2016-06-08 06:00

2016-06-08 06:00

Får medalj av kungen

DEGERFORS/STOCKHOLM: Nisse Landgren får ännu en fin utmärkelse

På nationaldagen tillkännagavs att Nisse Landgren, från Degerfors, är en av fyra som i år får Litteris et Artibus

– Vilken nationaldag det blev. Min fru Beatrice fick först hämta ut Simrishamns kommuns kulturpris som vi fått för att de tycker vi satt Österlen på kulturkartan, samtidigt offentliggjordes det här med medaljen till mig, det är skitroligt, säger en glad Nisse Landgren då vi når honom per telefon då han befinner sig i Tyskland.

– Sen ska jag få Jan Johansson-stipendiet den 16 juli, fast det kanske inte är så offentligt än. Så det är full fart och det är fantastiskt att få så fin uppmärksamhet efter många års jobb, säger han och tillägger:

– Jag jobbar hela tiden, inte för att få medalj men jag är glad att nån ser vad jag gör, det är en uppmuntran till det jag håller på med och det känns väldigt kul.

Många priser

Priser och utmärkelser borde han annars vara ganska van vid, det har blivit en del genom åren om man söker på hans namn, bland annat fick han förra året Jazzkatten i största storleken.

– Ja, men medalj har jag aldrig fått, det här blir det första, säger han och medaljen delas ut av Hans Majestät Konungen på Kungliga slottet den 16 juni. Landgren får den för framstående konstnärliga insatser som musiker. Andra som får den medaljen samma dag är konstnären Lars Lerin, musikern Magnus Lindgren och hovsångerskan Elin Rombo.

Litteris et Artibus instiftades 1853 av kronprins Carl, senare Carl XV, och delas ut vid två tillfällen per år.

Spelar på Trystorp

I juli ska Nisse Landgren och hustrun Beatrice Järås delta i Stjärnkväll på slottet vid Trystorps slott tillsammans med Peter Flack, Sharon Dyall, Marie Kühler, Amanda Flack och Peter Tikkanen.

– Det blir sex kvällar på slottet och två i Brevens bruk som vi spelar. Det är så nära jag kommer hemmaplan i sommar så det vore kul att få se några Degerforsare där. Jag träffar Degerforsare lite var som helst och de kommer ofta fram och hejar, oavsett om jag känner dem eller inte. Det känns kul, säger Landgren.

– Vilken nationaldag det blev. Min fru Beatrice fick först hämta ut Simrishamns kommuns kulturpris som vi fått för att de tycker vi satt Österlen på kulturkartan, samtidigt offentliggjordes det här med medaljen till mig, det är skitroligt, säger en glad Nisse Landgren då vi når honom per telefon då han befinner sig i Tyskland.

– Sen ska jag få Jan Johansson-stipendiet den 16 juli, fast det kanske inte är så offentligt än. Så det är full fart och det är fantastiskt att få så fin uppmärksamhet efter många års jobb, säger han och tillägger:

– Jag jobbar hela tiden, inte för att få medalj men jag är glad att nån ser vad jag gör, det är en uppmuntran till det jag håller på med och det känns väldigt kul.

Många priser

Priser och utmärkelser borde han annars vara ganska van vid, det har blivit en del genom åren om man söker på hans namn, bland annat fick han förra året Jazzkatten i största storleken.

– Ja, men medalj har jag aldrig fått, det här blir det första, säger han och medaljen delas ut av Hans Majestät Konungen på Kungliga slottet den 16 juni. Landgren får den för framstående konstnärliga insatser som musiker. Andra som får den medaljen samma dag är konstnären Lars Lerin, musikern Magnus Lindgren och hovsångerskan Elin Rombo.

Litteris et Artibus instiftades 1853 av kronprins Carl, senare Carl XV, och delas ut vid två tillfällen per år.

Spelar på Trystorp

I juli ska Nisse Landgren och hustrun Beatrice Järås delta i Stjärnkväll på slottet vid Trystorps slott tillsammans med Peter Flack, Sharon Dyall, Marie Kühler, Amanda Flack och Peter Tikkanen.

– Det blir sex kvällar på slottet och två i Brevens bruk som vi spelar. Det är så nära jag kommer hemmaplan i sommar så det vore kul att få se några Degerforsare där. Jag träffar Degerforsare lite var som helst och de kommer ofta fram och hejar, oavsett om jag känner dem eller inte. Det känns kul, säger Landgren.