2016-09-10 19:27

2016-09-10 19:27

Sålde trädgårdens alster

KARLSKOGA: Trädgårdsföreningen höll skördefest vid Strandkanten

Skördefesten vid Strandkanten har växt sedan förra året. Det var mer än dubbelt så många trädgårdsentusiaster som i år sålde sina alster från trädgården.

Spräckliga tomater, plommon, perenner, marmelader, saft och sylt och pajer var något av det man kunde införskaffa om man i lördags besökte Karlskoga trädgårdsförenings skördefest.

– Det är tredje eller fjärde året vi har skördefest här och meningen är att visa upp det man kan ta tillvara i trädgården, säger ordföranden Christina Larsson. På bordet bredvid ser man hur Margareta Jonsson säljer lingon, men även det är ju skördat om än inte från trädgården poängterar hon.

Trädgårdsföreningen har 300 medlemmar men man ser gärna fler och inte minst yngre medlemmar, som kan komma med nya idéer. Just det här med skördefest förekommer lite här och var i likasinnade föreningar i landet, enligt Christina Larsson.

Försäljning pågick av såväl råvaror som förädlade sådana, i form av pajer och marmelader med mera. Dessutom fanns plantor att köpa.

– På hösten planterar man gärna perenner, som rosor och buskar och även sånt som står i kruka går bra att sätta ut, säger Kerstin Ström som är reseansvarig i föreningen.

– Jag brukar gå på plantförsäljningen de har på våren, jag känner igen vissa tomatsorter som säljs här nu genom mina plantor. Men jag tänkte köpa rödbetor, för jag odlar bara tomater själv, säger Lotta Moberg som är en av det hundratal besökare som brukar komma till skördefesten.

Kristina Berggren säljer marktäckande växter och kryddväxter, men också saft och marmelad som hon gjort av aroniabär och hon betonar att de är fulla av C-vitamin. Saften kan man späda eller dricka som juice.

– Aronia har speciell smak, men jag brukar plana ut den lite genom att tillsätta apelsin och vanilj, avslöjar hon.

Silvana Sartor, föreningsledamot, säljer bland annat havtornspulver av bär som hon torkat och pressat. Själv brukar hon strö det över filen och hon hävdar att man håller sig frisk genom att äta det.

Här fanns alltså lite av varje för alla och envar.

Spräckliga tomater, plommon, perenner, marmelader, saft och sylt och pajer var något av det man kunde införskaffa om man i lördags besökte Karlskoga trädgårdsförenings skördefest.

– Det är tredje eller fjärde året vi har skördefest här och meningen är att visa upp det man kan ta tillvara i trädgården, säger ordföranden Christina Larsson. På bordet bredvid ser man hur Margareta Jonsson säljer lingon, men även det är ju skördat om än inte från trädgården poängterar hon.

Trädgårdsföreningen har 300 medlemmar men man ser gärna fler och inte minst yngre medlemmar, som kan komma med nya idéer. Just det här med skördefest förekommer lite här och var i likasinnade föreningar i landet, enligt Christina Larsson.

Försäljning pågick av såväl råvaror som förädlade sådana, i form av pajer och marmelader med mera. Dessutom fanns plantor att köpa.

– På hösten planterar man gärna perenner, som rosor och buskar och även sånt som står i kruka går bra att sätta ut, säger Kerstin Ström som är reseansvarig i föreningen.

– Jag brukar gå på plantförsäljningen de har på våren, jag känner igen vissa tomatsorter som säljs här nu genom mina plantor. Men jag tänkte köpa rödbetor, för jag odlar bara tomater själv, säger Lotta Moberg som är en av det hundratal besökare som brukar komma till skördefesten.

Kristina Berggren säljer marktäckande växter och kryddväxter, men också saft och marmelad som hon gjort av aroniabär och hon betonar att de är fulla av C-vitamin. Saften kan man späda eller dricka som juice.

– Aronia har speciell smak, men jag brukar plana ut den lite genom att tillsätta apelsin och vanilj, avslöjar hon.

Silvana Sartor, föreningsledamot, säljer bland annat havtornspulver av bär som hon torkat och pressat. Själv brukar hon strö det över filen och hon hävdar att man håller sig frisk genom att äta det.

Här fanns alltså lite av varje för alla och envar.

Hösttips från trädgårdsföreningen

Skörda landen och ta tillvara allt du kan. Spara gärna blast och gräv ned den i jorden igen, så blir det till gödning. Fyll sen på med gödsel och jord till våren.

Klipp inte ned allt i trädgården, låt det bara gå till vila och se hur fint det är när frosten pryder gamla blomstänglar.

Städa ur växthuset ordentligt, så det bara är att dra i gång med odlingarna direkt till våren.

Plantera gärna perenner innan det blir för kallt ute.

Källa: