2016-08-07 18:54

2016-08-07 18:54

Nävgröt, fläsk och lingonsylt

KARLSKOGA: I söndags firades Hembygdsgårdens dag

Traditionsenligt bjöds det på nävgröt och fläsk när Hembygdsgården firade sin dag.

Redan dagen innan hade Kerstin Wedin och Laila Olofsson stått hela dagen och stek fläsk.

Själva nävegröten gjorde Christina Nykvist under söndagen.

Besökarna strömmade till. I huset intill fanns en loppis med gamla saker.

Generationsväxling

Anita Andersson håller i dagen och hon kan märka en stor generationsväxling.

– Tyvärr känns det lite som om traditioner med hembygdsgårdar är på väg bort. Det är våra gamla trogna besökare som kommer, de yngre verkar inte hitta hit. Samma är det med oss som arbetar. Det är svårt att få yngre att vara med i föreningslivet.

De brukar servera mellan 40 och 45 portioner.

– Det är populärt och många kommer och äter.

Nere vid ängen står Bert Strömberg med sin lie. Han visar besökare hur en lie ska hanteras.

Ett stort uppsving för hembygdsgården är motorträffarna här uppe.

– Då kommer det mycket folk och då folk som inte brukar vara här, säger Anita Andersson.

Inne i köket serverar Elsmarie Winnfors nävegröt till Siv Malmgren och Ann-Marie Gustavsson. De tar sina tallrikar och går ut och sätter sig.

– Vi träffas här varje år och äter nävgröt och fläsk. Det är så gått, säger Siv Malmgren.

– Riktig nävgröt ska ätas med mycket fläsk och lingonsylt. Då är den som godast, fyller Ann-Marie Gustavsson i med.

Redan dagen innan hade Kerstin Wedin och Laila Olofsson stått hela dagen och stek fläsk.

Själva nävegröten gjorde Christina Nykvist under söndagen.

Besökarna strömmade till. I huset intill fanns en loppis med gamla saker.

Generationsväxling

Anita Andersson håller i dagen och hon kan märka en stor generationsväxling.

– Tyvärr känns det lite som om traditioner med hembygdsgårdar är på väg bort. Det är våra gamla trogna besökare som kommer, de yngre verkar inte hitta hit. Samma är det med oss som arbetar. Det är svårt att få yngre att vara med i föreningslivet.

De brukar servera mellan 40 och 45 portioner.

– Det är populärt och många kommer och äter.

Nere vid ängen står Bert Strömberg med sin lie. Han visar besökare hur en lie ska hanteras.

Ett stort uppsving för hembygdsgården är motorträffarna här uppe.

– Då kommer det mycket folk och då folk som inte brukar vara här, säger Anita Andersson.

Inne i köket serverar Elsmarie Winnfors nävegröt till Siv Malmgren och Ann-Marie Gustavsson. De tar sina tallrikar och går ut och sätter sig.

– Vi träffas här varje år och äter nävgröt och fläsk. Det är så gått, säger Siv Malmgren.

– Riktig nävgröt ska ätas med mycket fläsk och lingonsylt. Då är den som godast, fyller Ann-Marie Gustavsson i med.

  • Anders Persson