

Widar Andersson

 

De som hälsades välkomna till verkligheten var alla de partier som nu står på kö för att tala om sådant som till exempel utanförskap, sexuella trakasserier, kriminalitet, gränskontroller och om svenska värderingar. Åkesson har en poäng; självklart har han det. Moderaterna och Socialdemokraterna har fuskat med den reglerade invandringspolitiken i ett decennium. Detta har orsakat en lång radda problem i det svenska samhället. Och det har underlättat för Jimmie Åkessons sverigedemokrater att växa till sig.

Men ingen guldsits är för evigt. Socialdemokrater och moderater har bitit i det sura äpplet och återinfört skarpa regleringar i invandringspolitiken.. SD består ju i huvudsak av tidigare S- och M-väljare varav flera säkert är nåbara för trålningar från sina forna moderpartier. Så Jimmie Åkesson får se upp.

En sak han får passa sig för är träsket. Det finns passager i Åkessons retorik som är grova och obehagliga i mina inte alltför känsliga öron. I går kväll hävdade han till exempel att cellprovsväntande kvinnor i Blekinge och skolbarn i behov av särskilt stöd har fått det sämre genom invandringen. Sådana utfall är bortstötande och farligt konfliktskapande. Det kan vara så att tillnyktringen hos S och M triggar SD att vandra djupare ut i träsket. I så fall är förstås S och m att gratulera. Medan samhällsklimatet och tryggheten sannolikt är att beklaga.

Det är också djupt olyckligt att höga ämbetsmän i staten uppträder på sådana sätt att de kan användas som publikknipande och skrattframkallande slagträn på Jimmie Åkessons valmöten. Rikspolischefen och Migrationsverkets generaldirektör ska kort sagt inte blanda sig i partipolitiken.

”Europavänner”, sa Jimmie Åkesson i en nydanande del av sitt tal i Almedalen. Det är så mycket av ”kultur, historia och politik som förenar oss i Europa”, sa Åkesson och därför vill han ha en folkomröstning som befriar oss från den politiska och överstatliga unionen EU. Övriga partier får se upp så att de inte här vadd det lider får fler sura äpplen att bita i.

 

Widar Andersson