2016-06-27 08:00

2016-06-27 08:00

Nya tränarjobbet lockar Adam

ISHOCKEY: Ett heltidsuppdrag inom favoritsporten är framtidsmålet

Efter två säsonger i Kumla vänder Adam Ignell, 29, hem till Karlskogahockeyn igen. Han tar över som tränare för nya division 2-laget HC Flyers.
– Det känns väldigt rätt, säger han.

Hans pappa Jan fanns i många år med i Karlskoga HC-ledningen. Själv började Adam som liten knatte spela hockey i KHC. Och nu är han tillbaka. Även om klubben efter omstarten/nystarten inför förra säsongen numera går under namnet HC Flyers är den en fortsättning på KHC.

– Jag hade bristande intresse. Dessutom var jag inte tillräckligt bra, säger han när vi pratar om hans egen spelarkarriär inom hockeyn.

Domare

Därför slutade han spela i unga år efter att ha rundat av i Kristinehamn.

– Först började jag döma hockey vilket jag gjorde i ett par år. Nästa steg var att hjälpa till med BIK:s U16-lag, med 95-kullen där, berättar Ignell.

Han fick därefter själv hand om andralaget när det gäller U16 i BIK, var med som assisterande tränare till Calle Steen på juniorsidan i två år och avslutade med att ansvara för J18-laget i en säsong. Då tog sig BIK ända till åttondelsfinal i SM och skakade självaste Skellefteå i den första matchen.

– Jag hade sedan chansen att få jobba med Calle i Växjö men familjesituationen gjorde att jag valde att stanna kvar här, berättar han.

Lärorika år

Det blev i stället två säsonger i Kumla där han var junioransvarig. Under första säsongen coachade han J18-laget, under andra J20-laget.

– Det var nyttigt och intressant, utan tvekan lärorikt, säger han.

Resorna?

– Ingen fara. Det gick faktiskt riktigt bra.

1+2 år

När chansen att jobba med hockeyn på hemmaplan igen dök upp valde han att tacka ja.

– Mitt kontrakt är skrivet på 1+2 år. Är båda parter nöjda efter första säsongen går vi vidare, säger han.

HC Flyers är nykomlingslag i tvåan och siktar på att etablera sig där.

– Därifrån får vi sedan ta kliv.

Adam Ignell ska vara ansvarig istränare och coach, och är även om det inte blev definitivt klart förrän i tisdags kväll att han tar över i HC Flyers i gång med förberedelserna.

– Några av spelarna har jag själv spelat med, men det är många år sedan nu. En del känner jag inte alls.

Vilken spelidé har du?

– Vi ska spela med press och med mycket fart. Jag tycker att vi redan har en bra mix i truppen mellan ungdomlig entusiasm och spelare som varit med längre.

När det gäller spelidén vill han engagera spelarna i stor utsträckning.

– Jag planerar individuella samtal med alla. I stora drag tänkte jag sätta grunderna för hur vi ska spela och i nästa steg ta hjälp av spelarnas kunskaper och tankar.

Säljledare

Under säsongen kommer det i grunden att handla om två matcher och tre ispass varje vecka.

– Jag har en heltidsanställning på Ica här i Karlskoga men har de senaste åren jobbat halvtid mellan augusti och april. Nu hoppas jag kunna jobba lite mer än så, säger Ignell som är säljledare för frukt och grönt.

Vid sidan av hockeyn är han sambo med fotbollstjejen Emma Lundberg som han har två barn tillsammans med: Astrid, som är tre år, och Alva – ett år i augusti.

– Familjen är nummer ett. Därefter kommer hockeyn.

Ignell berättar att han inte missat någon match under fotbolls-EM.

– Jag är intresserad av idrott överlag. Inte minst av hockey. Och jodå; jag ser gärna repriser på tv:n från NHL-slutspelet nu när det inte är säsong, berättar han med ett skratt.

Kort stubin

Han beskriver sig som en person med kort stubin.

– Det har jag haft med mig hela livet. När jag först blev tränare var jag mer spelare än ledare; jag ville nästan helst vara med ute på isen själv. Jag jobbar med det och är medveten om att jag kan bli en bättre ledare om jag i vissa lägen kan ta det lugnare och inte vara i hettan hela tiden. I en del situationer kan ett brinnande engagemang bli för mycket.

Med anledning av det har han tagit hjälp av en ledarskapscoach.

– Det var jobbigt att se och lyssna på sig själv, när det gjorts inspelningar, men samtidigt extremt utvecklande. När jag som ledare uppträder lugnare kan jag på ett bättre sätt vägleda spelarna.

Här och nu är det förstås HC Flyers som gäller.

– Det känns väldigt rätt att jag tackade ja till det här uppdraget.

Hockey på heltid lockar

I framtiden hoppas han att han kan ha hockeyn som heltidssysselsättning och jobba på så hög nivå som möjligt.

Förebilder som ledare?

– Sam Hallam var A-lagstränare i BIK när jag jobbade med juniorerna. Jag ser honom som en av de bästa i landet. Han har ett mycket stort kunnande och har visat prov på stort ledarskap när han förde Växjö till SM-guld, till exempel. Jag vill även nämna Calle Steen som har mycket stor kunskap, svarar Adam Ignell då vi träffas hemma hos honom under midsommarhelgen då han är i full gång med att lägga upp planeringen inför det nya uppdraget.

