2016-09-15 09:09

2016-09-15 09:09

Trivsel ger godare mat

KARLSKOGA: Certifierar kommunens kök

Ett bra bemötande. I resultatredovisningen, som folkhälsonämnden gjort, visar att resultaten om nöjdhet sjunker. Där har förvaltningen gjort mätningar om nöjdhet över skolmat.

Förvaltningschefen berättar att de har listor över de olika skolorna och där finns intressanta siffror.

– När det gäller att tycka om maten så ligger Österledsskolan lägst och Rävåsskolan ligger högst, men det är Österledsskolan som lagar maten till Rävåsskolan. Så de äter samma mat. Rävåsen har högst portionsstorlek och tvåa är Österledsskolan. Eleverna på Österledsskolan äter jättemycket mat, men tycker inte om den.

Lis Silvergrund Elfsberg är verksamhetschef för kost som berättar att de tillsatt fokusgrupper som ska se på problemen.

– Vad beror det på att man inte tycker om maten, samtidigt som man har en hög närvaro och man äter mycket mat?

De ska se på miljön, titta på personalens bemötande och om det har någon betydelse. Hur är matsalen utformad?

Kan en situation kan påverka en annan situation.

– Om eleverna får ett trevligt bemötande från vår personal, hur påverkar det hur eleverna ser på maten? I vår resultatredovisning så visar det sig att 67 procent har svarat att det spelar in.

Lena Edlund, kommunikatör på förvaltningen kom med en idé som nu ska sjösättas. Hon tar upp en skylt där det står välkommen, det är vi som lagar maten.

– Ibland kan det räcka med att få ett bra bemötande. Nu ska vi hänga upp liknande skyltar utanför våra kök både på skolor och på äldreboenden.

Dessutom har Lis Silvergrund Elfsberg anmält alla kök till något som heter Skolmat Sverige.

– Varje kök har fått fylla i ett formulär om allt från mat, råvaror till trivsel och alla köken i Karlskoga och Degerfors fick godkänt så nu hänger vi upp ett certifikat vid alla våra kök.

Förvaltningschefen berättar att de har listor över de olika skolorna och där finns intressanta siffror.

– När det gäller att tycka om maten så ligger Österledsskolan lägst och Rävåsskolan ligger högst, men det är Österledsskolan som lagar maten till Rävåsskolan. Så de äter samma mat. Rävåsen har högst portionsstorlek och tvåa är Österledsskolan. Eleverna på Österledsskolan äter jättemycket mat, men tycker inte om den.

Lis Silvergrund Elfsberg är verksamhetschef för kost som berättar att de tillsatt fokusgrupper som ska se på problemen.

– Vad beror det på att man inte tycker om maten, samtidigt som man har en hög närvaro och man äter mycket mat?

De ska se på miljön, titta på personalens bemötande och om det har någon betydelse. Hur är matsalen utformad?

Kan en situation kan påverka en annan situation.

– Om eleverna får ett trevligt bemötande från vår personal, hur påverkar det hur eleverna ser på maten? I vår resultatredovisning så visar det sig att 67 procent har svarat att det spelar in.

Lena Edlund, kommunikatör på förvaltningen kom med en idé som nu ska sjösättas. Hon tar upp en skylt där det står välkommen, det är vi som lagar maten.

– Ibland kan det räcka med att få ett bra bemötande. Nu ska vi hänga upp liknande skyltar utanför våra kök både på skolor och på äldreboenden.

Dessutom har Lis Silvergrund Elfsberg anmält alla kök till något som heter Skolmat Sverige.

– Varje kök har fått fylla i ett formulär om allt från mat, råvaror till trivsel och alla köken i Karlskoga och Degerfors fick godkänt så nu hänger vi upp ett certifikat vid alla våra kök.

  • Anders Persson