2016-08-06 06:00

2016-08-06 11:21

En bohem i New York

KARLSKOGA: Eva Engman är hemma i Karlskoga under sommaren

Eva Engman är känd för karlskogaborna som en klassik skolad artist som bor i New York. Det få känner till är att hon har många stränga på sin lyra. Livet som artist är en mindre del.

Vi möts nere på Sandviksbadet. Hit brukar hon gå för att tanka batterierna och få ro i själen.

– Helst går jag ut på Sandtorpsudden och sätter mig. Jag blir som en ny människa.

Eva Engman flyttade till New York 1981 för att bli en musikalartist, men dig gick inte som hon tänkt sig.

– Jag har funderat mycket över det där när folk frågar vad jag gör. Jag brukar säga att jag har fem karriärer för tillfället. Det kan ju låta väldigt splittrat. Det fanns en viss bitterhet över att inte artistkarriären inte gick som planerat. Men när jag träffade en person som sa direkt till mig att, du är ju en typisk New Yorkare. Du gör det man behöver göra.

Positivt

Det hon insåg då var att man kunde vända allt och se positivt på det.

– Jag gör faktiskt allt jag egentligen velat göra. Det här kan låta stort, men jag har alltid velat få folk att må bra. Så alla mina fem karriärer har samma röda tråd, att försöka få harmoni och balans och göra det jag kan. Att göra livet lite gladare och finare för andra och för mig.

Hon berättar att hon är lyckligt lottad att få bo i New York, en stad där invånarna suddat ut gränserna.

– Det spelar ingen roll vilken ålder man har, man nischar inte, man jobbar mer mellan generationerna. Det var en i Sverige som sa till mig att gud, du som hade så bra betyg. Du har ju blivit en bohem jag trodde du skulle bli forskare, du som hade så bra betyg.

Eva Engman ler när hon säger att hon kommit till en punkt i livet där hon inser att hon faktiskt kan göra vad hon vill.

– Det finns inga gränser och jag kan göra vad jag vill. Alltihop, ser jag nu, hör ihop. Jag är nyfiken på människor och vill få dem att må bra och lyssna inåt.

Den första karriären är den som hon är känd för, musiken. Även om den karriären inte blev riktigt som hon tänkt sig så ligger den som en grund i allt hon gör.

Guida i New York

Andra karriären är som guide i New York.

– Det har varit en fantastisk upplevelse. Där får jag träffa en massa människor, jag får prata om den här staden jag älskar, stå och prata i upp mot fyra timmar, det är ”one women show”. Jag berättar om staden med en komisk glimt i ögat.

När hon var med och gjorde nyårsrevy i Karlskoga så sa Stig Söderkvist, en av personerna bakom revyn, att det roliga gör att man minns bättre.

– Jag försöker att skoja. För jag märker att när folk hör mina skämt så slappnar de av och då får jag in det jag verkligen vill berätta om.

Konkurrensen är stor så Eva Engman har börjat med nischade turer.

– Jag gör arkitektturer, matturer, musikal och mycket mer. Det har hänt att stadsplanerare bokat mig så då har jag verkligen fått läsa på.

Hon märker att hon blivit populär som guide.

– Flera som åkt mina turer har rekommenderat mig så många ber, genom en agentur, att få just mig. Det är fantastiskt.

Tanken var från början att guidandet skulle vara jobbet som låg mellan showerna.

Sound and meditation

Tredje och fjärde karriären är Sound and meditation och Reiki.

– Jag är initierad Reiki Master och är utbildad till något som kallas Sound and music healing, säger Eva Engman och beskriver det som djup avslappning. I och med att jag älskar djur så har det funnits med hela tiden. Djur reagerar mycket på det här med Reiki.

Hon berättar om djur, att de vet vad de behöver och vad de vill.

– Med väldigt små och få medel kan du få en väldigt nervös hund att bli lugn. Jag vet vart jag ska lägga händerna för att få hunden lugn. Jag tvingar mig inte på dem och när de känner att de fått det de vill så går de.

Hon har alltid haft en förmåga att på något sätt kommunicera med djuren.

– Det är nog inget konstigt med det här. Vi är intuitiva varelser och det gäller bara att vi som gör det här, lyssna mer på sin egen intuitivitet.

Just ljud och lugn hänger i hop. Det fick hon bekräftelse på i ett flygplan. På planet satt två föräldrar med ett spädbarn som bara skrek och skrek.

– Då tog jag fram mina stämgafflar och närmade mig barnen bakifrån. Jag slog försiktigt på dem och inom några minuter så var barnet lugnt. Folk runt i planet började fråga, vem är du? Vad gör du? Musik och toner har en lugnande effekt på människor.

Vigselförrättare

Femte karriären är som vigselförrättare.

– Det är bland det bästa jag gjort. Tanken om att bli vigselförrättare kom av att jag alltid skriver mina små program och manuskript och jag har alltid skrivit dem på ett sätt så att jag förmedlar någonting. Jag tänkte, jag kanske kan göra något mer av det här.

Hon gick runt och funderade på det där länge och kom på idén att viga folk i New York. Hon tog sin licens och började. Hon kom i kontakt med en svensk fotograf som fotograferat mängder av svenska brudpar i New York och det de saknat var en vigselförrättare som pratade svenska och på den vägen är det.

– Jag tar in information om paret och så skriver jag i ordning ett manuskript. Den vanligaste platsen jag viger par på är i Central Park. Det finns så många fina platser där.

När Eva Engman berättar om sig själv som vigselförrättare säger hon att hon är spirituell, inte religiös.

– En lärare så något så vacker till mig. Religion är som en fläck på en glasskiva. Det spirituella är solen som lyser igenom. Lite så är jag. Inget är mer andligt än kärleken.

Hennes känsla för rytmer och musik går igenom även under vigselceremonin.

– De som gifter sig är spända av förväntningar och av stundens allvar. Så är det även med gästerna. Jag börjar alltid med att brudparet får se varandra i ögonen. Sedan tar jag fram en av mina klangskålar och man riktigt ser hur de landar.

Hon berättar att klangskålarna är istället för kyrkklockorna.

– Då är alla samlade. Gästerna måste ta ner sina mobiltelefoner och bara vara i stunden. Och man verkligen ser hur axlarna sjunker på dem.

De är svenska par som ringer Eva Engman och vill gifta sig i New York.

– Det har blivit jättestort.

Tusenfoting

På frågan om det kommer bli fler ben att stå på i framtiden svarar hon snabbt.

– Det blir det säker, jag kommer nog dö som en tusenfoting.

Många har frågat henne om hon ska flytta tillbaka till Sverige igen.

– Jag har inga gränser och det är så mycket gränssättande här. Du är för gammal, du är för mycket det, du är för lite det, du får inte göra så. Jag kan ibland önska att jag hade ett tryggare liv, men någonstans känner jag att det är så häftigt att vakna och varje dag är en ny dag. Jag går ut i Harlem och möts av herrarna i hörnet som säger god morgon, du ser så fin ut i dag. Vilken dag att starta liksom. Varje dag är så häftig.

När jag till slut frågar henne om vad hon är, så tittar hon en stund.

– Folk kanske ser mig som en bohem. Bohem är underbart. Varenda dag kan jag säga tack, för varenda dag kommer att bjuda på så mycket möten. Att jag missar tåget betyder bara att jag kommer träffa en person jag inte skulle ha mött och så prata vi med varandra. Nästan alltid är mina möten positiva, säger Eva Engman och reser på sig. Hon ska gå ner till stranden för att bara sitta.

– Det är här jag laddar mina batterier.

Vi möts nere på Sandviksbadet. Hit brukar hon gå för att tanka batterierna och få ro i själen.

– Helst går jag ut på Sandtorpsudden och sätter mig. Jag blir som en ny människa.

Eva Engman flyttade till New York 1981 för att bli en musikalartist, men dig gick inte som hon tänkt sig.

– Jag har funderat mycket över det där när folk frågar vad jag gör. Jag brukar säga att jag har fem karriärer för tillfället. Det kan ju låta väldigt splittrat. Det fanns en viss bitterhet över att inte artistkarriären inte gick som planerat. Men när jag träffade en person som sa direkt till mig att, du är ju en typisk New Yorkare. Du gör det man behöver göra.

Positivt

Det hon insåg då var att man kunde vända allt och se positivt på det.

– Jag gör faktiskt allt jag egentligen velat göra. Det här kan låta stort, men jag har alltid velat få folk att må bra. Så alla mina fem karriärer har samma röda tråd, att försöka få harmoni och balans och göra det jag kan. Att göra livet lite gladare och finare för andra och för mig.

Hon berättar att hon är lyckligt lottad att få bo i New York, en stad där invånarna suddat ut gränserna.

– Det spelar ingen roll vilken ålder man har, man nischar inte, man jobbar mer mellan generationerna. Det var en i Sverige som sa till mig att gud, du som hade så bra betyg. Du har ju blivit en bohem jag trodde du skulle bli forskare, du som hade så bra betyg.

Eva Engman ler när hon säger att hon kommit till en punkt i livet där hon inser att hon faktiskt kan göra vad hon vill.

– Det finns inga gränser och jag kan göra vad jag vill. Alltihop, ser jag nu, hör ihop. Jag är nyfiken på människor och vill få dem att må bra och lyssna inåt.

Den första karriären är den som hon är känd för, musiken. Även om den karriären inte blev riktigt som hon tänkt sig så ligger den som en grund i allt hon gör.

Guida i New York

Andra karriären är som guide i New York.

– Det har varit en fantastisk upplevelse. Där får jag träffa en massa människor, jag får prata om den här staden jag älskar, stå och prata i upp mot fyra timmar, det är ”one women show”. Jag berättar om staden med en komisk glimt i ögat.

När hon var med och gjorde nyårsrevy i Karlskoga så sa Stig Söderkvist, en av personerna bakom revyn, att det roliga gör att man minns bättre.

