2016-09-17 12:00

2016-09-17 12:00

Fria och naturliga djur är glada djur

KARLSKOGA: Paret Hanna Lindell och Mattias Nilsson har sju olika djurraser på sin gård

I november 2015 köpte Hanna Lindell och Mattias Nilsson en bondgård vid Stockberga i Lonnhyttan. De uppfyllde en dröm om att driva en bondgård där djuren står i fokus. De båda delar ett intresse om hållbarhet och hur man ska leva utan att övertrassera de ekologiska kontona.

Några kalkoner går runt och äter, grisarna jagar varandra i en hage och i hagen bredvid står fåren och tittar på Hanna Lindell när hon ställer fram kaffekoppar. Grisarna och fåren är vana att få lite mat, så de följer allt hon gör. Bredvid hagarna står ett stort kar med äpplen. De bad folk ta sina barn och äpplen från sina trädgårdar.

– I stället för att slänga dem så kunde de åka hit. Det var jättepopulärt och grisarna var så mätta efter matningen så de låg hela dagen sedan.

I dag har gården många djurarter med få individer. På Stockberga finns ankor, gäss, vaktlar, kalkoner, grisar, getter och lamm.

– Vi har raser som är speciella och passar sig för ett jordbruk som vårt. Genom en långsam tillväxt med bra foder, frisk luft, gott om utrymme och fri rörelse ute i våra hagar resulterar i friska, glada och välmående djur.

Stort matintresse

– Dessutom har vi ett stort matintresse båda två. Mattias Nilsson är i dag restauranglärare på Möckelngymnasiet och jag har jobbat inom restaurangbranschen.

Det började med att Hanna hade vaktlar som hon köpt. De tog hon med sig till gården.

– Det är enkla djur att ha. Vi har cirka 130 fåglar. Vi har dem mest för äggen skull. Dessutom säljer vi fåglar i fall någon vill ha hemma i trädgården och så har vi hyrt ut vaktlar över sommaren.

Vaktlar värper ett ägg per dag så de får många ägg. Vissa ägg går till äggkläckningsmaskinen till nya vaktlar.

– Vi får ett stort överskott av tuppar och de äter vi upp.

En av många planer är att sätta i gång ett litet fågelslakteri på gården för att kunna sälja vaktlar till restauranger och butiker. De har kontakt med Miljö och hälsa för att kunna genomföra den idén.

Redan i dag är Grythyttans gästgiveri och Katrinelunds gästgiveri kunder.

– De köper våra vaktelägg och tanken är att vi ska sälja vaktlar till dem när vi får vårt slakteri. Även en av våra grisar är köpte av Katrinelund.

Ovaliga grisar

Grisarna är av rasen Ullsvin och väldigt ovanliga. De är även kända för sitt goda kött

– Vi har ett flertal restauranger som köper grisar av oss. De köper dem som små, sedan kan de följa deras uppväxt. Restaurangerna kan skylta med att de har sina grisar här på gården som går ute och har det bra.

Tre av grisarna är suggor och dem ska de ha kvar.

– Vi har hittat en galt i samma ras så vi ska betäcka suggorna och vi hoppas att det ska gå bra.

Deras grundtanke med både gården och djuren är att få fram bra råvaror som är gynnsamma för både djuren och naturen och som i slutändan ger bra mat.

– Ullsvin till exempel växer långsamt. En industrigris växer fyra gånger så snabbt.

Drömmen är att kunna vara så gott som självförsörjande med mat.

– I dag lever vi mycket på det vi jagar. Vildsvin har blivit vår basföda, säger Hanna som säger att 95 procent av köttet de äter kommer från skogen eller gården.

Nästa stora projekt är ett arrangemang med mat från gården.

– Vi har gjort i ordning vår loge som man ska kunna hyra som festvåning. Där ska personer, föreningar företag kunna hyra. Vi serverar mat vi producerat från gården.

