2016-06-08 06:00

2016-06-08 06:00

Föräldrarna ska balansera sommartiden

KRÖNIKA

Äntligen sommar och värme! Förväntningar riktigt bubblar i familjen. Så mycket man vill göra under sommaren! Barnen vill göra ALLT tänkbart barnroligt.

Sommarlovet känns oändligt när man är 10 respektive 6 år. De vill vara på djurpark och sova över, åka till sol och pool utomlands, vara med kompisar, åka till släkten i Skåne och åka på kollo. Familjens vuxna del har delvis samma önskemål, men så var det det där med huset och trädgården... och lite inbjudningar och annat kul som helst vill hinnas med. Det finns dock vissa begränsningar... en är tid och en annan är ekonomi. Mitt i denna spiral av planering så känner jag att något är fel... Är det inte på sommaren som vi ska varva ner och ladda batterierna, sitta och filosofera under ett träd, dansa i gräset och ha spontan-picknic på ett smultronställe. JO!

Jag får medhåll från kvällens läsning med sexåringen. Alfons Åberg och hans pappa surar för att de inte kan ha roligt jämt... De vill bestämma att det ska vara julafton alla dagar utom en och som ska vara födelsedag. Alfons farmor skrattar och tyckte att det var det DUMMASTE hon någonsin hört. Har man roligt jämt, så vet man ju inte att man har roligt. Var glada att ni har tråkigt sa farmor.

Det ligger något i farmoderns tankar att våga ha oplanerad tid fast det är semester. Tempot under vardagarna är högt och det behövs tid för hela familjen att bara vara. Det är så lätt att dras med och tänka att alla andra hinner ALLT... men kanske är det så att jag lägger ihop flera familjers liv till ett och försöker uppnå det? Det gäller att rannsaka sig själv och fundera på vad som verkligen är viktigast och kompromissa i familjen. Och hitta vägen till ett hållbart liv där alla känner att sommaren 2016 var en bra sommar.

Du och jag som föräldrar är viktiga förebilder för barnen. Det är vi som ska balansera sommartiden mellan upplevelser och bara-vara. För att vi som föräldrar ska orka stötta barnen och andra i omgivningen behöver vi själva bestå av flera må bra- ingredienser. Må bra ingredienser kallas i mitt jobb för friskfaktorer och ju fler vi har desto bättre mår vi och desto hållbarare är vi. Det vi behöver för att vara en stark människa är exempelvis sömn, vänskap, rörelse, glädje och stolthet. Detta är oerhört viktigt för ett hållbart liv och för att må bra med sig själv och samtidigt ha kraft och glädje över till familj och vänner. Perioden där barnen växer upp är oerhört viktig, därför är vi föräldrar så viktiga. Främst för barnet som om ett ögonblick möter tonåren och snart även vuxenlivet. Nu byggs en hållbar framtid för barnen och det görs med ramar och kramar.

Sommaren är till för alla i familjen! Ta hand om er så får ni sommaren att kännas lång som ett liv istället för kort som ett ögonblick.

Cecilia Ljung

Folkhälsostrateg i Karlskoga och Degerfors kommun

Sommarlovet känns oändligt när man är 10 respektive 6 år. De vill vara på djurpark och sova över, åka till sol och pool utomlands, vara med kompisar, åka till släkten i Skåne och åka på kollo. Familjens vuxna del har delvis samma önskemål, men så var det det där med huset och trädgården... och lite inbjudningar och annat kul som helst vill hinnas med. Det finns dock vissa begränsningar... en är tid och en annan är ekonomi. Mitt i denna spiral av planering så känner jag att något är fel... Är det inte på sommaren som vi ska varva ner och ladda batterierna, sitta och filosofera under ett träd, dansa i gräset och ha spontan-picknic på ett smultronställe. JO!

Jag får medhåll från kvällens läsning med sexåringen. Alfons Åberg och hans pappa surar för att de inte kan ha roligt jämt... De vill bestämma att det ska vara julafton alla dagar utom en och som ska vara födelsedag. Alfons farmor skrattar och tyckte att det var det DUMMASTE hon någonsin hört. Har man roligt jämt, så vet man ju inte att man har roligt. Var glada att ni har tråkigt sa farmor.

Det ligger något i farmoderns tankar att våga ha oplanerad tid fast det är semester. Tempot under vardagarna är högt och det behövs tid för hela familjen att bara vara. Det är så lätt att dras med och tänka att alla andra hinner ALLT... men kanske är det så att jag lägger ihop flera familjers liv till ett och försöker uppnå det? Det gäller att rannsaka sig själv och fundera på vad som verkligen är viktigast och kompromissa i familjen. Och hitta vägen till ett hållbart liv där alla känner att sommaren 2016 var en bra sommar.

Du och jag som föräldrar är viktiga förebilder för barnen. Det är vi som ska balansera sommartiden mellan upplevelser och bara-vara. För att vi som föräldrar ska orka stötta barnen och andra i omgivningen behöver vi själva bestå av flera må bra- ingredienser. Må bra ingredienser kallas i mitt jobb för friskfaktorer och ju fler vi har desto bättre mår vi och desto hållbarare är vi. Det vi behöver för att vara en stark människa är exempelvis sömn, vänskap, rörelse, glädje och stolthet. Detta är oerhört viktigt för ett hållbart liv och för att må bra med sig själv och samtidigt ha kraft och glädje över till familj och vänner. Perioden där barnen växer upp är oerhört viktig, därför är vi föräldrar så viktiga. Främst för barnet som om ett ögonblick möter tonåren och snart även vuxenlivet. Nu byggs en hållbar framtid för barnen och det görs med ramar och kramar.

Sommaren är till för alla i familjen! Ta hand om er så får ni sommaren att kännas lång som ett liv istället för kort som ett ögonblick.

Cecilia Ljung

Folkhälsostrateg i Karlskoga och Degerfors kommun