2016-08-02 09:51

2016-08-02 09:55

Här förvaras kräftorna du äter

ÅTORP: 1 700 ton kinesiska kräftor passerar Åtorp

Hälften av kräftorna som svenskarna äter förvaras i Åtorp. Under sommaren I år lagrar Allson kyl- och fryslager 1 700 ton kinesiska kräftor som under en månads tid körts ut till svenska butiker.

Ägaren Lenny Karlsson möter upp i fryslagret som mäter hela 20 000 kvadratmeter och håller 25 minusgrader dygnet runt. Kräftorna är något som funnits med sedan verksamheten startade år 1980 och internationella företaget Pandalus lagrar dem i Åtorp innan dem når frysdisken i butiken. Första containern med de kinesiska kräftorna kom i juni och förra veckan lossades den sista.

– På senare år har ju kräftbeståndet i Vättern gått upp så visst äts det mer svenska kräftor, men det är inget vi direkt märker av, säger Lenny som själv fiskade flodkräftor som ungdom.

Inte bara kräftor

I den vita industribyggnaden finns tusentals pallplatser och Åtorpsföretaget förvarar förutom kräftor och skaldjur även pizzor, tårtor och juice till färdigmalt kaffe och råvaror till snabbmatsresturagner.

– I snitt har vi ungefär 40 lastbilar i terminalen som lossar och lastar ungefär 4000 pallar per dygn, sedan kör de ut det vi fryser till olika livsmedelsbutiker, säger han och berättar att de kan höja siffran med ytterligare ett tiotal lastbilar i oktober, när deras nya terminal sätts i drift.

Sedan han startade företaget 1980 har verksamheten bara expanderat. De har dessutom byggt ut lokalerna varje år sedan 2004.

– När vi är klara med ett bygge brukar jag tänka att nu klarar vi oss länge, men ett halvår senare sitter vi och planerar nästa utbyggnad, skrattar han.

20-tal nyanställda

Under året har de utökat personalstyrkan med 100 procent, under sommaren sysselsätter de 77 personer, men vanligtvis under övriga året är det 55 anställda.

– Vi fick en stor kund i mars som stsselsätter oss till oktober så jag behövde 25 personer, men många av dem kommer få vara kvar även efter det, fortsätter han.

Ägaren Lenny Karlsson möter upp i fryslagret som mäter hela 20 000 kvadratmeter och håller 25 minusgrader dygnet runt. Kräftorna är något som funnits med sedan verksamheten startade år 1980 och internationella företaget Pandalus lagrar dem i Åtorp innan dem når frysdisken i butiken. Första containern med de kinesiska kräftorna kom i juni och förra veckan lossades den sista.

– På senare år har ju kräftbeståndet i Vättern gått upp så visst äts det mer svenska kräftor, men det är inget vi direkt märker av, säger Lenny som själv fiskade flodkräftor som ungdom.

Inte bara kräftor

I den vita industribyggnaden finns tusentals pallplatser och Åtorpsföretaget förvarar förutom kräftor och skaldjur även pizzor, tårtor och juice till färdigmalt kaffe och råvaror till snabbmatsresturagner.

– I snitt har vi ungefär 40 lastbilar i terminalen som lossar och lastar ungefär 4000 pallar per dygn, sedan kör de ut det vi fryser till olika livsmedelsbutiker, säger han och berättar att de kan höja siffran med ytterligare ett tiotal lastbilar i oktober, när deras nya terminal sätts i drift.

Sedan han startade företaget 1980 har verksamheten bara expanderat. De har dessutom byggt ut lokalerna varje år sedan 2004.

– När vi är klara med ett bygge brukar jag tänka att nu klarar vi oss länge, men ett halvår senare sitter vi och planerar nästa utbyggnad, skrattar han.

20-tal nyanställda

Under året har de utökat personalstyrkan med 100 procent, under sommaren sysselsätter de 77 personer, men vanligtvis under övriga året är det 55 anställda.

– Vi fick en stor kund i mars som stsselsätter oss till oktober så jag behövde 25 personer, men många av dem kommer få vara kvar även efter det, fortsätter han.

  • Christoffer Tuulik