2016-08-24 06:00

2016-08-24 06:00

Inte lättbott för alla

Hundar: Är detta förankrat i Degerfors kommunala styre?

Degerfors kommun ska vara en ”lättbodd” kommun. Jag tycker dock att det är tråkigt att det sätts upp skyltar på allt fler ställen med texter som ”Rasta gärna din hund, men inte här”.

Misstänker att det finns mindre samvetsgranna hundägare i kommunen som inte plockar upp efter sina hundar. Jag tycker dock att man inte bör dra alla över en kam, det är sällan en god idé. Att kommunen på senare tid till synes ”hänger på” den här vågen tycker jag är väldigt oroande.

Vi har haft vår hund, Zoey, på det kommunala hunddagiset ”Lyckliga svansen” sedan det öppnade som en del av daglig verksamhet. Dagiset har varit mycket omtyckt av oss som har haft våra hundar där (och av hundarna). Kort innan semestern fick vi beskedet om att det skulle läggas ner. Frågan är varför man väljer att lägga ner en välfungerande och omtyckt verksamhet? För många av de inblandade betyder den dagliga kontakten med hundar som inte snålar med omtanke och kärlek mycket. Det har varit gott för själen att veta att vår Zoey har kunnat sprida så mycket glädje och kärlek när husse och matte har jobbat.

Det har gjorts flera positiva tv-reportage om hunddagiset och jag vet att Laxå kommun har uttryckt intresse för att starta liknande verksamhet. Anna och Ulla som har jobbat som handledare tillsammans med de övriga killar och tjejer som jobbar där är alla fantastiska. Inte nog med nerläggningen av hunddagis, men lagom till semestern har det också satts upp inte mindre än fyra skyltar med texten ”Rastning av hund förbjuden” vid den gamla banvaktsstugan (en kommunal anläggning).

Den gamla banvallen är ett av de bästa bilfria promenadstråken i området och används flitigt av många. Det finns även liknande skyltar i Sveaparken och i Västra Jannelund. Rätta mig gärna om jag har fel, men kan man verkligen förbjuda hundar att vistas vid en kommunal anläggning utan att det har tagits ett beslut som utmynnat i en lokal ordningsföreskrift? I den senaste versionen som finns på kommunens hemsida (KF § 81/2012-09-24) finns endast restriktioner för hundvistelser vid ”kommunala badplatser under tiden 1 april –30 september” på övriga offentliga platser gäller kopplingstvång. Det vore intressant att höra från ansvariga tjänstemän och politiker om den här hund(o)vänligare riktningen är förankrat i det kommunala styret.

Fredric Luthman

Degerfors kommun ska vara en ”lättbodd” kommun. Jag tycker dock att det är tråkigt att det sätts upp skyltar på allt fler ställen med texter som ”Rasta gärna din hund, men inte här”.

Misstänker att det finns mindre samvetsgranna hundägare i kommunen som inte plockar upp efter sina hundar. Jag tycker dock att man inte bör dra alla över en kam, det är sällan en god idé. Att kommunen på senare tid till synes ”hänger på” den här vågen tycker jag är väldigt oroande.

Vi har haft vår hund, Zoey, på det kommunala hunddagiset ”Lyckliga svansen” sedan det öppnade som en del av daglig verksamhet. Dagiset har varit mycket omtyckt av oss som har haft våra hundar där (och av hundarna). Kort innan semestern fick vi beskedet om att det skulle läggas ner. Frågan är varför man väljer att lägga ner en välfungerande och omtyckt verksamhet? För många av de inblandade betyder den dagliga kontakten med hundar som inte snålar med omtanke och kärlek mycket. Det har varit gott för själen att veta att vår Zoey har kunnat sprida så mycket glädje och kärlek när husse och matte har jobbat.

Det har gjorts flera positiva tv-reportage om hunddagiset och jag vet att Laxå kommun har uttryckt intresse för att starta liknande verksamhet. Anna och Ulla som har jobbat som handledare tillsammans med de övriga killar och tjejer som jobbar där är alla fantastiska. Inte nog med nerläggningen av hunddagis, men lagom till semestern har det också satts upp inte mindre än fyra skyltar med texten ”Rastning av hund förbjuden” vid den gamla banvaktsstugan (en kommunal anläggning).

Den gamla banvallen är ett av de bästa bilfria promenadstråken i området och används flitigt av många. Det finns även liknande skyltar i Sveaparken och i Västra Jannelund. Rätta mig gärna om jag har fel, men kan man verkligen förbjuda hundar att vistas vid en kommunal anläggning utan att det har tagits ett beslut som utmynnat i en lokal ordningsföreskrift? I den senaste versionen som finns på kommunens hemsida (KF § 81/2012-09-24) finns endast restriktioner för hundvistelser vid ”kommunala badplatser under tiden 1 april –30 september” på övriga offentliga platser gäller kopplingstvång. Det vore intressant att höra från ansvariga tjänstemän och politiker om den här hund(o)vänligare riktningen är förankrat i det kommunala styret.

Fredric Luthman