2016-09-01 07:37

2016-09-01 07:37

David Bowie hyllas under jubileumskonsert

MUSIK: Jubilerande Blå Bergens Kammarstråkar inleder konsertsäsongen

En jubileumskonsert inleder Karlskoga konsertförenings höstsäsong och den följs bland annat av årets Wadenbrandt som hyllar David Bowie och delar av Bachs juloratorium som förväntade höjdpunkter.

– Vi har som vanligt fått till ett bra och varierat program som innehåller allt från symfonisk rockmusik till Bachs Juloratoriet, säger Peter Carell, vice ordförande i konsertföreningen.

Men Peter Carell är även en av ursprungsmedlemmarna i 20-årsjubilerande Blå Bergens Kammarstråkar som denna söndag, 4 september, inleder säsongen. Carell berättar att Blå Bergens Kammarstråkar tillkom på initiativ av Todor Kraváev som även var stämledare för andrafiolerna i det som numera heter Svenska Kammarorkestern.

– Todor Kraváev hade en dröm, att skapa en orkester bestående av stråklärare från olika kulturskolor som i denna orkester skulle få tillfälle att spela ihop. Den första konserten hölls hösten 1996 i Vikers kyrka utanför Gyttorp, fortsätter Peter Carell och avslöjar att han är en av dem som varit med från början.

Blå Bergens Kammarstråkar består av fyra förstafioler, fyra andrafioler, tre altvioler, två cello och två kontrabasar och när de denna söndag strålar samman i Mötesplats Alfred Nobel i Björkborn bjuds på örongodis som till exempel Bachs Brandenburgkonsert nr 3 i G-dur, Haydns Violinkonsert nr 2 i G-dur och Mozarts Eine kleine nachtmusik.

Todor Kraváev ledde orkestern de första åren och sen tog Hans Elvkull över och han slutade som ledare för några år sedan men återkommer nu som violinsolist.

Konsertföreningen medverkar med en stråkkvintett när det lördag 17 september är dags för årets upplaga av Kulturkollision. Därefter är det dags för årets Wadenbrandt som är de ord med vilka ordförande Marie-Louise Nauclér saluför A tribute to David Bowie som framförs i Bregårdsskolans aula lördag 1 oktober.

David Bowie

– Vi kör dubbla konserter på 110 minuter utan paus, säger Peter Carell och berättar att Staffan Sjösvärd skrivit alla arrangemang som anpassats för bröderna Rongedal, symfoniorkester och kompgrupp. Det brukar annars vara Ulf Wadenbrandt som står för arrangemangen men det här är en produktion av Staffan Sjösvärd där han samarbetar med Wadenbrandt. Den första konserten genomfördes för några år sedan med Sandvikens symfoniorkester men sen dess har Sjösvärd skrivit om arrangemangen en del. I denna upplaga genomförs två konserter där Ulf Wadenbrandt och bröderna Rongedal medverkar på båda. Men det blir skilda symfoniorkestrar och körer på orterna. Här är det förstås Karlskoga symfoniorkester som tar plats på scenen tillsammans med Öjebokören och en lokal kompgrupp medan Gävle symfoniorkester medverkar i Gävle.

Sverige-USA

Söndag 23 oktober kommer träblåsarna i Trio Atlantis - Nils Erik Hagström, klarinett, Britta Holger, oboe, och Todd Goranson, fagott - att spela på Mötesplats Alfred Nobel.

– Det är kammarmusik på mycket hög nivå, säger Peter Carell och tillägger att Todd Goranson, som bor och är verksam i USA, även kommer att leda workshops med Kulturskolans elever.

Musikpalatsets dag har flyttats framåt i tiden och infaller i år söndag 6 november och söndag 4 december är det dags för Karlskoga symfoniorkester att framföra Johann Sebastian Bachs Juloratoriet i Karlskoga kyrka.

Stor satsning

– Vi spelar de tre första delarna av verket, säger Peter Carell.

Karlskoga Kammarkör medverkar tillsammans med Jönköpings Kammarkör och sångsolisterna är hämtade från Göteborgs Baroque.

– Dessa solister är stora namn inom barockmusiken och tillhör nog de skarpaste vi har i landet, tillägger Carell och hyllar i sammanhanget stöttningen från Karlskoga församling.

– Församlingen ställer upp med kyrkan och bekostar även solisterna och får i gengäld ta hand om biljettintäkterna. Vi är väldigt nöjda med denna uppbackning som gör det möjligt för karlskogaborna att för första gången på många år lyssna till detta älskade verk.

Julmys

Onsdag 21 december blir det åter julmusik av Johanna Carell, sång, Jonatan Bengtsson, piano, och Maja Molander, cello. De utgör tre fjärdedelar av den kvartett som för fyra, fem år sedan inledde denna tradition i Björkborns herrgård. Den gången ingick även en harpist i ensemblen men hon kunde inte åka från London för att medverka när julmyset i år flyttat till Mötesplats Alfred Nobel.

