2016-06-29 06:00

2016-06-29 06:00

Två dagars fars på hembygdsgården

BJURTJÄRN: Lokala historier och skrönor med teaterföreningen

Till helgen bjuds det på fars på hembygdsgården Börjes.
– Det blir många roliga repliker, säger manusförfattaren Nicke Larsson.

På fredag och lördag visas föreställningen Den som gapar över mycket på hembygdsgården Börjes i Bjurtjärn. Det är Bjurtjärns teaterförening som står för underhållningen, nämligen en fars byggd på lokala skrönor och historier.

– Det är sånt jag fångat upp här i bygden, i berättelser av de äldre. Personerna i spelet har drag av människor som funnits här i närområdet, men det är nog bara Bjurtjärns största tjuvskytt genom tiderna, Måns-Axel, som är helt och hållet autentisk, säger Nicke Larsson.

I berättelsens centrum finns den unga flickan Maja och lycksökaren Herbert. Han gifter sig med flickans rika moster Charlotta men - eftersom han gapar över för mycket - så får han sitt straff till slut.

Denna gång är dock ensemblen markant mindre än tidigare år. När teaterföreningen spelade Patronerna på Alkvettern, var det 70 personer på scenen inklusive orkestern.

– I år blir vi tio personer, så det blir naturligtvis mer lätthanterligt, säger Nicke Larsson.

Under helgen pågår också hembygdsdagarna. På fredagen blir det grillkväll och musikunderhållning, på lördagen barnaktiviteter, loppis, servering och hantverkare. Under söndagen hålls en friluftsgudstjänst, arrangerad av Bjurtjärns kyrka men det blir teaterföreningen som håller ”husförhöret”. Dessutom bjuder Nicke Larsson på en historisk guidning vid Åsjöhyttan.

På fredag och lördag visas föreställningen Den som gapar över mycket på hembygdsgården Börjes i Bjurtjärn. Det är Bjurtjärns teaterförening som står för underhållningen, nämligen en fars byggd på lokala skrönor och historier.

– Det är sånt jag fångat upp här i bygden, i berättelser av de äldre. Personerna i spelet har drag av människor som funnits här i närområdet, men det är nog bara Bjurtjärns största tjuvskytt genom tiderna, Måns-Axel, som är helt och hållet autentisk, säger Nicke Larsson.

I berättelsens centrum finns den unga flickan Maja och lycksökaren Herbert. Han gifter sig med flickans rika moster Charlotta men - eftersom han gapar över för mycket - så får han sitt straff till slut.

Denna gång är dock ensemblen markant mindre än tidigare år. När teaterföreningen spelade Patronerna på Alkvettern, var det 70 personer på scenen inklusive orkestern.

– I år blir vi tio personer, så det blir naturligtvis mer lätthanterligt, säger Nicke Larsson.

Under helgen pågår också hembygdsdagarna. På fredagen blir det grillkväll och musikunderhållning, på lördagen barnaktiviteter, loppis, servering och hantverkare. Under söndagen hålls en friluftsgudstjänst, arrangerad av Bjurtjärns kyrka men det blir teaterföreningen som håller ”husförhöret”. Dessutom bjuder Nicke Larsson på en historisk guidning vid Åsjöhyttan.