2016-08-24 21:12

2016-08-24 21:12

Bats deltar i udda SM

KARLSKOGA: Ska städa i Gullspångsälven

Basebollklubben Karlskoga Bats ska delta i ett lite annorlunda svenskt mästerskap. I helgen som kommer avgörs nämligen Älvstädar-SM.

Älvstädar-SM riktar sig till ungdomar som är aktiva i lokala idrottsföreningar. Helgen den 27-28 augusti ska över 300 personer från 12 idrottsföreningar i kommunerna runt Gullspångsälven med biflöden städa längs älvkanter och stränder.

– Vi bidrar till en bättre miljö och får intäkter till klubben. Det är en bra social grej, säger Daniel Lindkvist som är ungdomstränare och ordförande i Karlskoga Bats.

Klubben var med redan förra året. Då städade man Timsälven på sträckan mellan Statoil och Björkborn. Det var en lärorik upplevelse, berättar Daniel Lindkvist.

Inser nyttan

– Man blev lite skrämd av hur det ser ut i vattnet. Förutom det vanliga skräpet som chipspåsar och ölflaskor hittade vi ett bilbatteri, en cykel och en fullstor grill. Då inser man vilken nytta städningen gör.

Egentligen är det inte skräpplockning man tävlar i, eftersom det är svårt rent praktiskt att genomföra en sådan tävling. I stället är tävlingsmomentet en fototävling. De deltagande föreningarna laddar upp sina bilder på en hemsida och försöker samla gillamarkerningar till bilderna. Vinnaren utses genom en kombination av antalet gillamarkeringar och hur väl juryn anser att bilden speglar livet vid älven. Vinnaren av hela tävlingen får 25 000 kronor till föreningen. Dessutom utses en pristagare per älvsträcka, som får 10 000 kronor var till föreningskassan. Övriga deltagande föreningar får 5000 kronor var.

I Bats fall ska pengarna gå till en stor ungdomsresa under våren. Klubben har ett 40-tal aktiva barn och ungdomar i åldrarna 6-16 år.

– Ungdomsverksamheten är en växande del av klubben. Förr var det bara några enstaka barn eftersom allt fokus låg på seniorverksamheten, men på senare år har vi satsat mer på ungdomsverksamheten. Det har gjort att vi har fått stor gemenskap, säger Daniel Lindkvist.

Älvstädar-SM är ett samarbetsprojekt mellan energibolaget Fortum och idrottsrörelsens miljöorganisation Städa Sverige.

Idrottsföreningarna som tävlar längs med Gullspångsälven är, förutom Bats, Degerfors innebandyklubb, Degerfors IF, Degerfors orienteringsklubb, Grythyttans IF, Gullspångs IF, Hällefors IK, KB Karlskoga och Ängebäck BK.

Älvstädar-SM riktar sig till ungdomar som är aktiva i lokala idrottsföreningar. Helgen den 27-28 augusti ska över 300 personer från 12 idrottsföreningar i kommunerna runt Gullspångsälven med biflöden städa längs älvkanter och stränder.

– Vi bidrar till en bättre miljö och får intäkter till klubben. Det är en bra social grej, säger Daniel Lindkvist som är ungdomstränare och ordförande i Karlskoga Bats.

Klubben var med redan förra året. Då städade man Timsälven på sträckan mellan Statoil och Björkborn. Det var en lärorik upplevelse, berättar Daniel Lindkvist.

Inser nyttan

– Man blev lite skrämd av hur det ser ut i vattnet. Förutom det vanliga skräpet som chipspåsar och ölflaskor hittade vi ett bilbatteri, en cykel och en fullstor grill. Då inser man vilken nytta städningen gör.

Egentligen är det inte skräpplockning man tävlar i, eftersom det är svårt rent praktiskt att genomföra en sådan tävling. I stället är tävlingsmomentet en fototävling. De deltagande föreningarna laddar upp sina bilder på en hemsida och försöker samla gillamarkerningar till bilderna. Vinnaren utses genom en kombination av antalet gillamarkeringar och hur väl juryn anser att bilden speglar livet vid älven. Vinnaren av hela tävlingen får 25 000 kronor till föreningen. Dessutom utses en pristagare per älvsträcka, som får 10 000 kronor var till föreningskassan. Övriga deltagande föreningar får 5000 kronor var.

I Bats fall ska pengarna gå till en stor ungdomsresa under våren. Klubben har ett 40-tal aktiva barn och ungdomar i åldrarna 6-16 år.

– Ungdomsverksamheten är en växande del av klubben. Förr var det bara några enstaka barn eftersom allt fokus låg på seniorverksamheten, men på senare år har vi satsat mer på ungdomsverksamheten. Det har gjort att vi har fått stor gemenskap, säger Daniel Lindkvist.

Älvstädar-SM är ett samarbetsprojekt mellan energibolaget Fortum och idrottsrörelsens miljöorganisation Städa Sverige.

Idrottsföreningarna som tävlar längs med Gullspångsälven är, förutom Bats, Degerfors innebandyklubb, Degerfors IF, Degerfors orienteringsklubb, Grythyttans IF, Gullspångs IF, Hällefors IK, KB Karlskoga och Ängebäck BK.