Äta på logen

– De ska kunna sitta på logen och äta. Vilka som ska tillverka maten är inte klart än, vi har varit i kontakt med en restaurang, säger Hanna Lindell. Hon reser sig, går fram till Ullsvinen som vet att det är dags för äpplen.

Några kalkoner går runt och äter, grisarna jagar varandra i en hage och i hagen bredvid står fåren och tittar på Hanna Lindell när hon ställer fram kaffekoppar. Grisarna och fåren är vana att få lite mat, så de följer allt hon gör. Bredvid hagarna står ett stort kar med äpplen. De bad folk ta sina barn och äpplen från sina trädgårdar.

– I stället för att slänga dem så kunde de åka hit. Det var jättepopulärt och grisarna var så mätta efter matningen så de låg hela dagen sedan.

I dag har gården många djurarter med få individer. På Stockberga finns ankor, gäss, vaktlar, kalkoner, grisar, getter och lamm.

– Vi har raser som är speciella och passar sig för ett jordbruk som vårt. Genom en långsam tillväxt med bra foder, frisk luft, gott om utrymme och fri rörelse ute i våra hagar resulterar i friska, glada och välmående djur.

Stort matintresse

– Dessutom har vi ett stort matintresse båda två. Mattias Nilsson är i dag restauranglärare på Möckelngymnasiet och jag har jobbat inom restaurangbranschen.

Det började med att Hanna hade vaktlar som hon köpt. De tog hon med sig till gården.

– Det är enkla djur att ha. Vi har cirka 130 fåglar. Vi har dem mest för äggen skull. Dessutom säljer vi fåglar i fall någon vill ha hemma i trädgården och så har vi hyrt ut vaktlar över sommaren.

Vaktlar värper ett ägg per dag så de får många ägg. Vissa ägg går till äggkläckningsmaskinen till nya vaktlar.

– Vi får ett stort överskott av tuppar och de äter vi upp.

En av många planer är att sätta i gång ett litet fågelslakteri på gården för att kunna sälja vaktlar till restauranger och butiker. De har kontakt med Miljö och hälsa för att kunna genomföra den idén.

Redan i dag är Grythyttans gästgiveri och Katrinelunds gästgiveri kunder.

– De köper våra vaktelägg och tanken är att vi ska sälja vaktlar till dem när vi får vårt slakteri. Även en av våra grisar är köpte av Katrinelund.

Ovaliga grisar

Grisarna är av rasen Ullsvin och väldigt ovanliga. De är även kända för sitt goda kött

– Vi har ett flertal restauranger som köper grisar av oss. De köper dem som små, sedan kan de följa deras uppväxt. Restaurangerna kan skylta med att de har sina grisar här på gården som går ute och har det bra.

Tre av grisarna är suggor och dem ska de ha kvar.

– Vi har hittat en galt i samma ras så vi ska betäcka suggorna och vi hoppas att det ska gå bra.

Deras grundtanke med både gården och djuren är att få fram bra råvaror som är gynnsamma för både djuren och naturen och som i slutändan ger bra mat.

– Ullsvin till exempel växer långsamt. En industrigris växer fyra gånger så snabbt.

Drömmen är att kunna vara så gott som självförsörjande med mat.

– I dag lever vi mycket på det vi jagar. Vildsvin har blivit vår basföda, säger Hanna som säger att 95 procent av köttet de äter kommer från skogen eller gården.

Nästa stora projekt är ett arrangemang med mat från gården.

– Vi har gjort i ordning vår loge som man ska kunna hyra som festvåning. Där ska personer, föreningar företag kunna hyra. Vi serverar mat vi producerat från gården.

Äta på logen

– De ska kunna sitta på logen och äta. Vilka som ska tillverka maten är inte klart än, vi har varit i kontakt med en restaurang, säger Hanna Lindell. Hon reser sig, går fram till Ullsvinen som vet att det är dags för äpplen.

  • Anders Persson