2015-01-22 06:00

2015-01-22 06:00

EU måste skapa arbeten

EU: Välkomnar investeringsplanen

EU:s viktigaste uppgift under år 2015 är att stärka ekonomin, att skapa jobb och att ge trygga framtidsutsikter för de miljontals ungdomar som i dag går arbetslösa.

Därför välkomnar jag den investeringsplan som presenterades av EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i slutet av 2014. Den innebär satsningar på förnybar energi, forskning och infrastruktur.

Investeringsplanen innebär att EU-kommissionen och den Europeiska investeringsbanken ECB skjuter till 21 miljarder euro, vilket i sin tur ska locka till sig privata investerare, exempelvis stora pensionsfonder, att gå in med kapital. På så vis skapas en hävstångseffekt som mångdubblar pengarna till beräknade över 300 miljarder euro.

Ingen kan med tillförlitlighet prognostisera exakt hur stora effekterna kommer att bli, men det står klart är att om planen genomförs väl så kommer den att skapa tillväxt och kickstarta Europas ekonomi och skapa mängder av nya jobb.

För Sverige innebär investeringsplanen en hel del möjligheter. Regeringen har redan skickat in fyra projektansökningar om upprustning av järnvägen, startkapital för företag, byggandet av ett elnät mellan Sverige och Finland och utbyggnad av Stockholms tunnelbana. Vi uppmanar nu regeringen att också söka medel för att äntligen kunna sätta fart på byggandet av höghastighetståg mellan Stockholm, Göteborg och Malmö.

Men för att investeringsplanen ska uppnå den önskade effekten krävs att investerare, som sedan finanskrisen 2008 hållit väldigt hårt i plånboken, vågar skjuta till pengar. En annan förutsättning är att rika medlemsländer som Sverige och Tyskland deltar genom att satsa pengar för att stimulera investeringar.

Europa är en kontinent med enorma resurser, välutbildade medborgare, skaparkraft och kreativ och kulturell mångfald. Med rätt verktyg har vi alla förutsättningar att på sikt bli en ännu mer konkurrenskraftig, dynamisk och kunskapsbaserad ekonomi.

 

Cecilia Wikström (FP)

Europaparlamentariker

Därför välkomnar jag den investeringsplan som presenterades av EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i slutet av 2014. Den innebär satsningar på förnybar energi, forskning och infrastruktur.

Investeringsplanen innebär att EU-kommissionen och den Europeiska investeringsbanken ECB skjuter till 21 miljarder euro, vilket i sin tur ska locka till sig privata investerare, exempelvis stora pensionsfonder, att gå in med kapital. På så vis skapas en hävstångseffekt som mångdubblar pengarna till beräknade över 300 miljarder euro.

Ingen kan med tillförlitlighet prognostisera exakt hur stora effekterna kommer att bli, men det står klart är att om planen genomförs väl så kommer den att skapa tillväxt och kickstarta Europas ekonomi och skapa mängder av nya jobb.

För Sverige innebär investeringsplanen en hel del möjligheter. Regeringen har redan skickat in fyra projektansökningar om upprustning av järnvägen, startkapital för företag, byggandet av ett elnät mellan Sverige och Finland och utbyggnad av Stockholms tunnelbana. Vi uppmanar nu regeringen att också söka medel för att äntligen kunna sätta fart på byggandet av höghastighetståg mellan Stockholm, Göteborg och Malmö.

Men för att investeringsplanen ska uppnå den önskade effekten krävs att investerare, som sedan finanskrisen 2008 hållit väldigt hårt i plånboken, vågar skjuta till pengar. En annan förutsättning är att rika medlemsländer som Sverige och Tyskland deltar genom att satsa pengar för att stimulera investeringar.

Europa är en kontinent med enorma resurser, välutbildade medborgare, skaparkraft och kreativ och kulturell mångfald. Med rätt verktyg har vi alla förutsättningar att på sikt bli en ännu mer konkurrenskraftig, dynamisk och kunskapsbaserad ekonomi.

 

Cecilia Wikström (FP)

Europaparlamentariker