2016-07-30 06:00

2016-07-30 06:00

Det mesta av livets goda är bara nåd

ANITA BOHL

En bra karl reder sig själv är ett gammalt uttryck. Det som menas är nog att en stark individ klarar sig på egen hand.

Men det allra mesta vi sysslar med, har koppling till andra människor på ett eller annat sätt. Skriver jag, är jag ofta inspirerad av andra människors tankar. Bakar jag, är det många som har bidragit; utan bra ingredienser blir det inget gott bröd. En duktig hantverkare beundrar vi – tänk att kunna skapa vackra ting, som andra kan njuta av. Men ofta har fler varit inblandade i något tidigare skede.

Hur skulle vi klara oss utan varandra? Samhället är uppbyggt på att vi hjälps åt. Men så har vi jantelagen, du ska inte tro att du är något. Den ska vi vända på. Tro att du är något och låt andra vara något! Vi har olika gåvor och med dem kan vi tjäna varandra. Dessutom är väl det mesta av livets goda bara nåd.

Journalisten och författaren Göran Skytte skrev i en krönika i tidningen Dagen om vår rädsla för att tala om tro. Han säger:

– Jag skulle någon gång vilja leva i ett land där man tackar Gud för goda gåvor. Han berättar vidare om läkaren Michael Cheatham, som tillsammans med kollegor opererade offren för terrordådet i Orlando.

De opererade oavbrutet det första dygnet. Därefter höll dr Cheatham en presskonferens, där han beskrev tillståndet för de patienter, som skadats allvarligt. Han berättade att de befann sig i ett kritiskt tillstånd. Sedan säger han rakt in i kamerorna: Jag vet att de här patienterna och deras familjer gärna ser att ni har dem i era böner, och ber för att de snart repar sig.

Låt oss nu försöka gissa, vad som skulle ha hänt om en svensk kirurg vid ett svenskt sjukhus efter en orgie i mord och skador fällt dessa ord, dessutom offentligt i tv: Be för dem ...i era böner. Man kan tänka sig allt.

Avsked med omedelbar verkan. Allvarlig reprimand. Med mera, och allt skulle läggas honom till last i hans fortsatta karriär. Så långt Göran Skytte.

Nu finns det undersökningar som visar att cirka 45 procent av svenskarna tror på en Gud. Men officiellt är det andra regler som gäller. Svensken är vanligen privatreligiös och pratar inte så mycket om tro. Ändå är jag glad att jag är född i Sverige.

Det är ju inget jag gjort mig förtjänt av. Jag kunde ha varit född i ett land, där jag som flicka aldrig fått gå i skola. Då hade livet varit bra mycket fattigare! Ja, det mesta är bara nåd, och då känns det bra att det finns någon att tacka.

Men det allra mesta vi sysslar med, har koppling till andra människor på ett eller annat sätt. Skriver jag, är jag ofta inspirerad av andra människors tankar. Bakar jag, är det många som har bidragit; utan bra ingredienser blir det inget gott bröd. En duktig hantverkare beundrar vi – tänk att kunna skapa vackra ting, som andra kan njuta av. Men ofta har fler varit inblandade i något tidigare skede.

Hur skulle vi klara oss utan varandra? Samhället är uppbyggt på att vi hjälps åt. Men så har vi jantelagen, du ska inte tro att du är något. Den ska vi vända på. Tro att du är något och låt andra vara något! Vi har olika gåvor och med dem kan vi tjäna varandra. Dessutom är väl det mesta av livets goda bara nåd.

Journalisten och författaren Göran Skytte skrev i en krönika i tidningen Dagen om vår rädsla för att tala om tro. Han säger:

– Jag skulle någon gång vilja leva i ett land där man tackar Gud för goda gåvor. Han berättar vidare om läkaren Michael Cheatham, som tillsammans med kollegor opererade offren för terrordådet i Orlando.

De opererade oavbrutet det första dygnet. Därefter höll dr Cheatham en presskonferens, där han beskrev tillståndet för de patienter, som skadats allvarligt. Han berättade att de befann sig i ett kritiskt tillstånd. Sedan säger han rakt in i kamerorna: Jag vet att de här patienterna och deras familjer gärna ser att ni har dem i era böner, och ber för att de snart repar sig.

Låt oss nu försöka gissa, vad som skulle ha hänt om en svensk kirurg vid ett svenskt sjukhus efter en orgie i mord och skador fällt dessa ord, dessutom offentligt i tv: Be för dem ...i era böner. Man kan tänka sig allt.

Avsked med omedelbar verkan. Allvarlig reprimand. Med mera, och allt skulle läggas honom till last i hans fortsatta karriär. Så långt Göran Skytte.

Nu finns det undersökningar som visar att cirka 45 procent av svenskarna tror på en Gud. Men officiellt är det andra regler som gäller. Svensken är vanligen privatreligiös och pratar inte så mycket om tro. Ändå är jag glad att jag är född i Sverige.

Det är ju inget jag gjort mig förtjänt av. Jag kunde ha varit född i ett land, där jag som flicka aldrig fått gå i skola. Då hade livet varit bra mycket fattigare! Ja, det mesta är bara nåd, och då känns det bra att det finns någon att tacka.