– Jag försöker att skoja. För jag märker att när folk hör mina skämt så slappnar de av och då får jag in det jag verkligen vill berätta om.

Konkurrensen är stor så Eva Engman har börjat med nischade turer.

– Jag gör arkitektturer, matturer, musikal och mycket mer. Det har hänt att stadsplanerare bokat mig så då har jag verkligen fått läsa på.

Hon märker att hon blivit populär som guide.

– Flera som åkt mina turer har rekommenderat mig så många ber, genom en agentur, att få just mig. Det är fantastiskt.

Tanken var från början att guidandet skulle vara jobbet som låg mellan showerna.

Sound and meditation

Tredje och fjärde karriären är Sound and meditation och Reiki.

– Jag är initierad Reiki Master och är utbildad till något som kallas Sound and music healing, säger Eva Engman och beskriver det som djup avslappning. I och med att jag älskar djur så har det funnits med hela tiden. Djur reagerar mycket på det här med Reiki.

Hon berättar om djur, att de vet vad de behöver och vad de vill.

– Med väldigt små och få medel kan du få en väldigt nervös hund att bli lugn. Jag vet vart jag ska lägga händerna för att få hunden lugn. Jag tvingar mig inte på dem och när de känner att de fått det de vill så går de.

Hon har alltid haft en förmåga att på något sätt kommunicera med djuren.

– Det är nog inget konstigt med det här. Vi är intuitiva varelser och det gäller bara att vi som gör det här, lyssna mer på sin egen intuitivitet.

Just ljud och lugn hänger i hop. Det fick hon bekräftelse på i ett flygplan. På planet satt två föräldrar med ett spädbarn som bara skrek och skrek.

– Då tog jag fram mina stämgafflar och närmade mig barnen bakifrån. Jag slog försiktigt på dem och inom några minuter så var barnet lugnt. Folk runt i planet började fråga, vem är du? Vad gör du? Musik och toner har en lugnande effekt på människor.

Vigselförrättare

Femte karriären är som vigselförrättare.

– Det är bland det bästa jag gjort. Tanken om att bli vigselförrättare kom av att jag alltid skriver mina små program och manuskript och jag har alltid skrivit dem på ett sätt så att jag förmedlar någonting. Jag tänkte, jag kanske kan göra något mer av det här.

Hon gick runt och funderade på det där länge och kom på idén att viga folk i New York. Hon tog sin licens och började. Hon kom i kontakt med en svensk fotograf som fotograferat mängder av svenska brudpar i New York och det de saknat var en vigselförrättare som pratade svenska och på den vägen är det.

– Jag tar in information om paret och så skriver jag i ordning ett manuskript. Den vanligaste platsen jag viger par på är i Central Park. Det finns så många fina platser där.

När Eva Engman berättar om sig själv som vigselförrättare säger hon att hon är spirituell, inte religiös.

– En lärare så något så vacker till mig. Religion är som en fläck på en glasskiva. Det spirituella är solen som lyser igenom. Lite så är jag. Inget är mer andligt än kärleken.

Hennes känsla för rytmer och musik går igenom även under vigselceremonin.

– De som gifter sig är spända av förväntningar och av stundens allvar. Så är det även med gästerna. Jag börjar alltid med att brudparet får se varandra i ögonen. Sedan tar jag fram en av mina klangskålar och man riktigt ser hur de landar.

Hon berättar att klangskålarna är istället för kyrkklockorna.

– Då är alla samlade. Gästerna måste ta ner sina mobiltelefoner och bara vara i stunden. Och man verkligen ser hur axlarna sjunker på dem.

De är svenska par som ringer Eva Engman och vill gifta sig i New York.

– Det har blivit jättestort.

Tusenfoting

På frågan om det kommer bli fler ben att stå på i framtiden svarar hon snabbt.

– Det blir det säker, jag kommer nog dö som en tusenfoting.

Många har frågat henne om hon ska flytta tillbaka till Sverige igen.

– Jag har inga gränser och det är så mycket gränssättande här. Du är för gammal, du är för mycket det, du är för lite det, du får inte göra så. Jag kan ibland önska att jag hade ett tryggare liv, men någonstans känner jag att det är så häftigt att vakna och varje dag är en ny dag. Jag går ut i Harlem och möts av herrarna i hörnet som säger god morgon, du ser så fin ut i dag. Vilken dag att starta liksom. Varje dag är så häftig.

När jag till slut frågar henne om vad hon är, så tittar hon en stund.

– Folk kanske ser mig som en bohem. Bohem är underbart. Varenda dag kan jag säga tack, för varenda dag kommer att bjuda på så mycket möten. Att jag missar tåget betyder bara att jag kommer träffa en person jag inte skulle ha mött och så prata vi med varandra. Nästan alltid är mina möten positiva, säger Eva Engman och reser på sig. Hon ska gå ner till stranden för att bara sitta.

– Det är här jag laddar mina batterier.

  • Anders Persson