2016-08-25 17:20

2016-08-25 17:23

Degerforslåt på anrik scen i New York

DEGERFORS/NEW YORK: "När vindarna viskar mitt namn" i ny programserie

Det är 16 år sedan, men låten är ännu aktuell och på lördag framförs den i tv från legendariska Apollo Theatre i New York. Linda Dahl, en av tre kompositörer till När vindarna viskar mitt namn, tycker att det är jättekul.

SVT1 visar på lördag det första av fyra avsnitt av programserien En kväll i New York, där några av Sveriges mest kända artister får chans att möta internationell publik. Det från scenen Ella Fitzgerald slog igenom på och artisterna har kören The Late Show Gospel Choir, bland annat kända från David Lettermans pratshow, bakom sig.

I första avsnittet medverkar Titiyo, Zara Larsson, Darin och Roger Pontare. Den sistnämnde kommer framföra låten som har rötter i Degerfors och som han år 2000 vann den svenska Melodifestivalen med.

Träffades i somras

– Vi träffade Roger och hans fru på Packmopedsturnén i somras och då berättade han att han varit över och spelat in i New York, säger Linda Dahl som tillsammans med maken Peter Dahl och musikvännen Thomas Holmstrand skrev låten som tycks vara lika aktuell 16 år senare.

– Roger sa att det var en himla mäktig upplevelse. Folk i Europa kanske känner igen låten, men i USA har de knappt hört talas om den. Han tycker det var mäktigt att de reagerade så på låten så han fick gåshud. Det ska bli kul att se hur låten gör sig, jag har ingen aning om han kör den svenska eller engelska texten, säger Dahl vidare.

Milstolpe

Låten är en milstolpe i de tre Degerforskompositörernas karriär.

– Det är kul för den har tagit så himla många olika vägar, varit med i allt från revyspex, det är väl tacksamt att göra parodi på Pontare då han sticker ut lite, till Galenskaparna, Hjalmarrevyer och till såna här sammanhang. Vi får fortfarande förfrågningar om den genom vårt förlag, som ser till våra rättigheter, säger Dahl och fortsätter:

– Roger själv sa senast att han nog inte har förstått hur mycket låten betytt för folk och för honom som artist. Det kommer över honom ibland och han hör folk som kommer fram och alla tolkar låten på sitt sätt. Många minoriteter i samhället har tagit till sig låten och blivit starkare genom den.

Men de som jobbar mot minoriteter har också använt den, tolkat den nationalistiskt, hur känns det?

– Inte lika kul, men det brukar vi aldrig tala om. Fast du ser ju hur man kan tolka en låt på olika sätt. Från att från början vara helt oskyldigt, vi skrev en låt utifrån en film om indianhövdingen Geronimo som vi hade sett. Det var så vi fick till oss ”när vindarna viskar mitt namn” då han hörde andarna tala och insåg att han måste kämpa.

– Vi använder metaforer, så yxan i krigarens hand är en metafor för att man tänker kämpa. Det var också så himla kul att vi hade minoriteter med på Melodifestivalscenen och folk i alla åldrar hörde av sig då vi hade vunnit. Roger sa nu när vi träffades, att han är så stolt varje gång han sjunger den här låten, det blir vi också för den berör folk, säger Dahl.

SVT1 visar på lördag det första av fyra avsnitt av programserien En kväll i New York, där några av Sveriges mest kända artister får chans att möta internationell publik. Det från scenen Ella Fitzgerald slog igenom på och artisterna har kören The Late Show Gospel Choir, bland annat kända från David Lettermans pratshow, bakom sig.

I första avsnittet medverkar Titiyo, Zara Larsson, Darin och Roger Pontare. Den sistnämnde kommer framföra låten som har rötter i Degerfors och som han år 2000 vann den svenska Melodifestivalen med.

Träffades i somras

– Vi träffade Roger och hans fru på Packmopedsturnén i somras och då berättade han att han varit över och spelat in i New York, säger Linda Dahl som tillsammans med maken Peter Dahl och musikvännen Thomas Holmstrand skrev låten som tycks vara lika aktuell 16 år senare.

– Roger sa att det var en himla mäktig upplevelse. Folk i Europa kanske känner igen låten, men i USA har de knappt hört talas om den. Han tycker det var mäktigt att de reagerade så på låten så han fick gåshud. Det ska bli kul att se hur låten gör sig, jag har ingen aning om han kör den svenska eller engelska texten, säger Dahl vidare.

Milstolpe

Låten är en milstolpe i de tre Degerforskompositörernas karriär.

– Det är kul för den har tagit så himla många olika vägar, varit med i allt från revyspex, det är väl tacksamt att göra parodi på Pontare då han sticker ut lite, till Galenskaparna, Hjalmarrevyer och till såna här sammanhang. Vi får fortfarande förfrågningar om den genom vårt förlag, som ser till våra rättigheter, säger Dahl och fortsätter:

– Roger själv sa senast att han nog inte har förstått hur mycket låten betytt för folk och för honom som artist. Det kommer över honom ibland och han hör folk som kommer fram och alla tolkar låten på sitt sätt. Många minoriteter i samhället har tagit till sig låten och blivit starkare genom den.

Men de som jobbar mot minoriteter har också använt den, tolkat den nationalistiskt, hur känns det?

– Inte lika kul, men det brukar vi aldrig tala om. Fast du ser ju hur man kan tolka en låt på olika sätt. Från att från början vara helt oskyldigt, vi skrev en låt utifrån en film om indianhövdingen Geronimo som vi hade sett. Det var så vi fick till oss ”när vindarna viskar mitt namn” då han hörde andarna tala och insåg att han måste kämpa.

– Vi använder metaforer, så yxan i krigarens hand är en metafor för att man tänker kämpa. Det var också så himla kul att vi hade minoriteter med på Melodifestivalscenen och folk i alla åldrar hörde av sig då vi hade vunnit. Roger sa nu när vi träffades, att han är så stolt varje gång han sjunger den här låten, det blir vi också för den berör folk, säger Dahl.