2016-09-01 06:00

2016-09-01 06:00

Jubileumsutställning i fotograferingskonst

DEGERFORS: 70-årig klubb i Veboa

Degerfors fotoklubb fyller 70 år och det uppmärksammas med en utställning i Veboa, på Berget.

Fotoklubben hade redan i somras en utställning, men då i mindre format på Märtas konditori. Nu är det Bergets tur och lagom till Bondens dag, på lördag, visar man först upp bilder ur fotoalmanackan, för det är just den många förknippar klubben med.

– Sen byter vi ut några av de bilderna till medlemmarnas egna fotografier, som vi visar kommande vecka, berättar Lennart Gustafson som varit med längst i klubben, sedan 1969, och som ansvarat för almanackan tillsammans med Sten-Åke Waller.

En särskild avdelning visas till minne av medlemmen Per Toresson, som gick bort i sommar.

Fotoklubben bildades 5 december 1946 och första verksamhetsåret var det elva medlemmar. Årsavgiften låg på tolv kronor.

Den första styrelsen bestod av: Ordförande ingenjör Gösta Ekström, kassör brukstjänsteman Karl-Erik Nordin, vice ordförande ingenjör Anders Sahlin, sekreterare fru Ulla Fredell och styrelsesuppleant källarmästare Gösta Vidner.

– Vidner förestod gamla hotellet, som låg vid biografen la'a, som fanns där klädbutiken vid Kronhallen finns i dag. Hotellet brändes ner av brandkåren 1964, berättar Gustafson.

Som mest har föreningen haft 92 medlemmar, i mitten av 1950-talet, men har de senaste 25 åren haft snitt på 25 medlemmar.

– Vi har inte längre några tävlingar, intresset svalnade. Många vill bara ha en sammankomst en gång i månaden och det har tillkommit några yngre medlemmar, säger Gustafson som trots det inte tror att klubben lever i ytterligare 70 år:

– Nej, sociala medier gör att det kommer vara exklusivt det här med att träffas på riktigt och svart-vit kopiering kommer ses som konst, det gör det redan i USA.

Fotoklubben hade redan i somras en utställning, men då i mindre format på Märtas konditori. Nu är det Bergets tur och lagom till Bondens dag, på lördag, visar man först upp bilder ur fotoalmanackan, för det är just den många förknippar klubben med.

– Sen byter vi ut några av de bilderna till medlemmarnas egna fotografier, som vi visar kommande vecka, berättar Lennart Gustafson som varit med längst i klubben, sedan 1969, och som ansvarat för almanackan tillsammans med Sten-Åke Waller.

En särskild avdelning visas till minne av medlemmen Per Toresson, som gick bort i sommar.

Fotoklubben bildades 5 december 1946 och första verksamhetsåret var det elva medlemmar. Årsavgiften låg på tolv kronor.

Den första styrelsen bestod av: Ordförande ingenjör Gösta Ekström, kassör brukstjänsteman Karl-Erik Nordin, vice ordförande ingenjör Anders Sahlin, sekreterare fru Ulla Fredell och styrelsesuppleant källarmästare Gösta Vidner.

– Vidner förestod gamla hotellet, som låg vid biografen la'a, som fanns där klädbutiken vid Kronhallen finns i dag. Hotellet brändes ner av brandkåren 1964, berättar Gustafson.

Som mest har föreningen haft 92 medlemmar, i mitten av 1950-talet, men har de senaste 25 åren haft snitt på 25 medlemmar.

– Vi har inte längre några tävlingar, intresset svalnade. Många vill bara ha en sammankomst en gång i månaden och det har tillkommit några yngre medlemmar, säger Gustafson som trots det inte tror att klubben lever i ytterligare 70 år:

– Nej, sociala medier gör att det kommer vara exklusivt det här med att träffas på riktigt och svart-vit kopiering kommer ses som konst, det gör det redan i USA.