2016-06-08 06:00

2016-06-08 06:00

Linde byter gnälligt mönster

LEDARE

Rekryteringen av Ann Linde (S) till jobbet som Europaminister innebär en kraftfull förstärkning av Stefan Löfvens regering. Ann Linde är - möjligtvis i konkurrens med finansminister Magdalena Andersson - det statsråd som kliver in i sitt nya uppdrag med mest djupa och breda kunskaper om sitt ansvarsområde.

Utöver att vara väl inkörd på Europa-och utrikespolitik och att äga rikedomen av ett stort internationellt nätverk så har Ann Linde även gedigen erfarenhet av det politiska hantverket i Rosenbad. Hennes erfarenheter som sakkunnig i regeringskansliet sträcker sig så pass långt tillbaka i tiden som då Mats Hellström var EU-ansvarigt statsråd i mitten av 1990-talet. Senast kommer hon från uppdraget som statssekreterare hos succéministern Anders Ygeman.

I söndags kväll intervjuades Ann Linde i SVT: s Agenda. Det var befriande att höra henne tala om Europa på ett rättframt, realistiskt och rättvisande sätt. De flesta övriga statsråd från statsministern och nedåt tycks ha fastnat i talepunkter där skulden för såväl flyktingkrisen som för Sveriges uppstramade invandringspolitik läggs på hemska och osolidariska EU-länder. Ann Linde bröt det där gnälliga mönstret och talade om det som EU faktiskt gör och kan göra.

Hon stod upp för det framgångsrika samarbetet med Turkiet vilket i stort sett har stoppat en av de mest dödliga människosmuggelrutterna i Medelhavet. Nu ökar i stället båttrafiken från Libyen och till Italien. Enligt Linde är det i huvudsak ”ekonomiska flyktingar” från bland annat Ghana och Senegal som söker sig till Europa den vägen. De flesta av dessa saknar asylskäl och borde därför vändas tillbaka så fort som möjligt. Helst naturligtvis innan de ger sig ut på havet i dödsbringande båtvrak, sa Ann Linde.

Hon talade för att EU ska upprätta och finansiera ett antal så kallade ”hot spots” i Libyen där asylskälen kan prövas. Lindes resultatinriktade attityd i Agenda förstärktes av en intervju med ett annat stjärnskott i Europapolitiken. Nederländaren Frans Timmermans (S) är vice ordförande i EU-kommissionen och uppträder jord- och medborgarnära; inte minst i de tunga invandringsfrågorna.

Tro mig på mina ord. Ann Linde kommer att få en hel del gjort.

 

Widar Andersson

Folkbladet

Utöver att vara väl inkörd på Europa-och utrikespolitik och att äga rikedomen av ett stort internationellt nätverk så har Ann Linde även gedigen erfarenhet av det politiska hantverket i Rosenbad. Hennes erfarenheter som sakkunnig i regeringskansliet sträcker sig så pass långt tillbaka i tiden som då Mats Hellström var EU-ansvarigt statsråd i mitten av 1990-talet. Senast kommer hon från uppdraget som statssekreterare hos succéministern Anders Ygeman.

I söndags kväll intervjuades Ann Linde i SVT: s Agenda. Det var befriande att höra henne tala om Europa på ett rättframt, realistiskt och rättvisande sätt. De flesta övriga statsråd från statsministern och nedåt tycks ha fastnat i talepunkter där skulden för såväl flyktingkrisen som för Sveriges uppstramade invandringspolitik läggs på hemska och osolidariska EU-länder. Ann Linde bröt det där gnälliga mönstret och talade om det som EU faktiskt gör och kan göra.

Hon stod upp för det framgångsrika samarbetet med Turkiet vilket i stort sett har stoppat en av de mest dödliga människosmuggelrutterna i Medelhavet. Nu ökar i stället båttrafiken från Libyen och till Italien. Enligt Linde är det i huvudsak ”ekonomiska flyktingar” från bland annat Ghana och Senegal som söker sig till Europa den vägen. De flesta av dessa saknar asylskäl och borde därför vändas tillbaka så fort som möjligt. Helst naturligtvis innan de ger sig ut på havet i dödsbringande båtvrak, sa Ann Linde.

Hon talade för att EU ska upprätta och finansiera ett antal så kallade ”hot spots” i Libyen där asylskälen kan prövas. Lindes resultatinriktade attityd i Agenda förstärktes av en intervju med ett annat stjärnskott i Europapolitiken. Nederländaren Frans Timmermans (S) är vice ordförande i EU-kommissionen och uppträder jord- och medborgarnära; inte minst i de tunga invandringsfrågorna.

Tro mig på mina ord. Ann Linde kommer att få en hel del gjort.

 

Widar Andersson

Folkbladet