Hans pappa Jan fanns i många år med i Karlskoga HC-ledningen. Själv började Adam som liten knatte spela hockey i KHC. Och nu är han tillbaka. Även om klubben efter omstarten/nystarten inför förra säsongen numera går under namnet HC Flyers är den en fortsättning på KHC.

– Jag hade bristande intresse. Dessutom var jag inte tillräckligt bra, säger han när vi pratar om hans egen spelarkarriär inom hockeyn.

Domare

Därför slutade han spela i unga år efter att ha rundat av i Kristinehamn.

– Först började jag döma hockey vilket jag gjorde i ett par år. Nästa steg var att hjälpa till med BIK:s U16-lag, med 95-kullen där, berättar Ignell.

Han fick därefter själv hand om andralaget när det gäller U16 i BIK, var med som assisterande tränare till Calle Steen på juniorsidan i två år och avslutade med att ansvara för J18-laget i en säsong. Då tog sig BIK ända till åttondelsfinal i SM och skakade självaste Skellefteå i den första matchen.

– Jag hade sedan chansen att få jobba med Calle i Växjö men familjesituationen gjorde att jag valde att stanna kvar här, berättar han.

Lärorika år

Det blev i stället två säsonger i Kumla där han var junioransvarig. Under första säsongen coachade han J18-laget, under andra J20-laget.

– Det var nyttigt och intressant, utan tvekan lärorikt, säger han.

Resorna?

– Ingen fara. Det gick faktiskt riktigt bra.

1+2 år

När chansen att jobba med hockeyn på hemmaplan igen dök upp valde han att tacka ja.

– Mitt kontrakt är skrivet på 1+2 år. Är båda parter nöjda efter första säsongen går vi vidare, säger han.

HC Flyers är nykomlingslag i tvåan och siktar på att etablera sig där.

– Därifrån får vi sedan ta kliv.

Adam Ignell ska vara ansvarig istränare och coach, och är även om det inte blev definitivt klart förrän i tisdags kväll att han tar över i HC Flyers i gång med förberedelserna.

– Några av spelarna har jag själv spelat med, men det är många år sedan nu. En del känner jag inte alls.

Vilken spelidé har du?

– Vi ska spela med press och med mycket fart. Jag tycker att vi redan har en bra mix i truppen mellan ungdomlig entusiasm och spelare som varit med längre.

När det gäller spelidén vill han engagera spelarna i stor utsträckning.

– Jag planerar individuella samtal med alla. I stora drag tänkte jag sätta grunderna för hur vi ska spela och i nästa steg ta hjälp av spelarnas kunskaper och tankar.

Säljledare

Under säsongen kommer det i grunden att handla om två matcher och tre ispass varje vecka.

– Jag har en heltidsanställning på Ica här i Karlskoga men har de senaste åren jobbat halvtid mellan augusti och april. Nu hoppas jag kunna jobba lite mer än så, säger Ignell som är säljledare för frukt och grönt.

Vid sidan av hockeyn är han sambo med fotbollstjejen Emma Lundberg som han har två barn tillsammans med: Astrid, som är tre år, och Alva – ett år i augusti.

– Familjen är nummer ett. Därefter kommer hockeyn.

Ignell berättar att han inte missat någon match under fotbolls-EM.

– Jag är intresserad av idrott överlag. Inte minst av hockey. Och jodå; jag ser gärna repriser på tv:n från NHL-slutspelet nu när det inte är säsong, berättar han med ett skratt.

Kort stubin

Han beskriver sig som en person med kort stubin.

– Det har jag haft med mig hela livet. När jag först blev tränare var jag mer spelare än ledare; jag ville nästan helst vara med ute på isen själv. Jag jobbar med det och är medveten om att jag kan bli en bättre ledare om jag i vissa lägen kan ta det lugnare och inte vara i hettan hela tiden. I en del situationer kan ett brinnande engagemang bli för mycket.

Med anledning av det har han tagit hjälp av en ledarskapscoach.

– Det var jobbigt att se och lyssna på sig själv, när det gjorts inspelningar, men samtidigt extremt utvecklande. När jag som ledare uppträder lugnare kan jag på ett bättre sätt vägleda spelarna.

Här och nu är det förstås HC Flyers som gäller.

– Det känns väldigt rätt att jag tackade ja till det här uppdraget.

Hockey på heltid lockar

I framtiden hoppas han att han kan ha hockeyn som heltidssysselsättning och jobba på så hög nivå som möjligt.

Förebilder som ledare?

– Sam Hallam var A-lagstränare i BIK när jag jobbade med juniorerna. Jag ser honom som en av de bästa i landet. Han har ett mycket stort kunnande och har visat prov på stort ledarskap när han förde Växjö till SM-guld, till exempel. Jag vill även nämna Calle Steen som har mycket stor kunskap, svarar Adam Ignell då vi träffas hemma hos honom under midsommarhelgen då han är i full gång med att lägga upp planeringen inför det nya uppdraget.