2016-08-25 06:00

2016-08-25 06:00

Ett suveränt initiativ

: Bra av Lötängen att laga mat på plats

Vad håller förvaltningarna på och käbblar om?

Det finns många fördelar med att laga maten på plats. De boende får en direkt påverkan på vad som ska finnas på matsedeln. Varför ska man, bara för att man är gammal, bli fråntagen möjligheten att få önska sig maträtter som man gillar? Att innan matdags få känna dofterna av vad som tillagas är ett stort trivselmoment i en människas liv. Det kanske börjar vattnas i munnen på någon som mist aptiten. Att få vara delaktig i sin måltid och kanske kunna hjälpa till med vad man kan som att duka, skala potatis eller bara torka av bordet efter måltiden, skulle säkert sätta lite guldkant på tillvaron för många gamla. Att bli aktiverad och inte bara bli sittande är viktigt vilken ålder man är i. Det är precis vad som sker på Lötängens avdelning som lagar maten.

Nackdelarna skulle enligt Liz Silvergrund Elfsberg vara hygienen och risken för salmonella. Vad jag vet så har vi inte varit utsatta för salmonella i våra privata hem som hon tycker är så dåligt utrustade. Varför skulle så bli fallet på ett äldreboende bara för att maten tillreds där? Däremot vill jag minnas att på ett äldreboende råkade de gamla ut för någon smitta från importerade hallon som borde ha kokats! Det är nog bra med kontroller av matverksamheten som Liz påpekar men det får inte bli in absurdum.

Jag tror inte heller att kommunen ska behöva bygga om köken i någon större utsträckning för att laga maten på plats som Liz Silvergrund Elfsberg vill göra gällande. Den kostnaden kan man nog bortse från.

Den eventuella överkapaciteten på kommunens matlagning kanske succesivt kan kapas med den naturliga avgången och kanske det blir nya arbetstillfällen ute på äldreboendena. Allt sker ju inte på en dag.

Maten blir inte bättre av att den lagas i storkök. Jag vet ett par ungdomar, här i staden, som kom hem till gamla mor och skulle ge henne mat. När de öppnat matlådan från kommunen tittade de på varandra och sa Nu går vi och köper makaroner och falukorv och lagar åt mor, och vi får tala med våra syskon och göra upp om att laga mat åt mor i fortsättningen, sådant här ska hon inte behöva äta. I matlådan låg bland annat en grå slemmig potatis som inte ens hunden ville ha.

Eftersom Liz Silvergrund Elfsberg enligt KT:s artikel verkar vara ansvarig för all mat som serveras kommunalt tycker jag att hon ska prenumerera i 14 dagar på matlådorna som serveras i hemmen, och äta dem. Kanske hon då får en mänskligare syn på maten till de gamla och kan lägga paragrafrytteriet åt sidan. Du framhåller att de äldres bästa är i fokus. Det tror jag inte på. Det de äldre säkert mest önskar sig är en hemliknande miljö och personalen på Lötängen är fenomenala på att ordna det om det bara släpps lite på paragrafer och förordningar.

Till Lisa Kihl vill jag säga att du verkar ha viss förståelse för de gamlas matsituation och jag hoppas att du ska kunna rå på alla paragrafer som blir framdragna. Vi blir alla gamla en gång och det minsta vi kan begära är att vi ska kunna påverka vår matsituation. Att matlagningen på avdelningarna dessutom genererar en extra slant att förgylla tillvaron med är ju också ett glädjande extra plus.

Ulla Janson

Vad håller förvaltningarna på och käbblar om?

Det finns många fördelar med att laga maten på plats. De boende får en direkt påverkan på vad som ska finnas på matsedeln. Varför ska man, bara för att man är gammal, bli fråntagen möjligheten att få önska sig maträtter som man gillar? Att innan matdags få känna dofterna av vad som tillagas är ett stort trivselmoment i en människas liv. Det kanske börjar vattnas i munnen på någon som mist aptiten. Att få vara delaktig i sin måltid och kanske kunna hjälpa till med vad man kan som att duka, skala potatis eller bara torka av bordet efter måltiden, skulle säkert sätta lite guldkant på tillvaron för många gamla. Att bli aktiverad och inte bara bli sittande är viktigt vilken ålder man är i. Det är precis vad som sker på Lötängens avdelning som lagar maten.

Nackdelarna skulle enligt Liz Silvergrund Elfsberg vara hygienen och risken för salmonella. Vad jag vet så har vi inte varit utsatta för salmonella i våra privata hem som hon tycker är så dåligt utrustade. Varför skulle så bli fallet på ett äldreboende bara för att maten tillreds där? Däremot vill jag minnas att på ett äldreboende råkade de gamla ut för någon smitta från importerade hallon som borde ha kokats! Det är nog bra med kontroller av matverksamheten som Liz påpekar men det får inte bli in absurdum.

Jag tror inte heller att kommunen ska behöva bygga om köken i någon större utsträckning för att laga maten på plats som Liz Silvergrund Elfsberg vill göra gällande. Den kostnaden kan man nog bortse från.

Den eventuella överkapaciteten på kommunens matlagning kanske succesivt kan kapas med den naturliga avgången och kanske det blir nya arbetstillfällen ute på äldreboendena. Allt sker ju inte på en dag.

Maten blir inte bättre av att den lagas i storkök. Jag vet ett par ungdomar, här i staden, som kom hem till gamla mor och skulle ge henne mat. När de öppnat matlådan från kommunen tittade de på varandra och sa Nu går vi och köper makaroner och falukorv och lagar åt mor, och vi får tala med våra syskon och göra upp om att laga mat åt mor i fortsättningen, sådant här ska hon inte behöva äta. I matlådan låg bland annat en grå slemmig potatis som inte ens hunden ville ha.

Eftersom Liz Silvergrund Elfsberg enligt KT:s artikel verkar vara ansvarig för all mat som serveras kommunalt tycker jag att hon ska prenumerera i 14 dagar på matlådorna som serveras i hemmen, och äta dem. Kanske hon då får en mänskligare syn på maten till de gamla och kan lägga paragrafrytteriet åt sidan. Du framhåller att de äldres bästa är i fokus. Det tror jag inte på. Det de äldre säkert mest önskar sig är en hemliknande miljö och personalen på Lötängen är fenomenala på att ordna det om det bara släpps lite på paragrafer och förordningar.

Till Lisa Kihl vill jag säga att du verkar ha viss förståelse för de gamlas matsituation och jag hoppas att du ska kunna rå på alla paragrafer som blir framdragna. Vi blir alla gamla en gång och det minsta vi kan begära är att vi ska kunna påverka vår matsituation. Att matlagningen på avdelningarna dessutom genererar en extra slant att förgylla tillvaron med är ju också ett glädjande extra plus.

Ulla Janson