2016-08-30 19:27

2016-08-30 19:27

"Jag har varit så rädd"

KARLSKOGA: Carolin gick nio dagar över tiden och blev först att föda på den sommarstängda förlossningen

Klockan 20.22 i måndags fick Carolin Jacobsson och Mikael Kindahl en dotter. Men det var på håret. Carolin har gått över nio dagar och har varit livrädd den senaste tiden.
– Jag ville inte föda efter E18.

När Carolin och Mikael fick sitt första barn, William så gick allt fort. Men det gjorde inget för att de bor bara några minuter från Karlskoga lasarett. Så när de planerade för nästa barn så hade de inte en tanke om att BB i Karlskoga skulle ha semesterstängt.

– Jag läste på nätet att planer fanns för att slå igen under sommaren. Först trodde jag att det var något från 80-talet när de stängde BB helt. Hade vi vetat om att de skulle stänga, hade vi planerad förlossningen efter det.

Kom rädslan

Rädslan kom när de två fick klart för sig att Carolin skulle föda den 20 augusti och att BB i Karlskoga inte öppnade förrän den 29 augusti.

– Jag visste att förlossningen skulle gå fort, skulle vi hinna in till Örebro?

Mikael berättar att han började kolla hur lång tid det tog att köra in till Örebro.

– Det gick så långt att jag tittade på vilka parkeringsfickor som var bäst att stanna på.

Carolin anser att politikerna och tjänstemännen riskerar barnens liv.

– När William föddes så hade de svårt att få i gång honom. Men allt gick bra eftersom vi födde på BB. Hur hade det gått om vi stått på en motorväg?

De senaste 9 dagarna har Carolin och Mikael gått som på nålar.

– Vi visste att BB öppnade klockan 07.00 i måndags så när klockan slog sju kunde jag pusta ut. Sista natten var jag så orolig att jag inte kunde sova. Här i Karlskoga har personalen varit så gulliga, vi är så glada att vi fick föda här.

Fick inget svar

Carolin berättar att hon redan i våras skickade ett mejl till sjukhusledningen.

– Jag skrev vad jag tyckte om att de slog igen BB under sommaren, men fick aldrig något svar. Det tycker jag är dåligt. Jag skrev att jag mådde dåligt, var rädd och att jag visst att min förlossning skulle gå fort, men ingen svarade.

Både hon och Mikael vill att politikerna och tjänstemännen tänker till två gånger innan de tar något beslut inför nästa år.

– Skaffar vi ett barn till så kommer vi planera så att den inte föds på sommaren. Men det känns helt sjukt att man ska behöva planera för sådant, säger Carolin.

När Carolin och Mikael fick sitt första barn, William så gick allt fort. Men det gjorde inget för att de bor bara några minuter från Karlskoga lasarett. Så när de planerade för nästa barn så hade de inte en tanke om att BB i Karlskoga skulle ha semesterstängt.

– Jag läste på nätet att planer fanns för att slå igen under sommaren. Först trodde jag att det var något från 80-talet när de stängde BB helt. Hade vi vetat om att de skulle stänga, hade vi planerad förlossningen efter det.

Kom rädslan

Rädslan kom när de två fick klart för sig att Carolin skulle föda den 20 augusti och att BB i Karlskoga inte öppnade förrän den 29 augusti.

– Jag visste att förlossningen skulle gå fort, skulle vi hinna in till Örebro?

Mikael berättar att han började kolla hur lång tid det tog att köra in till Örebro.

– Det gick så långt att jag tittade på vilka parkeringsfickor som var bäst att stanna på.

Carolin anser att politikerna och tjänstemännen riskerar barnens liv.

– När William föddes så hade de svårt att få i gång honom. Men allt gick bra eftersom vi födde på BB. Hur hade det gått om vi stått på en motorväg?

De senaste 9 dagarna har Carolin och Mikael gått som på nålar.

– Vi visste att BB öppnade klockan 07.00 i måndags så när klockan slog sju kunde jag pusta ut. Sista natten var jag så orolig att jag inte kunde sova. Här i Karlskoga har personalen varit så gulliga, vi är så glada att vi fick föda här.

Fick inget svar

Carolin berättar att hon redan i våras skickade ett mejl till sjukhusledningen.

– Jag skrev vad jag tyckte om att de slog igen BB under sommaren, men fick aldrig något svar. Det tycker jag är dåligt. Jag skrev att jag mådde dåligt, var rädd och att jag visst att min förlossning skulle gå fort, men ingen svarade.

Både hon och Mikael vill att politikerna och tjänstemännen tänker till två gånger innan de tar något beslut inför nästa år.

– Skaffar vi ett barn till så kommer vi planera så att den inte föds på sommaren. Men det känns helt sjukt att man ska behöva planera för sådant, säger Carolin.

  • Anders Persson