2016-06-09 06:00

2016-06-09 06:00

Valfrihet till vilket pris?

”Valfrihet” har sedan urminnes tider varit ett av borgerlighetens tyngsta slagord och drivkraft. Man har lagt oerhört mycket kraft och möda med uppbackning av Svenskt Näringsliv för få medborgarna att kunna välja med plånboken.

I det här fallet är jag inne på det viktigaste. Det handlar om det gemensamma. Det vi äger och betalar till gemensamt för att kunna ta del av när vi behöver utan att behöva oroa oss för om vi har råd med det. Jag pratar om skolan, vården och omsorgen. Dessa hörnstenar har sista decennierna genomgått svåra stålbad på grund av att valfriheten håller på att släppas fri, så även i Karlskoga.

Glädjande är att S-regeringen nu redan till hösten ger kommunerna ökat ekonomiskt stöd för att resursförstärkningar ska kunna göras. Karlskoga kan och kommer nu bland annat att anställa mer personal. Vi får den välfärd vi förtjänar om vi inte sätter oss in mer i vad detta med valfrihet i välfärden kan innebära.

Ser inte fler att det handlar om ett krav på avkastning? Riskkapitalbolag tillåts av politikerna att bli vinstmaskiner på vårt gemensamt ägda. Inte sällan tillämpas räntesnurror för att slippa betala skatt. Sådan är kapitalismen.

Så länge de har rätt att tjäna pengar på skolan, vården och omsorgen kommer missnöjet och klagomålen på det gemensamt ägda att fortsätta och verksamheterna sakta riskera att fortsätta utarmas.

Politikerna har nu gett medborgarna bollen som vi kan kalla valfriheten här. Genom detta har man även bakvägen lämnat över ansvaret till dem. Ägarna kan därför fortsätta kvittera ut vinsten men lämna fakturan till skattebetalarna om inte synen och konsekvenserna på valfriheten hamnar i fokus.

Avslutar med att påtala om att det är detta oppositionen och Liberalerna i Karlskoga arbetar för och till och med röstat igenom. Då handlade det om valfrihet inom förskolan...

Acke Månsson

Ledarskribent

I det här fallet är jag inne på det viktigaste. Det handlar om det gemensamma. Det vi äger och betalar till gemensamt för att kunna ta del av när vi behöver utan att behöva oroa oss för om vi har råd med det. Jag pratar om skolan, vården och omsorgen. Dessa hörnstenar har sista decennierna genomgått svåra stålbad på grund av att valfriheten håller på att släppas fri, så även i Karlskoga.

Glädjande är att S-regeringen nu redan till hösten ger kommunerna ökat ekonomiskt stöd för att resursförstärkningar ska kunna göras. Karlskoga kan och kommer nu bland annat att anställa mer personal. Vi får den välfärd vi förtjänar om vi inte sätter oss in mer i vad detta med valfrihet i välfärden kan innebära.

Ser inte fler att det handlar om ett krav på avkastning? Riskkapitalbolag tillåts av politikerna att bli vinstmaskiner på vårt gemensamt ägda. Inte sällan tillämpas räntesnurror för att slippa betala skatt. Sådan är kapitalismen.

Så länge de har rätt att tjäna pengar på skolan, vården och omsorgen kommer missnöjet och klagomålen på det gemensamt ägda att fortsätta och verksamheterna sakta riskera att fortsätta utarmas.

Politikerna har nu gett medborgarna bollen som vi kan kalla valfriheten här. Genom detta har man även bakvägen lämnat över ansvaret till dem. Ägarna kan därför fortsätta kvittera ut vinsten men lämna fakturan till skattebetalarna om inte synen och konsekvenserna på valfriheten hamnar i fokus.

Avslutar med att påtala om att det är detta oppositionen och Liberalerna i Karlskoga arbetar för och till och med röstat igenom. Då handlade det om valfrihet inom förskolan...

Acke Månsson

Ledarskribent