Och som traditionen bjuder avslutar Wermland Opera höstsäsongen samtidigt som de lördag 7 januari 2016 inleder det nya året med sin Trettondagskonsert i Bregårdsskolans aula.

– Vi har som vanligt fått till ett bra och varierat program som innehåller allt från symfonisk rockmusik till Bachs Juloratoriet, säger Peter Carell, vice ordförande i konsertföreningen.

Men Peter Carell är även en av ursprungsmedlemmarna i 20-årsjubilerande Blå Bergens Kammarstråkar som denna söndag, 4 september, inleder säsongen. Carell berättar att Blå Bergens Kammarstråkar tillkom på initiativ av Todor Kraváev som även var stämledare för andrafiolerna i det som numera heter Svenska Kammarorkestern.

– Todor Kraváev hade en dröm, att skapa en orkester bestående av stråklärare från olika kulturskolor som i denna orkester skulle få tillfälle att spela ihop. Den första konserten hölls hösten 1996 i Vikers kyrka utanför Gyttorp, fortsätter Peter Carell och avslöjar att han är en av dem som varit med från början.

Blå Bergens Kammarstråkar består av fyra förstafioler, fyra andrafioler, tre altvioler, två cello och två kontrabasar och när de denna söndag strålar samman i Mötesplats Alfred Nobel i Björkborn bjuds på örongodis som till exempel Bachs Brandenburgkonsert nr 3 i G-dur, Haydns Violinkonsert nr 2 i G-dur och Mozarts Eine kleine nachtmusik.

Todor Kraváev ledde orkestern de första åren och sen tog Hans Elvkull över och han slutade som ledare för några år sedan men återkommer nu som violinsolist.

Konsertföreningen medverkar med en stråkkvintett när det lördag 17 september är dags för årets upplaga av Kulturkollision. Därefter är det dags för årets Wadenbrandt som är de ord med vilka ordförande Marie-Louise Nauclér saluför A tribute to David Bowie som framförs i Bregårdsskolans aula lördag 1 oktober.

David Bowie

– Vi kör dubbla konserter på 110 minuter utan paus, säger Peter Carell och berättar att Staffan Sjösvärd skrivit alla arrangemang som anpassats för bröderna Rongedal, symfoniorkester och kompgrupp. Det brukar annars vara Ulf Wadenbrandt som står för arrangemangen men det här är en produktion av Staffan Sjösvärd där han samarbetar med Wadenbrandt. Den första konserten genomfördes för några år sedan med Sandvikens symfoniorkester men sen dess har Sjösvärd skrivit om arrangemangen en del. I denna upplaga genomförs två konserter där Ulf Wadenbrandt och bröderna Rongedal medverkar på båda. Men det blir skilda symfoniorkestrar och körer på orterna. Här är det förstås Karlskoga symfoniorkester som tar plats på scenen tillsammans med Öjebokören och en lokal kompgrupp medan Gävle symfoniorkester medverkar i Gävle.

Sverige-USA

Söndag 23 oktober kommer träblåsarna i Trio Atlantis - Nils Erik Hagström, klarinett, Britta Holger, oboe, och Todd Goranson, fagott - att spela på Mötesplats Alfred Nobel.

– Det är kammarmusik på mycket hög nivå, säger Peter Carell och tillägger att Todd Goranson, som bor och är verksam i USA, även kommer att leda workshops med Kulturskolans elever.

Musikpalatsets dag har flyttats framåt i tiden och infaller i år söndag 6 november och söndag 4 december är det dags för Karlskoga symfoniorkester att framföra Johann Sebastian Bachs Juloratoriet i Karlskoga kyrka.

Stor satsning

– Vi spelar de tre första delarna av verket, säger Peter Carell.

Karlskoga Kammarkör medverkar tillsammans med Jönköpings Kammarkör och sångsolisterna är hämtade från Göteborgs Baroque.

– Dessa solister är stora namn inom barockmusiken och tillhör nog de skarpaste vi har i landet, tillägger Carell och hyllar i sammanhanget stöttningen från Karlskoga församling.

– Församlingen ställer upp med kyrkan och bekostar även solisterna och får i gengäld ta hand om biljettintäkterna. Vi är väldigt nöjda med denna uppbackning som gör det möjligt för karlskogaborna att för första gången på många år lyssna till detta älskade verk.

Julmys

Onsdag 21 december blir det åter julmusik av Johanna Carell, sång, Jonatan Bengtsson, piano, och Maja Molander, cello. De utgör tre fjärdedelar av den kvartett som för fyra, fem år sedan inledde denna tradition i Björkborns herrgård. Den gången ingick även en harpist i ensemblen men hon kunde inte åka från London för att medverka när julmyset i år flyttat till Mötesplats Alfred Nobel.

Och som traditionen bjuder avslutar Wermland Opera höstsäsongen samtidigt som de lördag 7 januari 2016 inleder det nya året med sin Trettondagskonsert i Bregårdsskolans aula.