2016-08-24 22:20

2016-08-24 22:37

Leif har vittring på två miljoner kronor

TRAV: Gijon har kvalat in till Sveriges största fyraåringslopp

Karlskogaägde travhästen Gijon, uppfödd och ägd av sedan många år hårdsatsande Leif Bäckman, har kvalat in till finalen i fyraåringsklassikern Derbyt där två miljoner kronor väntar vinnaren.

Derbyt är ett av de mest anrika lopp som finns inom travet. I varje kull får bara tolv fyraåringar chansen att över långdistans, 2 640 meter, mäta sina krafter i ett styrkeprov som genom åren haft många stjärnhästar som vinnare.

Gijon, som numera tränas av och körs av Johan Untersteiner från Halmstad, gjorde ett mycket gott intryck i sitt uttagningslopp. Han tog sig den ”hårda vägen”, tredjespår sista varvet, fram till en meriterande andraplats bakom femoddsaren Heavy Sound i onsdagens lopp som avslutade V86-omgången. Vinnarhästen hade 1,5 längds marginal ner till Gijon som stack nosen först i en stenhård slutstrid om andraplatsen med flera konkurrenter inblandade.

Det innebär att Gijon nu första söndagen i september har chansen att vinna två miljoner kronor vilket är förstapriset i Derbyt. Och evig ära, inte minst.

Gijon, som redan som treåring nosade på kulltoppen, noterades för kilometertiden 1.13,2/2 640 meter, autostart. Han hade gett åtta gånger pengarna i odds som vinnare. Nu delade han ut 1,74 på plats.

För Gijons del har det blivit fyra starter i Johan Untersteiners regi dit han kom från Björn Lindblom. Det har blivit två segrar och så nu då onsdagens andraplats i uttagningsloppet till Derbyt, en andraplats som belönades med 100 000 kronor. Båda vinsterna tidigare har vardera gett 30 000 kronor.

Gijon är en i högsta grad blåblodig herre. Hans pappa Ready Cash är en av Frankrikes, och därmed världens, bästa tävlingshästar genom tiderna. I aveln har han varit en tydlig plusvariant. Inte minst genom Bold Eagle, en av de bästa hästarna just nu, kanske den allra bäste; vinnare av Prix d'Amerique i vintras. Bland mycket annat.

Mormor till Gijon är Evann C. – vinnare i Lotteri-loppet i Neapel; ett av de mest prestigetyngda loppen i Europa. Det finns många fler guldkorn att lyfta fram ur den här stamtavlan. Och Gijon verkar inte vansläktas.

Bäckman hade på onsdagskvällen även med en häst i ett uttagningslopp till Derbystoet. Cerveza, som var så nära att kvala in till Stochampionatet tidigare i somras men då galopperade bort en finalbiljett, spolierade dock sina möjligheter som eventuell tiooddsare när hon felade.

Derbyt är ett av de mest anrika lopp som finns inom travet. I varje kull får bara tolv fyraåringar chansen att över långdistans, 2 640 meter, mäta sina krafter i ett styrkeprov som genom åren haft många stjärnhästar som vinnare.

Gijon, som numera tränas av och körs av Johan Untersteiner från Halmstad, gjorde ett mycket gott intryck i sitt uttagningslopp. Han tog sig den ”hårda vägen”, tredjespår sista varvet, fram till en meriterande andraplats bakom femoddsaren Heavy Sound i onsdagens lopp som avslutade V86-omgången. Vinnarhästen hade 1,5 längds marginal ner till Gijon som stack nosen först i en stenhård slutstrid om andraplatsen med flera konkurrenter inblandade.

Det innebär att Gijon nu första söndagen i september har chansen att vinna två miljoner kronor vilket är förstapriset i Derbyt. Och evig ära, inte minst.

Gijon, som redan som treåring nosade på kulltoppen, noterades för kilometertiden 1.13,2/2 640 meter, autostart. Han hade gett åtta gånger pengarna i odds som vinnare. Nu delade han ut 1,74 på plats.

För Gijons del har det blivit fyra starter i Johan Untersteiners regi dit han kom från Björn Lindblom. Det har blivit två segrar och så nu då onsdagens andraplats i uttagningsloppet till Derbyt, en andraplats som belönades med 100 000 kronor. Båda vinsterna tidigare har vardera gett 30 000 kronor.

Gijon är en i högsta grad blåblodig herre. Hans pappa Ready Cash är en av Frankrikes, och därmed världens, bästa tävlingshästar genom tiderna. I aveln har han varit en tydlig plusvariant. Inte minst genom Bold Eagle, en av de bästa hästarna just nu, kanske den allra bäste; vinnare av Prix d'Amerique i vintras. Bland mycket annat.

Mormor till Gijon är Evann C. – vinnare i Lotteri-loppet i Neapel; ett av de mest prestigetyngda loppen i Europa. Det finns många fler guldkorn att lyfta fram ur den här stamtavlan. Och Gijon verkar inte vansläktas.

Bäckman hade på onsdagskvällen även med en häst i ett uttagningslopp till Derbystoet. Cerveza, som var så nära att kvala in till Stochampionatet tidigare i somras men då galopperade bort en finalbiljett, spolierade dock sina möjligheter som eventuell tiooddsare när hon felade.

Derbylottning

På tisdagskvällen kördes uttagningar till Travderbyt. Finalen avgörs söndag 4 september på Jägersro. Förstapriset är två miljoner kronor.

Travderbyt, 2 640 m auto: 1 Pajas Face-Lars Nilsson, 2 Heavy Sound-Roger Walmann, 3 Isor Håleryd-Peter Untersteiner, 4 Ceasar Sisu-Timo Nurmos, 5 Readly Express-Nurmos, 6 Day Or Night In-Johan Untersteiner, 7 Angel of Attack-Robert Bergh, 8 Pasithea Face-Lutfi Kolgjini, 9 Cupido Sisu-Petri Salmela, 10 Gijon-Untersteiner, 11 Zoko Lane-Roger Persson, 12 Farzad Boko-Roger Malmqvist.

Notera att det är respektive hästs tränares namn, inte kusk, som står bakom namnet.