2015-12-19 06:00

2015-12-19 06:00

Weras chokladkaramell

JULBORDET: Recpet som kan användas till mycket

Detta recept går att använda både till karamell, kola och sås - så håll tillgodo.

Detta behöver du:

2 msk kakao

0,75 dl mjölk

3 dl strösocker

0,5 dl ljus sirap

2 msk smör

1 krm vanillinsocker

Såhär gör du:

Blanda allt i en stor kastrull.

Låt koka.

Rör om ibland.

Observera att smeten ”sväller” väldigt mycket, så se till att ha en tillräckligt stor kastrull, annars kokar det lätt över.

Gör ”kulprov” ibland, genom att ta upp lite av smeten med en tesked och låt den droppa ner i ett glas med kallt vatten. Om smeten blir till en liten hård kula som inte grumlar vattnet när man rör om lite så är den färdig.

Kola:

Häll upp smeten i knäckformar. Förvara svalt.

Chokladkaramell:

Vispa in luft i smeten med elvisp. Sluta så fort smeten börjar bli tjock och stelna. Bre snabbt ut i ett cirka en centimeter tjockt lager på ett bakplåtspapper. Skär i lagom stora bitar. Förvara svalt.

Tips: Smeten går även utmärkt att använda som varm chokladsås till glass. Då bör den inte koka lika länge som när den ska bli godis.

Detta behöver du:

2 msk kakao

0,75 dl mjölk

3 dl strösocker

0,5 dl ljus sirap

2 msk smör

1 krm vanillinsocker

Såhär gör du:

Blanda allt i en stor kastrull.

Låt koka.

Rör om ibland.

Observera att smeten ”sväller” väldigt mycket, så se till att ha en tillräckligt stor kastrull, annars kokar det lätt över.

Gör ”kulprov” ibland, genom att ta upp lite av smeten med en tesked och låt den droppa ner i ett glas med kallt vatten. Om smeten blir till en liten hård kula som inte grumlar vattnet när man rör om lite så är den färdig.

Kola:

Häll upp smeten i knäckformar. Förvara svalt.

Chokladkaramell:

Vispa in luft i smeten med elvisp. Sluta så fort smeten börjar bli tjock och stelna. Bre snabbt ut i ett cirka en centimeter tjockt lager på ett bakplåtspapper. Skär i lagom stora bitar. Förvara svalt.

Tips: Smeten går även utmärkt att använda som varm chokladsås till glass. Då bör den inte koka lika länge som när den ska bli godis.

  • Catarina Forsberg