2016-09-02 09:09

2016-09-02 09:09

Travexperten: "Gijon – en rolig outsider"

Trav

Kent Ingefjord har sett fler travlopp än de flesta andra i Karlskoga och följt sporten under många år. I många år var han travreporter och spelexpert på Karlskoga tidning.

Vad tror du om söndagens Derby på Jägersrotravet?

– Troligtvis är Readly Express överlägsen. Jag ser Karlskogahästen Gijon som en rolig outsider. Han har gjort riktigt bra lopp sedan han kom till Johan Untersteiner, två segrar och så andraplatsen i uttagningsloppet på Jägersro förra onsdagen. Då gick Gijon ett mycket starkt slutvarv i tredjespår. Han är inte slagen på förhand.

Vilken Derbyvinnare minns du bäst?

– Det är förstås väldigt många bra hästar som vunnit det här loppet. Det är jättesvårt att ranka dem inbördes. En vinnare som jag verkligen gladdes med var Frej Nalan som tillsammans med Jim Frick vann 1989 och gav över 20 gånger pengarna i odds.

Hur stort är ett Derby?

– Det är det största loppet för fyraåriga svenska hästar. Det finns bara en chans i karriären att vinna det för varje häst. Derbyt är utan tvekan mycket stort. Bara ett litet steg efter Elitloppet som ändå får räknas som störst.

För länge sedan var Derbydistansen drygt 3 000 meter. Vad tycker du nu om att det sedan många år (ända sedan 1983) handlar om 2 640 meter – blir det inte mindre utslagsgivande då?

– Jag tycker att det är mer rättvist med 2 640 meter. Det är en distans som det tävlas betydligt oftare på än drygt tre varv.

Vad tror du om söndagens Derby på Jägersrotravet?

– Troligtvis är Readly Express överlägsen. Jag ser Karlskogahästen Gijon som en rolig outsider. Han har gjort riktigt bra lopp sedan han kom till Johan Untersteiner, två segrar och så andraplatsen i uttagningsloppet på Jägersro förra onsdagen. Då gick Gijon ett mycket starkt slutvarv i tredjespår. Han är inte slagen på förhand.

Vilken Derbyvinnare minns du bäst?

– Det är förstås väldigt många bra hästar som vunnit det här loppet. Det är jättesvårt att ranka dem inbördes. En vinnare som jag verkligen gladdes med var Frej Nalan som tillsammans med Jim Frick vann 1989 och gav över 20 gånger pengarna i odds.

Hur stort är ett Derby?

– Det är det största loppet för fyraåriga svenska hästar. Det finns bara en chans i karriären att vinna det för varje häst. Derbyt är utan tvekan mycket stort. Bara ett litet steg efter Elitloppet som ändå får räknas som störst.

För länge sedan var Derbydistansen drygt 3 000 meter. Vad tycker du nu om att det sedan många år (ända sedan 1983) handlar om 2 640 meter – blir det inte mindre utslagsgivande då?

– Jag tycker att det är mer rättvist med 2 640 meter. Det är en distans som det tävlas betydligt oftare på än drygt tre varv.