2017-05-18 06:00

2017-05-18 06:00

Brandmannen tipsar – så grillar du säkert

BRANDSÄKERHET: Låt inte grillkvällen sluta i brand

För att inte grilldoften ska ersättas av brandrök finns det några saker att tänka på.
– Vi får varje år åka på ett antal larm på grund av att folk hällt ut aska med glöd i eller att de inte släckt efter sig när de grillat ute i skogen, säger brandinspektören Mattias Långström.

Grillsäsongen är här och förutom läckra menyer är det även dags att tänka på säkerheten. Mattias Långström, brandinspektör på Bergslagens räddningstjänst, lyfter fram några saker som kan vara bra att tänka på både innan och efter grillningen.

– Det har hänt att folk har hällt askan i en plasthink. Hur tänker man då? Man ska ha en plåthink och blöta askan ordentligt. Sen kan man hälla ut den i komposten, det blir bra gödning.

Glödresterna kan vara aktiva upp till fyra dygn. Om askan och glöden placerats öppet kan partiklar blåsa bort och antända fasad, stolsdynor eller torrt gräs. Ett lock på plåthinken kan alltså vara bra att ha.

Det gäller också att tänka till när man tänder grillen. Om tändvätska används ska det göras enligt anvisningar, i den angivna mängden.

Ha tålamod

– Sen ska man låta kolen suga åt sig i alla fall fem minuter. Annars brinner det bara av på ytan. Och man ska inte spruta på mer om man tycker att det brinner för dåligt. Vätskan kan antändas och när luft sugs in i flaskan kan elden följa med upp. Risken är ännu större om man använder T-röd eller bensin och det ska man absolut inte göra.

Det är också bra att ställa bort tändvätskan när den inte används. Dels för att inte barn ska få i sig den, dels för att inte förbipasserande vandaler får lättare att starta en brand.

En grillstund ute i naturen kan vara nog så trevlig. Det är emellertid viktigt att kolla om det råder eldningsförbud först och det kan man göra på räddningstjänstens hemsida.

Det bästa är att grilla på en iordninggjord plats och säkerställa att glöden verkligen slocknat innan man åker därifrån. Det gäller alltså att vara nära vatten eller ha med sig några flaskor.

En engångsgrill ska inte lämnas kvar, oavsett om glöden slocknat eller inte.

– Man ska inte heller ställa den på till exempel en bänk. Det bästa är på grus eller sten. Och man ska inte heller slänga dem i soptunnan sen, säger Mattias Långström.

I naturreservat råder särskilda regler, i vissa får man inte elda alls, i andra får inte engångsgrillar ställas på exempelvis bergshällar då dessa kan spricka av värmen.

Rätt slang

Du har köpt en ny gasolgrill och en gasoltub. Köttet är på marinering och grillen ska bara riggas upp. Men vid köpen ingick vare sig slang eller reduceringsventil.

– Det har hänt att folk har kapat en bit av trädgårdsslangen och satt fast med slagklämma. Det håller ju inte.

Även här betonar Långström vikten av att läsa och följa bruksanvisningen. Det är också viktigt att rengöra fettavskiljaren. Fett som rinner över och ner på slangen han göra så att den smälter och gas pyser ut.

– Då kan det börja brinna och det är lätt att få panik. Men det man ska göra är stänga ventilen. Då kommer det ingen mer gas och elden slocknar. Går den inte att stänga eller om den läcker så ska man flytta bort flaskan och ringa räddningstjänsten.

En privatperson får ha max 60 liter gasol i behållare på mindre än 30 liter styck, till exempel en av typen P11. För större mängder krävs tillstånd.

Mer kunskap

Generellt sett så tycker Mattias Långström att Karlskoga- och Degerforsborna sköter sig bra. Även om det varje år blir ett antal utryckningar på grund av utslängd aska med glöd i och felmonterade gasolgrillar.

– Man är ju mer medveten i dag och de flesta företag har brandutbildningar. Den kunskapen tar men ju även med sig hem.

Grillsäsongen är här och förutom läckra menyer är det även dags att tänka på säkerheten. Mattias Långström, brandinspektör på Bergslagens räddningstjänst, lyfter fram några saker som kan vara bra att tänka på både innan och efter grillningen.

– Det har hänt att folk har hällt askan i en plasthink. Hur tänker man då? Man ska ha en plåthink och blöta askan ordentligt. Sen kan man hälla ut den i komposten, det blir bra gödning.

Glödresterna kan vara aktiva upp till fyra dygn. Om askan och glöden placerats öppet kan partiklar blåsa bort och antända fasad, stolsdynor eller torrt gräs. Ett lock på plåthinken kan alltså vara bra att ha.

Det gäller också att tänka till när man tänder grillen. Om tändvätska används ska det göras enligt anvisningar, i den angivna mängden.

Ha tålamod

– Sen ska man låta kolen suga åt sig i alla fall fem minuter. Annars brinner det bara av på ytan. Och man ska inte spruta på mer om man tycker att det brinner för dåligt. Vätskan kan antändas och när luft sugs in i flaskan kan elden följa med upp. Risken är ännu större om man använder T-röd eller bensin och det ska man absolut inte göra.

Det är också bra att ställa bort tändvätskan när den inte används. Dels för att inte barn ska få i sig den, dels för att inte förbipasserande vandaler får lättare att starta en brand.

En grillstund ute i naturen kan vara nog så trevlig. Det är emellertid viktigt att kolla om det råder eldningsförbud först och det kan man göra på räddningstjänstens hemsida.

Det bästa är att grilla på en iordninggjord plats och säkerställa att glöden verkligen slocknat innan man åker därifrån. Det gäller alltså att vara nära vatten eller ha med sig några flaskor.

En engångsgrill ska inte lämnas kvar, oavsett om glöden slocknat eller inte.

– Man ska inte heller ställa den på till exempel en bänk. Det bästa är på grus eller sten. Och man ska inte heller slänga dem i soptunnan sen, säger Mattias Långström.

I naturreservat råder särskilda regler, i vissa får man inte elda alls, i andra får inte engångsgrillar ställas på exempelvis bergshällar då dessa kan spricka av värmen.

Rätt slang

Du har köpt en ny gasolgrill och en gasoltub. Köttet är på marinering och grillen ska bara riggas upp. Men vid köpen ingick vare sig slang eller reduceringsventil.

– Det har hänt att folk har kapat en bit av trädgårdsslangen och satt fast med slagklämma. Det håller ju inte.

Även här betonar Långström vikten av att läsa och följa bruksanvisningen. Det är också viktigt att rengöra fettavskiljaren. Fett som rinner över och ner på slangen han göra så att den smälter och gas pyser ut.

– Då kan det börja brinna och det är lätt att få panik. Men det man ska göra är stänga ventilen. Då kommer det ingen mer gas och elden slocknar. Går den inte att stänga eller om den läcker så ska man flytta bort flaskan och ringa räddningstjänsten.

En privatperson får ha max 60 liter gasol i behållare på mindre än 30 liter styck, till exempel en av typen P11. För större mängder krävs tillstånd.

Mer kunskap

Generellt sett så tycker Mattias Långström att Karlskoga- och Degerforsborna sköter sig bra. Även om det varje år blir ett antal utryckningar på grund av utslängd aska med glöd i och felmonterade gasolgrillar.

– Man är ju mer medveten i dag och de flesta företag har brandutbildningar. Den kunskapen tar men ju även med sig hem.